× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι γίνεται με τον βιολογικό νότιας πόλης;

Ερωτήσεις και απαντήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/3/2025

Τι γίνεται με τον βιολογικό νότιας πόλης;
' χρόνος ανάγνωσης

Στη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, η δημοτική σύμβουλος της Αντιπολίτευσης, Άννα Περγαμηνού, έθεσε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο του έργου του βιολογικού καθαρισμού των νοτίων προαστίων της πόλης. Η ερώτησή της αφορούσε τους λόγους καθυστέρησης της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης, καθώς και την κατάσταση ολοκλήρωσης του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στη θέση Αγριλιά.

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτη Βάλεση, η κ. Περγαμηνού ζήτησε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο του έργου. Ο κ. Βάλεσης απάντησε ότι οι εργασίες για το έργο εξελίσσονται και ανέφερε ότι οι κτηριακές εργασίες προχωρούν κανονικά. «Το έργο τρέχει κανονικά και θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε, προσδιορίζοντας ότι οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων προχωρούν. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με τους εργολάβους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ είναι έτοιμο να αναδείξει προσωρινό ανάδοχο, αλλά δεν υπάρχουν οι πιστώσεις, δεν υπάρχει η χρηματοδότηση», τόνισε ο κ. Βάλεσης. Αναφέρθηκε σε προβλήματα που προήλθαν από διαφορές μεταξύ δύο εταιρειών που εμπλέκονται στο έργο και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε νομικές διαδικασίες, καθυστερώντας έτσι την πρόοδο του έργου.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την πόλη και δήλωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα συνεχίσουν να αναζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες. «Πρέπει να βρούμε μια γέφυρα χρηματοδότησης, γιατί η ολοκλήρωση αυτού του έργου είναι κρίσιμη για την περιοχή», ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Βάλεσης επισήμανε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης είναι κρίσιμη και ότι η ΔΕΥΑΛ αναμένει γραπτή ενημέρωση για την κατάσταση του έργου. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση ότι το έργο έχει απενταχθεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει επαφές με διάφορους υπουργούς προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
Η Άννα Περγαμηνού τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια και ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των έργων.«Η έλλειψη ενημέρωσης δημιουργεί ανησυχία στους κατοίκους», δήλωσε η κ. Περγαμηνού. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε και ποια είναι τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση αυτού του έργου».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αναγνώρισε την ανησυχία αυτή και διαβεβαίωσε ότι οι αρχές εργάζονται για την εξεύρεση λύσεων. «Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί και το έργο θα προχωρήσει», ανέφερε. «Είναι απαραίτητο να υπάρξει υποστήριξη από την πολιτική ηγεσία ώστε να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Χριστόφας αναφέρθηκε στα τρία πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση του έργου. «Πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση και να επιλέξει ποιο εργαλείο θα χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο», δήλωσε, προσδιορίζοντας τις επιλογές που περιλαμβάνουν το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οδηγίες προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός για το 2ο Φεστιβάλ Νέων του Πλωμαρίου

Επιτυχημένη διοργάνωση από το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των υγειονομικών

Το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Στρατής Σαμαράς καταγγέλλει την μη εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στην Παγανή

Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στις ενορίες της Καλλιθέας Μυτιλήνης

Απεβίωσε ο αγαπημένος ιερέας που υπηρέτησε με σεμνότητα και αγάπη την τοπική Εκκλησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας η Λέσβος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ