Η 1η Γιορτή Αγιασώτικου Χαλβά στον Λυκαβηττό
Με επιτυχία και συγκίνηση ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών διοργάνωσε την πρώτη Γιορτή Αγιασώτικου Χαλβά, συνδυάζοντας την παράδοση με την πίστη και προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική γευστική και πολιτιστική εμπειρία στην καρδιά της Αθήνας.
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/10/2024

Με σύμμαχο τον λαμπερό αθηναϊκό καιρό, η 1η Γιορτή Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά (γνωστού ως «Πταρέλια») διοργανώθηκε στις 26 Οκτωβρίου από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών στον λόφο του Λυκαβηττού. Η εκδήλωση, που στόχευε στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και του μοναδικού χαλβά της Αγιάσου, κατάφερε να προσελκύσει πλήθος κόσμου και να αναδείξει τη σημασία του πολιτιστικού αυτού στοιχείου ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Η ημέρα ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λυκαβηττού, με τη λειτουργία να χοροστατεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, ο οποίος επαίνεσε τη σημασία της εκδήλωσης,βοηθούμενου από τον Αγιασώτη εφημέριο του Ναού πατέρα Στρατή Γεωργαντή. Στην ομιλία του, ο κ. Αθανάσιος αναφέρθηκε στη σύνδεση του τόπου με την Παναγία την Αγιασώτισα και τη μακρά πολιτιστική παράδοση της Αγιάσου, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Συλλόγου Αγιασωτών στη διατήρηση και προώθηση των παραδόσεων. Στο τέλος της τελετής, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Σταυρακέλης, πρόσφερε στον Μητροπολίτη βιβλία σχετικά με την ιστορία και την παράδοση της Αγιάσου, ως ένδειξη εκτίμησης.
Μετά την τελετή, το εορταστικό πρόγραμμα συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του ναού, με το σαντούρι της Ελένης Κασάπη να δημιουργεί μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Παρά τις δυσκολίες στις μετακινήσεις, λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που εμπόδισαν την άφιξη άλλων παραδοσιακών μουσικών από την Αγιάσο, η μουσική επένδυση της εκδήλωσης ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.
Ο Αγιασώτικος Χαλβάς, που διεκδικεί πλέον τη θέση του στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας, προσφέρθηκε στους επισκέπτες που απόλαυσαν το γλυκό και την εορταστική ατμόσφαιρα. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε σημαντικό βήμα εξωστρέφειας για την Αγιάσο, αναδεικνύοντας τον χαλβά ως «γλυκό πρεσβευτή» του τόπου. Ο λόφος του Λυκαβηττού, ο οποίος αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς, ένωσε τους επισκέπτες που γεύτηκαν τον χαλβά, απολαμβάνοντας τη μοναδική ατμόσφαιρα.
Η γιορτή έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή των χορηγών, όπως η οικογένεια Κουντουρέλλη και ο εκδοτικός οίκος «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ». Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνθηκαν στην Ελένη Κασάπη, η οποία με τη μουσική της συνεισφορά συνέβαλε στο επιτυχημένο αποτέλεσμα της εκδήλωσης.
Ο Σύλλογος ευχαρίστησε θερμά όλους όσους βοήθησαν στην άψογη διοργάνωση, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει με δράσεις που τιμούν και προβάλλουν την πλούσια παράδοση της Αγιάσου.