× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο πλευρό των μαθητών του Μανταμάδου και του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2024

Στο πλευρό των μαθητών του Μανταμάδου και του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις διώξεις και την τρομοκράτηση των μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Μανταμάδου στη Λέσβο.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Κατά την περσινή απόπειρα καταστρατήγησης του Συντάγματος, και συγκεκριμένα του άρθρου 16 από την κυβέρνηση, νέα παιδιά από τα σχολεία του Μανταμάδου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο φοιτητικό πληθυσμό πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην ελάχιστη βάση εισαγωγής και την τράπεζα θεμάτων, όπως ανάλογα έπραξαν μαθήτριες και μαθητές σε όλη τη χώρα.
Την 11η Σεπτεμβρίου 2024, επίσημη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, η αστυνομία, και συγκεκριμένα μέλη του ΑΤ Αγίας Παρασκευής, χωρίς να έχουν λάβει καμία σχετική άδεια, εισέβαλαν στον αύλειο χώρο του σχολείου και άρχισαν να ανακρίνουν τα παιδιά και να τους ζητάνε να καταδώσουν τους συμμαθητές τους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δίνουν «φιλικές» συμβουλές σε ανήλικα παιδιά να βρουν δικηγόρο, και όλα αυτά χωρίς την παρουσία των γονέων τους ή των καθηγητών τους. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί που ενδεχομένως έδωσαν εντολή να απομονωθούν και ανακριθούν ανήλικοι θα όφειλαν να εξηγήσουν τη στάση τους. Θα πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί εάν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε ενημερωθεί για το τί επρόκειτο να συμβεί.
Πρόκειται για ξεκάθαρη απόπειρα τρομοκράτησης και καταφανή αυταρχική εκτροπή.
Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε αποτροπιασμό για τις διώξεις και τον εκφοβισμό μαθητριών και μαθητών και προσλαμβάνουμε τις ζοφερές αυτές εξελίξεις ως μέρος κλιμάκωσης της επίθεσης της κυβέρνησης απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου εκφράζει την στήριξη και αλληλεγγύη του στις συναδέλφισσες και τους συνάδελφους καθηγητές και καθηγήτριες των σχολείων του Μανταμάδου που δέχθηκαν και δέχονται αφόρητη πίεση να καταδώσουν τους μαθητές τους. Αλλά πάνω από όλα, είμαστε δίπλα στα νέα παιδιά και στις οικογένειές τους που βιώνουν ακατάληπτη τρομοκράτηση και εκφοβισμό από κρατικούς λειτουργούς που απροσχημάτιστα εχθρεύονται την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη γνώση.»
Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου καταδικάζει επίσης τις πρόσφατες πρακτικές απομάκρυνσης μαθητών από τα σχολεία τους λόγω συγχωνεύσεων: «Στα σχολεία που όλο και συρρικνώνονται λόγω των αιφνίδιων πολιτικών επιλογών που δεν επιτρέπουν πλέον τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών, έρχεται να προστεθεί το παράδειγμα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, όπου οι ελάχιστοι εννέα (9) μαθητές-τριες που επέλεξαν την κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών οδηγήθηκαν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για να συμπληρωθεί τμήμα με διψήφιο αριθμό μαθητών.
Ο όλο και μικρότερος αριθμός μαθητών στις Ανθρωπιστικές Σπουδές είναι αναμενόμενος, σε συνάρτηση με τις πολιτικές που θέλουν το πεδίο αυτό «επαγγελματικά ασύμφορο» και στρέφουν τους νέους και τις νέες σε πιο «τεχνολογικές» επιλογές. Όταν όμως φτάνουμε στο σημείο να τιμωρούμε τα παιδιά που το επέλεξαν με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στην τελευταία τάξη του Λυκείου, τότε το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των παιδιών που αγωνίζονται να παραμείνουν στο σχολείο τους και στηρίζουμε το δικαίωμά τους στη μόρφωση.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη