× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου καταγγέλλει αύξηση δημοτικών τελών για το 2025

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης οι αυξήσεις θα φθάσουν στο 32%

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/10/2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου καταγγέλλει αύξηση δημοτικών τελών για το 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου αναμένεται να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου Λήμνου για το 2025 στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και τον ηλεκτροφωτισμό ανέρχονται που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό ανέρχονται στο 32%. Η παράταξη καλή το λαός της Λήμνου να μην δεχθεί ως δεδομένα τα νέα αυξημένα τέλη και να διεκδικήσει μαζικά και οργανωμένα μειώσεις και όχι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Δημοτική Αρχή, έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, (αλλά όχι και στον λαό της Λήμνου), χάρη στην αντιδημοκρατική εκλογική νομοθεσία της κυβέρνησης της ΝΔ, φέρνει για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου, μεγάλες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, της τάξης του 32%, για το 2025. Προϋπολογίζουν να αφαιρέσουν με τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, πάνω από 600.000 ευρώ από τις, μισοάδειες εξαιτίας της ακρίβειας, τσέπες των λαϊκών οικογενειών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των αγροτών και κτηνοτρόφων της Λήμνου. Συγκεκριμένα, οι δημότες που επιβαρύνθηκαν το 2024 με 1.852.567 ευρώ μόνο από αυτή την κατηγορία των δημοτικών τελών, θα κληθούν το 2025 να πληρώσουν 2.455.649 ευρώ.

Μάλιστα, στις ευπαθείς ομάδες που πληρώνουν μειωμένα δημοτικά τέλη κατά 50%, δεν περιλαμβάνουν τους άνεργους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Δημοτική Αρχή, όπως και οι προηγούμενες, παραμένει πιστή στην πολιτική της ανταποδοτικότητας τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δηλαδή, στην πολιτική που λέει ότι για τις ανάγκες λειτουργίας των Δήμων θα πληρώνουν αδρά οι δημότες μέσω των δημοτικών φόρων και τελών. Οι δημότες που ήδη δέχονται την φορολεηλασία της κυβέρνησης με τους υπέρογκους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Αυτά τα έσοδα από τη φορολεηλασία του λαού, το κράτος δεν τα αποδίδει στους Δήμους ούτε στο ποσοστό που αποδίδονταν πριν από 10 χρόνια.

Στο όνομα δήθεν της αποφυγής του "δημοσιονομικού εκτροχιασμού" συνεχίζεται η απόδοση μειωμένων κατά 60% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στην Τοπική Διοίκηση (ΤΔ) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (ΚΠ). Την τελευταία δεκαετία οι παρακρατηθέντες ΚΑΠ αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ. Έτσι, ενώ θα έπρεπε για το νέο έτος οι ενισχύσεις των Δήμων να είναι περίπου 6 δισ. ευρώ δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 2,8 δισ.  ευρώ. Για παράδειγμα, ο Δήμος Λήμνου αντί να χρηματοδοτείται με 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο, λαμβάνει από τον κρατικό κορβανά μόλις 3 εκατ. Ευρώ περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντί η Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει αγωνιστικά, μαζί με τον λαό, περισσότερα κρατικά κονδύλια από τους παρακρατηθέντες ΚΑΠ, αντί να αυξήσει τα δημοτικά τέλη στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, για παράδειγμα στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βγάζουν υπέρογκα κέρδη ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, φορτώνει με νέα χαράτσια τους δημότες. Φορολογεί τα ξενοδοχεία το ίδιο με τις λαϊκές κατοικίες.

Για τη λειτουργία του Δήμου, η λύση γι’ αυτούς είναι ή οι αυξημένοι φόροι, ή η παράδοση υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ή και τα δύο.

Όχι μόνο δεν διεκδικούν περισσότερο μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες, αλλά αυξάνουν και τους φόρους για όλες τις υπηρεσίες που έχουν μειωμένες οι δημότες.

Ο λαός της Λήμνου να μην δεχθεί ως δεδομένα τα νέα χαράτσια που πάει να του φορτώσει η Δημοτική Αρχή. Να διεκδικήσει μαζικά και οργανωμένα μειώσεις και όχι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης