ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η Αντιγόνη Τσεσμελή μιλά για την έκθεση «Σε αυτό το σώμα κατοικεί μια γυναίκα»
Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, από την Παρασκευή έως την Κυριακή
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/3/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο «Σε αυτό το σώμα κατοικεί μια γυναίκα – Ιστορίες μόδας και τραύματος» θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, την Παρασκευή 7, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Μαρτίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
Η δημιουργός της, Αντιγόνη Τσεσμελή, μίλησε στο ραδιόφωνο του Ν στους 99 FM, και την εκπομπή «Ανθέων 99» εξηγώντας τη βαθύτερη σημασία της έκθεσης, που συνδέει τη μόδα με το γυναικείο βίωμα και το τραύμα.
«Τα ρούχα είναι μια πανοπλία»
Η αφετηρία της έκθεσης ήταν ένα στιλιστικό πορτφόλιο, το οποίο, όπως ανέφερε η Αντιγόνη Τσεσμελή, έδωσε στις γυναίκες του νησιού μια αφορμή να ανοιχτούν και να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Όμως, πολύ γρήγορα έγινε σαφές πως η ομορφιά δεν ήταν το ζητούμενο:
«Τα κορίτσια είναι όλα όμορφα. Αυτό που είχε σημασία ήταν να μιλήσουν για όσα έχουν βιώσει».
Έτσι, μέσα από συνεντεύξεις και φωτογραφικά πορτρέτα, διαμορφώθηκαν αφηγήσεις που ανέδειξαν μια κοινή συνισταμένη: το γυναικείο σώμα φέρει τραύματα, είτε λόγω κοινωνικών ρόλων είτε εξαιτίας βίας που υπέστησαν.
«Οι περισσότερες γυναίκες κουβαλούν ένα τραύμα. Άλλες το έχουν ξεπεράσει, άλλες ζουν ακόμα μέσα του, τις περισσότερες τις δυναμώνει».
Μέσα από τις μαρτυρίες αναδύθηκαν ιστορίες για ενδοοικογενειακή βία, κακοποιητικές σχέσεις και την αίσθηση της υποχρεωτικής φροντίδας.
«Κάποιοι μας φόρεσαν την ντροπή. Όμως, δεν είναι δική μας, ανήκει σε αυτούς που μας την επέβαλαν».
Η δύναμη του σώματος και η έκφραση μέσω της τέχνης
Η ντροπή και το τραύμα αποτυπώνονται με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στην έκθεση: κάποιες γυναίκες φωτογραφήθηκαν με κόσκινα στο πρόσωπο. Άλλες επέλεξαν να δείξουν το πρόσωπό τους, ενώ για όσες δεν ήθελαν, το κόσκινο έγινε ένα προστατευτικό φίλτρο, μια νέα «πανοπλία».
«Άλλες το φόρεσαν ολόκληρο, άλλες το άφησαν να πέσει λίγο πιο κάτω. Άλλες το έβγαλαν τελείως».
Η Αντιγόνη Τσεσμελή υπογράφει τη σύλληψη και το storytelling της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες των Μιχάλη Τσουλέλλη και Μπέττυς Δερεδίνη, καθώς και ζωγραφικά έργα της Ευριδίκης Μυκοόνιου.
Η πρωτοβουλία υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Μυτιλήνης και υποστηρίζεται από τοπικούς φορείς, όπως τα Μάλαμα Jewellery, Catwalk και Ηριάννα Clothes.
Η έκθεση αποτελεί μια καλλιτεχνική εμπειρία-πρόσκληση για αναστοχασμό, δίνοντας φωνή στις αθέατες ιστορίες των γυναικών.
«Κάθε γυναικείο σώμα φέρει ιστορίες. Ήρθε η ώρα να τις ακούσουμε».