× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΠΕΚ: Το δικό μας οξυγόνο είναι ο οργανωμένος αγώνας!

Αποτίμηση της μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων για τα Τέμπη από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/3/2025

ΠΕΚ:  Το δικό μας οξυγόνο είναι ο οργανωμένος αγώνας!
' χρόνος ανάγνωσης

Με την φράση η πραγματική δικαίωση θα έρθει «όταν εκλείψουν οι αιτίες που έφεραν τα Τέμπη αλλά και τα «νέα Τέμπη» που ζούμε καθημερινά στις μεταφορές, στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία» το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο δείχνει πως ο αγώνας για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών δεν σταματά στις μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου αλλά συνεχίζεται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση – αποτίμηση του ΠΕΚ αναφέρει:

«Χθες, Παρασκευή 28 Φλεβάρη, μίλησε ο λαός! Η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, των σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και των φορέων ήταν συγκλονιστικές! Η προκυμαία της Μυτιλήνης και το κέντρο της Καλλονής «βούλιαξαν» από τα ποτάμια απεργών εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, βιοπαλαιστών αγροτών, φοιτητών, μαθητών και συνταξιούχων.

Ο λαός όλου του Νομού μας ένωσε τη φωνή του με τα εκατομμύρια κόσμου σε όλη την Ελλάδα που βγήκαν στο δρόμο. Απαίτησε να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες στους υπεύθυνους, αλλά και να μη ζήσουμε άλλα Τέμπη.


Σήμερα αποδείξαμε ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό! Ότι το δικό μας οξυγόνο είναι ο οργανωμένος αγώνας! Ότι πραγματική δικαίωση θα υπάρξει όταν εκλείψουν οι αιτίες που έφεραν τα Τέμπη αλλά και τα “νέα Τέμπη” που ζούμε καθημερινά στις μεταφορές, στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία.

Δεν ξεχνάμε-Δε συγχωρούμε! Το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί! Πάμε μέχρι τέλους, πάμε και θα βγει!


Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Μυτιλήνη άνοιξε με την ανάγνωση κειμένου από τον σύλλογο Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη 2023» από τη Ραλλού Τσακαρέλλου.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από σωματεία και μαζικούς φορείς που πρωτοστάτησαν από την αρχή στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, αναδεικνύοντας τα πραγματικά αίτια του εγκλήματος.


Ο πρώτος δυναμικός χαιρετισμός στην απεργιακή συγκέντρωση έγινε από τον Χρήστο Ζάνταλη, εργαζόμενο στις μεταφορές. Ακολούθησαν, η Μαρία Σηφάκη Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, η Κωνσταντίνα Κώνστα μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Κοινωνιολογίας εκλεγμένη με την Πανσπουδαστική, ο Λάμπρος Βενετής εκ μέρους της ΔΑΣ Δημοσίου και γενικός γραμματέας του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Λέσβου.


Ανάγνωση ποιήματος έκανε ο Μάκης Βενέτας πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ Βορείου Αιγαίου.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από: την Κατερίνα Κομνηνάκα πρόεδρος του παραρτήματος Βορείου Αιγαίου Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, τον Ελμπάν Ντερβίς Μπεχάι πρόεδρο της κοινότητας Αλβανών Λέσβου, τον Γιώργο Αλεξίου πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, τον Παναγιώτη Λενέτη γραμματέα του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων νομού Λέσβου, τον Αλέξανδρο Ζάμπρα πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, τον Δημήτρη Χατζηγιαννάκη Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, την Κρίστι Πετροπούλου εκ μέρους του συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Κώστα Ντουράκη πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Ζαφειρίου, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.
Η συγκέντρωση τελείωσε με την ανάγνωση ποιημάτων από μαθήτριες στο πρότυπο Λύκειο και την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη από μαθητές του 3 ου Γυμνασίου.

Η πορεία που ακολούθησε, ήταν η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη Μυτιλήνη. Οι χιλιάδες διαδηλωτές, με πρώτα τα μπλοκ του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και των εργατικών σωματείων «πλημύρισαν» την πόλη που είχε πραγματικά νεκρώσει. Χαρακτηριστικό ήταν ότι η κεφαλή της πορείας είχε φτάσει στο λιμάνι, ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει όλοι οι διαδηλωτές από την πλατεία Σαπφούς.


Έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου οι απεργοί έγραψαν το σύνθημα «ή τα κέρδη τους-ή οι ζωές μας», και συνέχισαν τη μεγάλη πορεία που ολοκληρώθηκε στην πλατεία Σαπφούς.
Να σημειωθεί, πως η συγκλονιστική πορεία, περνούσε για μισή ώρα μπροστά από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας.

Συγκλονιστική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, των σωματείων και των αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στην Καλλονή, με πρωτοφανή συμμετοχή του λαού της Δυτικής Λέσβου.


Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν: ο Απόστολος Γεωργαντάς μαθητής του ΓΕΛ Καλλονής,  ο Σταύρος Μαντατής μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, ο Σταύρος Βαξεβάνης αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λέσβου, η Σοφία Καζαμία διωκόμενη εκπαιδευτικός και μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, η Μυρσίνη Βαξεβάνη πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του ΓΕΛ Καλλονής. Την κεντρική ομιλία έκανε η Στέλλα Γανωτή μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Λέσβου, με την συγκέντρωση να κλείνει με την ανάγνωση των 57 θυμάτων που διαβάστηκαν από μαθητές του Λυκείου.

Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία μέσα στους δρόμους της Καλλονής, με τον παλμό και τα συνθήματα των μαθητών να δονούν την Καλλονή που δεν είχε «ξαναζήσει» κάτι ανάλογο σε μαζικότητα και μαχητικότητα».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη

Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα ενώ οι γείτονες κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία

Στο επίκεντρο κοινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας με τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ
Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»

Δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Πανάγού Κουφέλου για την απώλεια των δυο νέων παιδιών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη του για την τραγωδία που συγκλόνισε το νησί και ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα
Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο

Εργαστήρι κυανοτυπίας, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΧΩΡΙΑ

Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας

Θα δοθούν δύο εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζουρης
Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο