× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πιστοποίηση για 20 παιδικές χαρές του Δήμου Μυτιλήνης

Ενώ προχωρούν οι επισκευές και σε άλλες 7 προκειμένου να λάβουν κι αυτές πιστοποίηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/3/2025

Πιστοποίηση για 20 παιδικές χαρές του Δήμου Μυτιλήνης
Φωτό Αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκη Τσιριγώτη, έθεσε την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών των Παιδικών Χαρών του Δήμου. Εν μέσω ανησυχιών από γονείς και παιδιά, η κ. Τσιριγώτη αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευμένο και μόνιμο προσωπικό, καθώς και στην υποχρηματοδότηση που οδηγούν σε έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και συντήρησης αυτών των υποδομών.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμισε ότι οι υπάρχουσες παιδικές χαρές δεν είναι ασφαλείς και ότι το πρόβλημα έχει οδηγήσει σε προσωρινό κλείσιμο πολλών από αυτές, όπως παραδείγματος χάριν η παιδική χαρά στην Αγία Ειρήνη και στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου. Επίσης, τόνισε ότι οι ανάγκες των παιδιών και των γονιών θα αυξηθούν με την έλευση του καλοκαιριού, και απαιτείται άμεση δράση για την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία των παιδικών χαρών.«Ζητάμε να μας ενημερώσετε προφορικά σήμερα, αλλά και να μας δώσετε εγγράφως επικαιροποιημένη λίστα των Παιδικών Χαρών με όλα τα σχετικά στοιχεία που τις προσδιορίζουν», ανέφερε η κα Τσιριγώτη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και ενημέρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος σχετικά με τη συντήρηση των Παιδικών Χαρών. «Το προσωπικό είναι λιγοστό, το γνωρίζετε. Τα συζητάμε και εδώ και τα αιτήματα για υποστελέχωση», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η Τεχνική Υπηρεσία έχει ελλείψεις και ότι οι προσλήψεις που έγιναν πρόσφατα δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Αναγνωρίζοντας τη φθορά του χρόνου και τους βανδαλισμούς, ο δήμαρχος ανέφερε ότι μόνο μία μηχανικός έχει προσληφθεί στην Τεχνική Υπηρεσία, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα ελέγχου και συντήρησης. Επισήμανε ότι από τις 27 παιδικές χαρές του δήμου, οι 20 έχουν λάβει πιστοποίηση και είναι κατάλληλες προς χρήση, ενώ οι υπόλοιπες χρειάζονται επισκευές.
Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι έχουν γίνει αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες για την ολοκλήρωση μελετών για 10 Παιδικές Χαρές, οι οποίες αναμένονται μέχρι το τέλος Μαρτίου. «Αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των έργων, καθώς οι υπάρχουσες πιστώσεις δεν επαρκούν», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο κ. Χριστόφας ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή έχει προγραμματίσει να επισκευάσει επτά παιδικές χαρές που δεν έχουν πιστοποίηση και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία το Μάιο ή Ιούνιο. Αυτό δείχνει μια προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου να ανταποκριθεί στις επιτακτικές ανάγκες της κοινότητας και να διασφαλίσει την ασφάλεια των παιδιών.

Ωστόσο, η συζήτηση δεν σταμάτησε εκεί. Η κ. Τσιριγώτη επεσήμανε ότι οι υπάρχουσες προτάσεις και τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι αρκετά σαφή και ζητήθηκε περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τους χρόνους υλοποίησης των έργων. «Πρέπει να γνωρίζουμε πότε οι παιδικές χαρές θα είναι διαθέσιμες για τα παιδιά μας, καθώς πλησιάζει η καλοκαιρινή περίοδος», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο δήμαρχος Χριστόφας απάντησε ότι οι μελέτες για τις υπόλοιπες παιδικές χαρές αναμένονται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαρτίου και ότι η υπηρεσία του Δήμου θα προχωρήσει στη δημοπράτηση των έργων. «Είναι σημαντικό να έχουμε έτοιμες μελέτες για να υποβάλουμε προτάσεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για να μην εξαρτάται ο Δήμος μόνο από τους δικούς του πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα συντήρησης και φύλαξης των Παιδικών Χαρών. Η κ. Τσιριγώτη ανέφερε ότι η έλλειψη προσωπικού για τη φύλαξη και την επιτήρηση των υποδομών δημιουργεί κινδύνους και ότι οι βανδαλισμοί είναι συχνό φαινόμενο. Ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι η Δημοτική Αρχή θα εξετάσει τη δυνατότητα λήψης διοικητικών μέτρων κατά των δραστών που καταστρέφουν τις δημόσιες υποδομές.«Αν δεν υπάρξει μόνιμο προσωπικό για τη συντήρηση, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα», τόνισε η κα Τσιριγώτη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μακροχρόνιες λύσεις και όχι προσωρινές. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής