Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης σε ημερίδα στο Στρασβούργο για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση, η μαθήτρια Παναγιώτα Λαμπούση έθεσε ένα καίριο ερώτημα στους διοργανωτές. Με αναφορά στη Λέσβο, που αποτελεί ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει βιώσει στο παρελθόν προσφυγικές ροές, η μαθήτρια ρώτησε:
«Πολλοί άνθρωποι θα μεταναστεύουν εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι λεγόμενοι κλιματικοί πρόσφυγες. Τι μέτρα και σε ποια κατεύθυνση εκτιμάται ότι πρέπει να ληφθούν για να μη ζήσουμε εκ νέου αντίστοιχες καταστάσεις;»
Η απάντηση που έλαβε ήταν απογοητευτική. Γενικόλογες τοποθετήσεις, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις, έδειξαν τη δυσκολία της Ευρώπης να συνδεθεί με την πραγματικότητα των περιφερειακών περιοχών της.
Η μαθήτρια ανέδειξε με την παρέμβασή της τη μεγάλη απόσταση—όχι μόνο γεωγραφική αλλά και πολιτική—μεταξύ του Στρασβούργου και των νησιών του Αιγαίου, αφήνοντας να πλανάται το ερώτημα: «Τι τους νοιάζει;»