× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πώς η αποκατάσταση του Σάρλιτζα μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Λέσβου»

Συνάντηση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου με τον Περιφερειάρχη στις 17 Φεβρουαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/2/2025

«Πώς η αποκατάσταση του Σάρλιτζα μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Λέσβου»
' χρόνος ανάγνωσης

Στη συνάντηση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου με τον Περιφερειάρχη στις 17 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκαν οι απόψεις του Συλλόγου σχετικά με την προσέγγιση που ακολουθείται στην αξιοποίηση του Σάρλιτζα.

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, τόσο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η άμεση αποκατάσταση και επανάχρηση του Σάρλιτζα είναι απαραίτητη, καθώς κάθε καθυστέρηση οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση, ενώ η αποκατάσταση του αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Ο Σύλλογος τόνισε ότι οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά θεσμικά απαραίτητη διαδικασία που διασφαλίζει ποιότητα σχεδιασμού, διαφάνεια και κοινωνική συναίνεση, αποτρέποντας τις απευθείας αναθέσεις. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, στη Λέσβο οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί παραμένουν ανύπαρκτοι, με σημαντικά έργα να εκτελούνται με απευθείας αναθέσεις, στερώντας από το νησί την ευκαιρία για έργα υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράδειγμα αυτής της πρακτικής αποτελούν οι πρόσφατοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό, το Κατσάνειο κτίριο και το Κέντρο Αστέγων, όπου οι όροι, σύμφωνα με τον Σύλλογο, αποκλείουν τα μικρά και μεσαία τεχνικά γραφεία, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό.

Το Σάρλιτζα, διατηρητέο μνημείο με υψηλή πολιτιστική αξία, παραμένει σημείο διαμάχης. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του 2022, που διασφάλιζε διαφάνεια και ποιότητα, ακυρώθηκε ως μη βιώσιμος και πλέον προτείνεται η ανάθεση του έργου μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η αξιοποίηση του μνημείου θα πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστική μελέτη σκοπιμότητας και σε νέο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου καλεί την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και να διασφαλίσουν την αποκατάσταση του Σάρλιτζα με τρόπο που θα αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική του αξία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών