× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξενάγηση σε 5 κτίρια του Πολιχνίτου από το «Open Lesvos»

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα περίπατο δυόμισι ωρών μαθαίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία, την οικονομία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της περιοχής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2024

Ξενάγηση σε 5 κτίρια του Πολιχνίτου από το «Open Lesvos»
' χρόνος ανάγνωσης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αρχιτεκτονική ξενάγηση στον Πολιχνίτο το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου 2024, που διοργάνωσε η ομάδα του Open Lesvos.

Οι δράσεις του Open Lesvos ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2017, με στόχο τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού, ντόπιων αλλά και επισκεπτών, με αξιόλογα κτίρια της Λέσβου, δημόσια και ιδιωτικά, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον. Σημειωτέον, οι ξεναγήσεις είναι απολύτως δωρεάν και με ελεύθερη συμμετοχή για κάθε ντόπιο ή ξένο επισκέπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος οργανώθηκε μια μικρή εκδρομή εκτός Μυτιλήνης, επισκεπτόμενοι τον Πολιχνίτο. Ένα σημαντικό κεφαλοχώρι του νησιού, όπου υπάρχουν πολλά αξιόλογα κτίρια, με άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία το καθένα του. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα περίπατο δυόμισι ωρών μαθαίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία, την οικονομία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της περιοχής και ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό 5 κτιρίων με ξεχωριστό χαρακτήρα, αρχιτεκτονική ταυτότητα και ενδιαφέρον: στο Δημοτικό Σχολείο, στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, στην οικία Ψάννη με τη χαρακτηριστική λαϊκή αρχιτεκτονική (όπου απήλαυσαν ένα δρώμενο με  δύο κυρίες ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες από τον τοπικό Σύλλογο Νυφίδας), την ανακαινισμένη οικία του κ. Παπαφιλίππου και την διατηρητέα οικία της κ. Παρασκευά.

Στο τέλος καθεμιάς από τις 9 διαδρομές (4 το Σάββατο και 5 τις Κυριακές),  στους επισκέπτες προσφέρθηκαν κεράσματα από τοπικά προϊόντα (κρασί, τσίπουρο, τυριά, παξιμάδια, ελιές, αναψυκτικά, πλατσέντα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανακοίνωσή της η ομάδα OPEN LESVOS ευχαριστεί όλους και όλες όσοι και όσες βοήθησαν στην διοργάνωση της ξενάγησης και στην προσπάθεια επικοινωνίας της δράσης ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή: 

«Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες των κτιρίων και τους ανθρώπους που μας έδωσαν συνέντευξη, τις ξεναγούς της ΚΟΙΝΣΕΠ «Παρέα στη Λέσβο» για την άλλη μία φορά εξαιρετική ξενάγηση, τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ο Μπάλος” για την ενεργή  υποστήριξη της δράσης και τον Σύλλογο Νυφίδας.

Ευχαριστούμε επίσης τις επιχειρήσεις που μας στήριξαν με τις χορηγίες τους, ήτοι: τα πρακτορεία Variamis Travel και Sammiotis Tours για τη μεταφορά των επισκεπτών,  τον Αγροτουριστικό- Αγροβιοτεχνικό Συν/σμό Γυναικών Πολιχνίτου, τα Τυροκομεία Γ.Χρ. Ζούρος και Κουκούλας Δημήτριος, τον αμπελουργό Καρακλά Γεώργιο, το Σ/Μ Σταυρέλλης Βασίλειος & ΣΙΑ ΟΕ, το εργοστάσιο άλατος Χατζηπαρασκευά Ιωάννης (“Γλάρος”), την εταιρεία αναψυκτικών “Συκάς Γεώργιος & ΣΙΑ”, για τα κεράσματα.

Τέλος ευχαριστούμε για την επικοινωνία την ΕΡΤ Αιγαίου για τα πλάνα και τη ζωντανή σύνδεση με την ΕΡΤ-3, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Νησί» και τη τηλεόραση «Aeolos TV» για τις συνεντεύξεις, την εφημερίδα «Πολιτικά» και το «lesvosnews.net” για τις αναρτήσεις».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συλλυπητήρια από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Έκκληση για ενίσχυση της ασφάλειας στην αποκομιδή απορριμμάτων μετά την τραγική απώλεια ενός κατοίκου της Μυτιλήνης
Συλλυπητήρια από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέα διοίκηση στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λέσβου

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. με πρόεδρο τον Μιχαήλ Κατανάκη
Νέα διοίκηση στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Περιστατικό μικροβιακής μηνιγγίτιδας στη Λέσβο

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύεται γυναίκα από την Κυριακή του Πάσχα
Περιστατικό μικροβιακής μηνιγγίτιδας στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

23 Μαΐου οι εξετάσεις ελληνομάθειας

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα άνω των 16 ετών
23 Μαΐου οι εξετάσεις ελληνομάθειας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

17 νέα «ανοίγματα» στο μηχανογραφικό για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ

Το υπουργείο διευρύνει τα επιστημονικά πεδία, ενώ χιλιάδες θέσεις παραμένουν κάθε χρόνο ακάλυπτες
17 νέα «ανοίγματα» στο μηχανογραφικό για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίσθηκε οδηγός Ι.Χ. φορτηγού που ανατράπηκε

Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο Καλλονής – Μυτιλήνης
Τραυματίσθηκε οδηγός  Ι.Χ. φορτηγού που ανατράπηκε
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στην Αγιάσο για Πασχαλινές μπαλοθιές...

Δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και διατάραξη ησυχίας
Σύλληψη στην Αγιάσο για Πασχαλινές μπαλοθιές...
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διπλάσια τα πρόστιμα για μη χρήση κράνους σε μια εβδομάδα

Ούτε το Πάσχα δεν μειώθηκαν οι έλεγχοι από την Αστυνομία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Διπλάσια τα πρόστιμα για μη χρήση κράνους σε μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Στην τελική ευθεία η σχολική χρονιά
Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε ξεκινούν οι Πανελλαδικές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Και οι κτηνοτρόφοι της Γέρας στο συλλαλητήριο

Κάλεσμα από τον αγροτοκτηνοτροφικού Σύλλογο
Και οι κτηνοτρόφοι της Γέρας στο συλλαλητήριο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιατί οδηγήθηκαν στη διακοπή λειτουργίας εξηγούν οι τυροκόμοι

Οι επτά «αλήθειες» των τυροκομείων
Γιατί οδηγήθηκαν στη διακοπή λειτουργίας εξηγούν οι τυροκόμοι