× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών καλεί στην απεργία της Τετάρτης

Συγκέντρωση στις 11:00 στην Πλατεία Σαπφούς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/11/2024

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών καλεί στην απεργία της Τετάρτης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Οι υγειονομικοί του νησιού, μέσα από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, καλούν σε μαζική απεργία στις 20 Νοεμβρίου, με συγκέντρωση στις 11:00 στην Πλατεία Σαπφούς, για να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας και τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας. Το κεντρικό τους σύνθημα, “ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για τη ζωή μας!”, αντικατοπτρίζει την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για τις συνθήκες που επικρατούν στο σύστημα υγείας, οι οποίες επιβαρύνουν τόσο τους ίδιους όσο και τους πολίτες που εξυπηρετούν.

Οι υγειονομικοί επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης και προσωπικού. Οι βασικοί λόγοι της απεργίας τους είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τους μισθούς τους να έχουν δεχτεί σοβαρές περικοπές, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι αυξήσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι, όπως τονίζουν, “κοροϊδία”, αφού δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την οικονομική τους κατάσταση, αφήνοντας χιλιάδες υγειονομικούς σε οικονομική εξαθλίωση. Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες διαβίωσης, καθώς και μείωση των ωρών εργασίας σε 35 ώρες την εβδομάδα, αντί για τα εξοντωτικά ωράρια των 50 ή 60 ωρών που πολλές φορές αναγκάζονται να εργάζονται.

Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού έχει οδηγήσει σε ακραία εντατικοποίηση της εργασίας. Πολλοί υγειονομικοί εργάζονται χωρίς να παίρνουν τα νόμιμα ρεπό ή τις άδειες τους, λόγω των τεράστιων κενών που υπάρχουν στο σύστημα. Οι συμβασιούχοι και επικουρικοί εργαζόμενοι παραμένουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, καθώς η ανανέωση των συμβάσεων τους εξαρτάται από κρατικές αποφάσεις, δημιουργώντας ανασφάλεια και έλλειψη προοπτικής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δημόσιες δομές υγείας, όπως το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού, υποβαθμίζονται συνεχώς. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συρρικνώνεται, με τα Κέντρα Υγείας να αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, που πλέον δεν θα λειτουργεί τα Σάββατα, μια απόφαση που πιθανόν θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το Βοστάνειο νοσοκομείο και τους ασθενείς που χρήζουν άμεσης φροντίδας.

Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι η υγεία μετατρέπεται σε “ακριβό εμπόρευμα” και απαιτούν να παραμείνει δημόσιο και δωρεάν αγαθό, προσβάσιμο σε όλους. Όπως αναφέρουν, οι πολιτικές ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα εις βάρος των δημόσιων υπηρεσιών υγείας οδηγούν στη συρρίκνωση των δωρεάν παροχών και στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης, βάζοντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων πάνω από τις ανάγκες του πληθυσμού.

Οι υγειονομικοί καλούν τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα τους, υπογραμμίζοντας ότι οι διεκδικήσεις τους δεν αφορούν μόνο την εργασιακή τους κατάσταση, αλλά τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στο νησί. Όπως επισημαίνουν, η αδιαφορία της πολιτείας να στηρίξει τους υγειονομικούς επιδεινώνει την ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνει ο ασθενής. Για αυτό ζητούν από τους πολίτες να σταθούν αλληλέγγυοι και να συμμετέχουν ενεργά στη συγκέντρωση της 20ής Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, οι υγειονομικοί ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της, καταγγέλλοντας ότι “λεφτά για την υγεία δεν υπάρχουν”, ενώ μεγάλες δαπάνες πραγματοποιούνται σε άλλους τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν, είναι η χρηματοδότηση των στρατιωτικών δαπανών και της παρουσίας ελληνικών φρεγατών στη Μέση Ανατολή, ένα κόστος που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ ημερησίως, χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Συνοψίζοντας, τα βασικά αιτήματα των υγειονομικών περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση μισθών που να ανταποκρίνονται στο κόστος διαβίωσης, επτάωρη πενθήμερη εργασία και ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών ιατρών, λοιπού προσωπικού και συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και αναβάθμιση των υποδομών του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, ώστε να καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού και να εξασφαλίζεται η συνεχής 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
  • Διασφάλιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης.


Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών καλεί όλους τους υγειονομικούς και τους πολίτες να παραστούν στην απεργιακή συγκέντρωση της Δευτέρας, δίνοντας ένα δυναμικό παρών για να ακουστεί η φωνή τους. "Τίποτα δεν γίνεται αν είμαστε θεατές", δηλώνουν, τονίζοντας ότι η μόνη λύση για να βελτιωθούν οι συνθήκες υγείας στο νησί είναι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων

Συνελήφθη και 16χρονος στο αεροδρόμιο – Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα
18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λέσβου επισημαίνει ότι η έκπτωση στις καμπίνες φτάνει το 50% στις γραμμές της Κρήτης, ενώ περιορίζεται στο 25% για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
ΥΓΕΙΑ

«Παγώνει» το Αυτόνομο Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο Βοστάνειο

Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αναφέρει ότι οι υφιστάμενες συνθήκες δεν επιτρέπουν την έναρξη λειτουργίας του
«Παγώνει» το Αυτόνομο Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο Βοστάνειο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

Έργο προϋπολογισμού 192.000 ευρώ-Τον Φεβρουάριο είχαν πέσει σοβάδες στο γραφείο των εκπαιδευτικών
Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Η καρδιά στο επίκεντρο με πανευρωπαϊκή εκστρατεία πρόληψης

«Γνώρισε τους αριθμούς σου» το μήνυμα της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς - Έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων
Η καρδιά στο επίκεντρο με πανευρωπαϊκή εκστρατεία πρόληψης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη ψάχνει δρόμο για περισσότερο ποδήλατο

Η βιώσιμη μικροκινητικότητα στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας στο Κάτω Κάστρο - Προτάσεις για μια πόλη λιγότερο εξαρτημένη από το αυτοκίνητο
Η Μυτιλήνη ψάχνει δρόμο για περισσότερο ποδήλατο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Λέσβου δίνουν το «παρών» ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών στη σημερινή συγκέντρωση, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Λέσβου δίνουν το «παρών» ενάντια στον φασισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Παναγιούδα «μετακομίζει» το σχέδιο για τις φοιτητικές εστίες

Έχει εντοπιστεί κατάλληλο αγροτεμάχιο κοντά στον ΟΑΕΔ και εξετάζεται η χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Παραμένει στο τραπέζι η δημιουργία συνεδριακού κέντρου και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στο πρώην ΚΥΤ Μόριας
Στην Παναγιούδα «μετακομίζει» το σχέδιο για τις φοιτητικές εστίες
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί στην αντιφασιστική συγκέντρωση εργαζόμενους, νέους, σωματεία και φορείς σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς
13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε κτηνοτρόφο και αστυνομικό μετά από συμπλοκή στο ΑΤ Αρκαλοχωρίου

Μια παράνομη στάθμευση οδήγησε σε ένταση, αλληλομηνύσεις και τραυματισμούς
Χειροπέδες σε κτηνοτρόφο και αστυνομικό μετά από συμπλοκή στο ΑΤ Αρκαλοχωρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Πάρτε πίσω τις οδηγίες για τα Νηπιαγωγεία»

Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου ζητά την απόσυρση της πρόβλεψης για ανάληψη Πρωινού Τμήματος από τις προϊσταμένες και επιμένει ότι η κατανομή των τμημάτων αποτελεί αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων
«Πάρτε πίσω τις οδηγίες για τα Νηπιαγωγεία»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην αντιφασιστική συγκέντρωση οι πολιτικοί συνταξιούχοι της Λέσβου

Ο Σύνδεσμος καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην πλατεία Σαπφούς
Στην αντιφασιστική συγκέντρωση οι πολιτικοί συνταξιούχοι της Λέσβου