× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πιλοτικό πρόγραμμα για φυσική καταπολέμηση των τρωκτικών

Ενημερωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/11/2024

Πιλοτικό πρόγραμμα για φυσική καταπολέμηση των τρωκτικών

Ενημερωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί για το έργο «Η Τυτώ (Tyto alba) ως λύση βασιζόμενη στη φύση για τα επιβλαβή τρωκτικά στη Λέσβο - Πρώτο πιλοτικό έργο στη Νησιωτική Ελλάδα», την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.
To έργο το υλοποιεί η Α.Μ.Κ.Ε. ΤΥΤΩ (www.tyto.org.gr) με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη.
Είναι το πρώτο πιλοτικό έργο στην νησιωτική Ελλάδα το οποίο ξεκινάει από τη Μυτιλήνη, με σκοπό να ενισχύσει τη φυσική καταπολέμηση των τρωκτικών που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες, μέσω της φυσικής θήρευσης από νυκτόβια αρπακτικά και ειδικότερα το είδος Τυτώ (Tyto alba).
Το έργο στοχεύει στην έναρξη διαχείρισης του νυκτόβιου αρπακτικού Τυτώ με την τοποθέτηση μικρού αριθμού τεχνητών κλωβών φωλεοποίησης (15), και με απώτερο μελλοντικό στόχο τον φυσικό περιορισμό των τρωκτικών μέσω της θήρευσης.
Το νυκτόβιο αρπακτικό Τυτώ τρέφεται αποκλειστικά με ποντίκια/τρωκτικά κατά 90%-95%, ενώ θηρεύει κυρίως τα είδη που βρίσκονται σε αφθονία. Ένα άτομο Τυτώ μπορεί να θηρεύσει ετησίως από 2.000 έως και 4.000 ποντίκια/τρωκτικά, αποτελώντας τον καλύτερο φυσικό ρυθμιστή των πληθυσμών των επιβλαβών τρωκτικών στην ύπαιθρο.
Στόχος του έργου είναι να ενεργοποιηθεί αυτή η μοναδική η φυσική λύση για το πάγιο πρόβλημα της αγροτικής υπαίθρου της καταστροφής των αγροτικών καλλιεργειών και να ξεκινήσει μία ενημέρωση και συζήτηση με τμήμα του αγροτικού πληθυσμού του νησιού, για τη δυνατότητα αυτού του διαφορετικού μοντέλου αγροτικής διαχείρισης.

Λίγα λόγια για την ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «ΤΥΤΩ – Οργανισμός για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα», ιδρύθηκε το 2020 από 8 ειδικούς επιστήμονες με ειδικό σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες για την προστασία, τη διατήρηση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στα αγροτικά οικοσυστήματα προσφέροντας και εφαρμόζοντας απτές καινοτόμες λύσεις.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήθηκαν κατά 815.000 οι καταγεγραμμένες υπερωρίες το 2024

Η μεγάλη επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εξηγείται από τον στόχο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττονται
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Γενναία χρηματοδότηση θα χρειαστεί για να κατασκευαστούν νέα πλοία»

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΕΣΥΜ Παρασκευάς Φραντζέσκος μίλησε για την νέα εποχή που έρχεται στην ακτοπλοΐα αλλά και την μικρή συμμετοχή των επιχειρηματιών στις εκλογές του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κόβει την πίτα του ο Σύλλογος «Η Αγία Τριάδα» του Αφάλωνα

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 9:00 το βράδυ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρόσκληση για επιχορήγηση στους πολιτιστικούς συλλόγους της Μυτιλήνης

Απευθύνει ο Δήμος Μυτιλήνης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρέμβαση Νίκου Σηφουνάκη για το Εφετείο ‑ Δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα

Αναστάτωση στους κύκλους των δικηγόρων έχει προκαλέσει η είδηση ότι δεν μπορεί να γίνει η ανέγερση του Εφετείου στο σημείο που έχει υποδειχθεί. Αντίθετη άποψη έχει ο πρώην βουλευτής και Υπουργός
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με χαμόγελα και ευχές η κοπή πίτας της Α`βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Μυτιλήνης

Μια ζεστή εκδήλωση για την έναρξη του νέου έτους
ΥΓΕΙΑ

Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα πληρώματα Ασθενοφόρων;

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, αναδεικνύει, με ερώτησή του, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς την διάκριση, μεταξύ των πιστοποιημένων πτυχιούχων Ειδικότητας Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κοπή πίτας από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 στις 18:00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ορκωμοσία τεσσάρων νέων μόνιμων υπαλλήλων στον Δήμο Μυτιλήνης

Παρουσία του Δήμαρχου Παναγιώτη Χριστόφα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο σεισμός και η ενδοοικογενειακή βία στο προσκήνιο

Η εκπομπή «Τα Παιδιά Παίζει» με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ ανέδειξε τις προκλήσεις που έφερε ο πρόσφατος σεισμός και η δικαστική διαχείριση μιας συγκλονιστικής υπόθεσης ενδοικογενειακής βίας
ΧΩΡΙΑ

Στο Πλωμάρι o Παναγιώτης Χριστόφας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Μαλλιαρό επιθεώρησε παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή του Πλωμαρίου