Η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς και η τοπική ανάπτυξη πάνε μαζί
Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου παρουσίασαν τις δράσεις προώθησης του εναλλακτικού τουρισμού που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/2/2025

Η ανάδειξη των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, στο Επιμελητήριο Λέσβου, με τίτλο «Φυσική κληρονομιά και τοπική ανάπτυξη». Διοργανωτές της ημερίδας ήταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στους στόχους της ημερίδας περιλαμβανόταν επίσης η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα γεωλογικά μνημεία του νησιού, τα οποία συνέβαλαν στην ανάδειξη της Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO, τόνισε σε δήλωσή του στην κάμερα του «Ν» ο Διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος.
Μέσα από αυτό το πλέγμα δράσεων και παρεμβάσεων, στόχος είναι να αναδειχθεί η σημασία του φυσικού πλούτου και της φυσικής κληρονομιάς, ώστε το νησί να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Πρόκειται για δράσεις που, παράλληλα, οδηγούν και σε αύξηση των θέσεων εργασίας.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε: «Είναι τύχη για την Περιφέρεια που στα εδάφη της βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Αποτελεί μία από τις σημαντικές ατραξιόν και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για όποιον επισκέπτεται το Βόρειο Αιγαίο. Είμαστε, επιπλέον, τυχεροί που Διευθυντής του Μουσείου είναι ο κ. Ζούρος. Γι’ αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να παρουσιαστούν σήμερα τα έργα που έχει υλοποιήσει το Μουσείο στη Λέσβο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».
Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Αφροδίτη Βατή, σημείωσε: «Είμαστε τυχεροί που η Λέσβος έχει αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο, τυχεροί που έχουμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και που Διευθυντής του Μουσείου είναι ο Νίκος Ζούρος, ο οποίος καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την προώθηση αυτού του φυσικού πλούτου. Το Γεωπάρκο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια και το Μουσείο, ώστε να επισκέπτονται τη Λέσβο σχολεία και να διδάσκονται οι μαθητές για τη φυσική κληρονομιά του νησιού. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στηρίζει το Γεωπάρκο. Στην ιστοσελίδα του Δήμου έχουμε αφιερώσει ξεχωριστό σημείο αναφοράς, ενώ συμμετέχουμε ως αρωγοί σε κάθε δράση που απαιτεί τη συμβολή μας. Στόχος μας είναι η στενή συνεργασία με το Μουσείο, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον τουρισμό του νησιού».
Ο Δήμος Καραμπεάζης, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου υπογράμμισε την εξωστρέφεια που επιδεικνύει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και τη συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.
Δείτε το βίντεο