Αυτοψία σε ελαιώνα της Μόριας
Ο γεωπόνος – ελαιοπαραγωγός Θοδωρής Αγγελέλλης μιλά στην κάμερα του «Ν» για την συγκομιδή της ελιάς, τις καλλιεργητικές φροντίδες και την κατάσταση των δέντρων μετά από 7,5 μήνες ανομβρίας στο νησί της Λέσβου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/11/2024

Λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος των βροχοπτώσεων στη Λέσβο, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, η κάμερα του «Ν» επισκέφθηκε έναν ελαιώνα που καλλιεργεί ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης στην Μόρια, ένα χωριό που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την Μυτιλήνη, στην ανατολική πλευρά της Λέσβου. Την ημέρα της επίσκεψης μας γίνονταν συγκομιδή του καρπού αλλά και κάποιες καλλιεργητικές φροντίδες. Έτσι στην μια πλευρά του κτήματος οι εργάτες ράβδιζαν ελιές και άπλωναν δίχτυα και στην άλλη ο κ. Αγγελέλλης καθάριζε τα δέντρα από τους κωλοριζίτες.
Η συζήτηση μας με τον κ. Αγγελέλλη ξεκινά από τις μεγάλες περιόδους ανομβρίας που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη του κλίματος στην Λέσβο.
«Ο καρπός είναι δεδομένο ότι έχει χάσει πολύ μεγάλο ποσοστό από το κέρδος που θα έδινε στον παραγωγό. Έχει επίσης διάφορα στάδια στα οποία μπορούμε να τον παρατηρήσουμε εδώ μέσα. Όχι στάδια ακριβώς.
Διάφορες καταστάσεις φυσιολογικές όπως βρίσκεται. Έχουμε τον υγιεί καρπό αρκετά ικανοποιητικό μέγεθος χωρίς ζάρες και αντιστοίχως και το δέντρο. Έχουμε τον καρπό τον ενδιάμεσο ο οποίος είναι ζαρωμένος αλλά έχει ένα σχετικά ικανοποιητικό μέγεθος.
Και τον καρπό ο οποίος είναι ζαρωμένος με πολύ μικρό μέγεθος. Αν τον βάλουμε τον έναν δίπλα στον άλλον θα δούμε ότι είναι εντυπωσιακότατη η διαφορά. Βάσει αυτού κάνουμε τις ενέργειές μας μέσα στο χωράφι.
Εγώ προσωπικά δηλαδή. Δεν μπαίνω, έστω και αν αυτό δεν με βολεύει και έχει οικονομικό βάρος επιβάρυνση για μένα, δεν μπαίνω να μαζέψω όλα τα δέντρα να αρχίσω και να ξεμπερδεύω. Κάνω διαχωρισμό περιοχών με δέντρα τα οποία παρουσιάζουν καλύτερο καρπό άρα και καλύτερα κλαδάκια που δεν σπάνε εύκολα.
Πρέπει να τονίσουμε ότι έχουμε αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που διαπιστώνουν κιτρινίσματα και κατάπτωση γενικά στα δέντρα τους μετά τη συγκομιδή που δεν παρουσιάζεται κατευθείαν μπορεί να παρουσιαστεί αρκετά αργότερα. Μερικές μέρες ή κάνα δύο εβδομάδες πιο μετά. Αυτά είναι σημάδια ταλαιπωρίας, στρες και επιπλέον δυσκολιών που φέρνει και η συγκομιδή».
Ρωτήσαμε τον κ. Αγγελέλλη ποιά είναι η απόδοση του καρπού σε ελαιόλαδο, καθώς είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου την φετινή χρονιά. Ο κ. Αγγελέλλης αναφέρει πως οι αποδόσεις ανέρχονται στο 21% από το συγκεκριμένο χωράφι. Κι αμέσως σπεύδει να διευκρινίσει πως πρόκειται για χωράφι που τα τελευταία 15 χρόνια το διαχειρίζεται ο ίδιος και από άποψης θρέψης είναι σε καλό επίπεδο. Επίσης το ελαιόλαδο που δίνει το χωράφι αυτό είναι σε πολύ καλό επίπεδο από πλευράς οξύτητας 0,3 – 0,4 βαθμών.
Στο ερώτημα γιατί μέσα στο ίδιο χωράφι υπάρχουν δέντρα που έχουν καλή ανάπτυξη του καρπού και άλλα με σταφιδιασμένο καρπό ή πολύ μικρό μέγεθος καρπού; Ο γεωπόνος σημειώνει:
«Αυτό είναι μια εξίσωση πολύ παραγοντική η οποία δεν έχει μια εύκολη και μοναδική ερμηνεία. Είναι μια πολύ παραγοντική υπέροχη εξίσωση της ζωής και της φύσης της ίδιας στην οποία συμμετέχουν παράγοντες όπως είναι το έδαφος, οι τοπικές συνθήκες υγρασίας κάτω από κάποια βράχια ή άλλα φαινόμενα ή κάποιες φλεβίτσες νερού που μπορεί το δέντρο να βρίσκει.
Το μέγεθος του δέντρου είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Το ποσό καρποφορίας. Μια υπερκαρπία θα κάνει και μικροκαρπία ακριβώς.
Το μέγεθος του δέντρου φαίνεται σαν παράγοντας ο ισχυρότερος θα έλεγα στο χωράφι αυτό. Και βέβαια και η θρέψη των φυτών η οποία τη θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική εδώ πέρα. Γίνονται λιπάνσεις, γίνονται και με ένα σχέδιο καθώς και ενδεχομένως και κάποια άλλη παράγοντα όπως είναι ο κορμός, ο οποίος μπορεί να φαίνεται καλός και να είναι ξερός.
Στην συνέχεια ο κ. Αγγελέλλης μας δείχνει την μεγάλη διαφορά που έχει ένας ζαρωμένος καρπός κι ένας καρπός ελιάς που έχει ικανοποιητικό μέγεθος μέσα στον ίδιο ελαιώνα και αναφέρεται στις μεγάλη σημασία που έχει να γίνονται εργασίες θρυμματισμού των κλαδιών ώστε σταδιακά να δημιουργείται ένα στρώμα οργανικής ύλης πάνω στο έδαφος.
Δείτε όλο το βίντεο από την επίσκεψη στον ελαιώνα εδώ: