× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η Επιτροπή Ειρήνης

Με αφορμή τα δύο χρόνια από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/2/2025

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η Επιτροπή Ειρήνης
Από την εκδήλωση για τα Τέμπη στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, με αφορμή τα δύο χρόνια από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενώνουμε τη φωνή μας με τις οικογένειες των θυμάτων, τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φορείς του λαϊκού κινήματος και διατρανώνουμε την απαίτησή μας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γινόμαστε «όλων των νεκρών η φωνή» και δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων του, που οδήγησαν στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα πριν από δυο χρόνια.

Απαιτούμε να υπάρξει πραγματική δικαίωση, να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Να μην κουκουλωθεί η πραγματική αιτία της σύγκρουσης, η πολιτική που θυσιάζει μέχρι και την ανθρώπινη ζωή για το κέρδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και όλων των προηγούμενων που έφεραν το σιδηρόδρομο χωρίς συστήματα ασφάλειας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μη υλοποίηση των απαραίτητων έργων – συμβάσεων. Συνολικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι σε τραγική και επικίνδυνη κατάσταση, καίγονται στη μέση του δρόμου, εκτροχιάζονται κ.ο.κ. Έχουν τεράστιες ευθύνες για την υποστελέχωση, με την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας. Για τον τεμαχισμό, την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου. Προκλητικά όλα αυτά τα χρόνια επιδοτούν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τη HELLENIC TRAIN, την οποία έχουν μάλιστα «πιστοποιήσει» η ΕΕ και οι κυβερνήσεις αλλά και ο ΟΣΕ, γιατί νοιάζονται μόνο για τα κέρδη. Γιατί οι εταιρείες λογαριάζουν ως κόστος την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.

Είναι ένοχη η Ευρωπαϊκή Ένωση που δίνει τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, με τραγικές συνέπειες σε όλες τις χώρες.

Την ώρα που ο σιδηρόδρομος στενάζει από την υποχρηματοδότηση, που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των τραγικών ελλείψεων, των τεράστιων κενών στη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό προκείμενου να λειτουργεί ομαλά, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Δίνει ζεστό χρήμα για τη συντήρηση και την ανάπτυξη συγκεκριμένων τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι δολοφονικοί ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο στρωμένο έδαφος των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, παραχωρεί όλο το πλέγμα των στρατιωτικών, αλλά και των πολιτικών υποδομών της χώρας, δηλαδή λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους στους ευρωατλαντικούς μακελάρηδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΖΩΕΣ μας δεν είναι κόστος - Στις 28 Φλεβάρη ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Καμία αναμονή, καμία ανοχή σε αυτό το σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Όταν η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική ανησυχούν από τις τεράστιες διαδηλώσεις, πρέπει να μετατρέψουμε την ανησυχία τους σε εφιάλτη. Να βγει ο λαός οργανωμένος, συντονισμένος και μαζικά στο προσκήνιο.

Μόνο όταν ο λαός βγαίνει στο δρόμο του αγώνα φοβούνται. Αυτός είναι ο δρόμος για να επιβάλουμε το δίκιο μας, γιατί μόνο αυτός ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα, ενάντια στην πολιτική και στο σύστημα που «δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε»! Μια γροθιά, μια φωνή, όλοι οι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι για να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που γεννά τέτοια εγκλήματα.

Να δυναμώσει ο αγώνας για:

  • Να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους τους υπεύθυνους για το έγκλημα στα Τέμπη. Καμία συγκάλυψη.
  • Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Για σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές, φτηνές, αποκλειστικά δημόσιες σιδηροδρομικές μεταφορές.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Συλλογικές Συμβάσες εργασίας και σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς. Αυξήσεις στους μισθούς.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
  • Να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. Έξω η Ελλάδα από τα σφαγεία των πολέμων!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λέσβο διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Κίνδυνος να μην λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία του νησιού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην αγορά της Μυτιλήνης

Ενημέρωση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στην πλατεία Σαπφούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ‑Οδηγητή στη Μυτιλήνη

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες ειδικότητες, αλλά λιγοστές αιτήσεις στην ΣΑΕΚ Μυτιλήνης

Κινδυνεύει να χαθεί το παράρτημα της Καλλονής. Ελάχιστο ενδιαφέρον ακόμη και για το τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων που θα λειτουργήσει εκεί -Συνέντευξη με τον διευθυντή Νίκο Μακαρώνη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

«Να μπει τέλος σε πρακτικές που ντροπιάζουν το νησί»

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης για τα περιστατικά κακοποίησης αλόγων σε πανηγύρια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου συμμετέχουν οι οικοδόμοι της Λέσβου

Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Λιγότερα τροχαία στο Βόρειο Αιγαίο, περισσότερα θανατηφόρα

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου