Τριανταφυλλίδης: Να καθιερώσουμε τον πολιτιστικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών
«Πολιτιστικές διασυνδέσεις Ελλάδας – Τουρκίας: η δυναμική περίπτωση της Λέσβου» ήταν το θέμα της εισήγησης του Προϊσταμένου στης Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλου Τριανταφυλλίδη κατά την Ελληντουρκική ημερίδα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/10/2024
Οι πολιτιστικές διασυνδέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν το θέμα της ομιλίας του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Δρ Παύλου Τριανταφυλλίδη, κατά την διάρκεια της «Ημερίδας επιχειρηματικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Τουρκίας». Φυσικά η εισήγηση του κ. Τριανταφυλλίδη ήταν εστιασμένη στην περίπτωση της Λέσβου. Η ημερίδα παραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου το πρωί του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου.
Οι κοινές πολιτιστικές εμπειρίες, αλλά και τα βιώματα μεταξύ των δύο βαλκανικών χωρών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όταν αξιοποιούνται μέσω των πολιτιστικών διασυνδέσεων και της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι βέβαιο ότι μετατρέπονται σε καταλύτες για τη βιώσιμη ανάπτυξη σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης και συνέχισε λέγοντας:
«Κλειδί σε αυτό αποτελεί η αμοιβαία συνεργασία, η σταθερότητα και η εφαρμογή ολοκληρωμένων και συνεκτικών στρατηγικών για τη διαχείριση των πολιτιστικών πόρων. Θεωρούμε σημαντικό να καθιερώσουμε μεταξύ των δύο χωρών τον πολιτιστικό διάλογο, την επικοινωνία των θεσμικών και ανεξάρτητων δημιουργικών δρώντων, καθώς και τις κοινότητες πολιτιστικής παραγωγής». Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου εκτίμησε πως μέσα από αυτή την διαδικασία μπορεί να μετατραπεί η διαχείριση πολιτιστικών πόρων και αποθεμάτων σε μία δυναμική πολιτιστική - πολιτική διαδικασία.
«Η περίπτωση της Αιολικής Λέσβου αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα δυναμικής πολιτιστικής πολιτικής με ευρεία εφαρμογή στις πολιτικές διασυνδέσεις της με την απέναντι μικρασιατική ακτή και ενδοχώρα καθώς προσφέρει ένα σημαντικό ρυθμό μνημείων των άλλων κατά τους πρώιμους νεότερους χρόνους που περιλαμβάνει τη Λέσβο με το Μυτιληναίο αιγιαλό ή την περαία της στο πολιτιστικό κύκλο του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Από αυτά θα ξεχωρίσουμε τα οθωμανικά μνημεία της Λέσβου που είναι γύρω στα 300 και σε αυτά περιλαμβάνονται κάστρα όπως του Σιγρίου και της Μήθυμνας» είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης και ανακοίνωσε πως μετά από δύο χρόνια θα γίνει ένα διεθνές συνέδριο στο Μόλυβο, με την συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων Επιστημόνων για την Μήθυμνα και την ευρύτερη περιοχή της.
Δείτε ολόκληρη την εισήγηση του κ. Τριανταφυλλίδη εδώ: