× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καρυστιανού στη Liberation: Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

Yπογραμμίζει ότι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο δείχνει ως η μόνη δυνατή λύση.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/3/2025

Καρυστιανού στη Liberation: Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη
' χρόνος ανάγνωσης

Δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη, που συγκλόνισε όλη τη χώρα, η Μαρία Καρυστιανού είναι ξεκάθαρη όσον αφορά το τι πιστεύει για τον ρόλο που διαδραματίζει η Δικαιοσύνη στη διερεύνηση της πολύνεκρης τραγωδίας. Η συνέντευξη που παραχώρησε στη Liberation έχει τον πλέον σαφή τίτλο: «Ελλάδα: Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της χώρας μας».

Η εν λόγω συνέντευξη έρχεται στη δημοσιότητα μία μέρα μετά τις εκατοντάδες, μαζικές συγκεντρώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό που προκάλεσαν διεθνή αίσθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς να διστάζει, λοιπόν, η Μαρία Καρυστιανού ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τα αποδεικτικά στοιχεία αποκρύπτονται από τους ίδιους τους ανακριτές», οι οποίοι «κατά συνέπεια, είναι συνεργοί των ενόχων». Με το σκεπτικό αυτό, υπογραμμίζει ότι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο δείχνει ως η μόνη δυνατή λύση.


«Αυτό που συμβαίνει είναι αφύσικο. Τόσο οι οικογένειες των θυμάτων, όσο και οι επιζώντες είναι θύματα αυτής της δυσλειτουργίας. Ενώ παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα ήταν μια απόλυτη καταστροφή», σημειώνει επίσης, ενώ από τα πυρά της δεν απουσιάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση προστατεύουν πάντα τους πολιτικούς. Για κανένα κρατικό έγκλημα δεν έχει αποδοθεί ποτέ δικαιοσύνη. Ωστόσο, στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών, ολόκληρη η κοινωνία έχει αναλάβει την υπόθεση των οικογενειών των θυμάτων και ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται τακτικά, ιδιαίτερα αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου, αποτελούν απόδειξη αυτού».


Σε ανάλογο πνεύμα εκφράζει τη μη ικανοποίησή της από το έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, τονίζοντας πως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, «όταν μια υπόθεση αφορά πολιτικό πρόσωπο, η υπόθεση παραπέμπεται αμέσως στο κοινοβούλιο, το οποίο συγκροτεί εξεταστική επιτροπή αποτελούμενη από βουλευτές για να καθορίσει την ποινική ευθύνη του πολιτικού προσώπου. Ωστόσο, ορισμένα άτομα που θα έπρεπε να είχαν κληθεί ως μάρτυρες δεν κλήθηκαν, παρά το ότι οι δηλώσεις τους θα βοηθούσαν να διαφωτιστεί το δυστύχημα».

Καταδικάζει επίσης το γεγονός ότι η Βουλή και η αρμόδια επιτροπή (όπου η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία) δεν αποφάσισαν την άρση της ασυλίας τού Κώστα Αχ. Καραμανλή, με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να μην μπορούν να διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα για την ποινική ευθύνη του τότε υπουργού Μεταφορών. «Στη Βουλή, η εξεταστική επιτροπή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια παρωδία», τονίζει με σαφήνεια η κ. Καρυστιανού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται οι εμπορικές συναλλαγές με IRIS

Υποχρεωτική η αποδοχή των πληρωμών με το σύστημα άμεσων συναλλαγών από την 1η Νοεμβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πάνος Ρούτσι άνοιξε το δρόμο

Η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υποχωρήσει όταν είδε πως εκτός από τους συγγενείς και την κοινωνία σταδιακά χάνει και την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Μήθυμνα οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου του 2026

Πρόκειται για κορυφαίο αθλητικό γεγονός που κάθε χρόνο ενώνει τη νεολαία του Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκτό το αίτημα του Πάνου Ρούτσι και για τοξικολογικές εξετάσεις

Στις 26 Σεπτεμβρίου είχε ικανοποιηθεί εν μέρει το αίτημα Ρούτσι, με παραγγελία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι

«Ήρθα να δω έναν άνθρωπο που υποφέρει», δήλωσε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συμβολική του επίσκεψη στον απεργό πείνας
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ιωάννης Μουτζούρης στην πρωτοπορία της βιώσιμης ναυτιλίας

Ο ακαδημαϊκός του Bayes Business School, γιος του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη αναλύει τα εμπόδια και τις ευκαιρίες για μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από βουλευτής

«Επειτα από 16 χρόνια στη Βουλή, ως βουλευτής, αρχηγός κόμματος, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωθυπουργός, έλαβα μια απόφαση συνείδησης»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Αιγαίο έτρεξε ενωμένο στη Χίο στους 36ους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες διανυκτερεύσεις, αλλά στάσιμες οι εισπράξεις

Προβληματίζει η εξέλιξη των βασικών οικονομικών δεικτών του τουριστικού τομέα του Βορείου Αιγαίου – Χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι μικροπιστώσεις από την θεωρία στην πράξη

Πέντε είναι τα αδειοδοτημένα ιδρύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος που δίνουν μικροχρηματοδοτήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τα έργα εγγείων βελτιώσεων

Προτάσεις στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν οι Περιφέρειες και τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συρρικνώθηκε ο πληθυσμός του Βορείου Αιγαίου

Το 2024 οι γεννήσεις αντιστοιχούσαν στο 57,2% των θανάτων στα νησιά της Περιφέρειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ