× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στις 4 Νοεμβρίου ανοίγει η νέα εφαρμογή για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Η υπηρεσία ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης θα έχει ανοιχτή σύνδεση με την εφορία και τις τράπεζες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/10/2024

Στις 4 Νοεμβρίου ανοίγει η νέα εφαρμογή για τις δηλώσεις πόθεν έσχες
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Αυτόματα θα μεταφέρονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες οι τραπεζικές  καταθέσεις, οι θυρίδες, τα εισοδήματα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία των εκατοντάδων χιλιάδων υπόχρεων, με την πλατφόρμα να ανοίγει στις 4 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη νέα κοινή απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι δηλώσεις του πόθεν έσχες για εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους θα είναι αυτόματη όπως αυτόματος θα είναι ο έλεγχος και οι διασταυρώσεις των αναγραφόμενων στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, κατά την υποβολή της δήλωσης από τον υπόχρεο, τα προσωπικά και φορολογικά στοιχεία αυτού, ιδίως ο ΑΦΜ, η Φορολογική Υπηρεσία, ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός Δελτίου Ταυτότητας/Αριθμός Γενικού Μητρώου, το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση κατοικίας, τα τηλέφωνα επικοινωνίας και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
Τα εν λόγω στοιχεία δύναται να αντλούνται από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, αλλά σε περίπτωση ανακρίβειας αυτών, απαιτείται, πριν από την υποβολή της δήλωσης, η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων από τον υπόχρεο.

Τα λοιπά στοιχεία, όπως υπηρεσιακά και οικογενειακά, καθώς και η ιδιότητα του υπόχρεου δηλώνονται όπως ίσχυαν κατά το έτος που αφορά η δήλωση ή την ημερομηνία ανάληψης ιδιότητας. Επίσης, για την άντληση των παραπάνω στοιχείων η εφαρμογή δύναται να διαλειτουργεί με το φορολογικό μητρώο που τηρείται στην Α.Α.Δ.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη συμπλήρωση και τον έλεγχο των προσωπικών του στοιχείων, ο υπόχρεος μεταφέρει στη δήλωση πόθεν έσχες με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας της εφαρμογής, τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:

  •     Τα δεδομένα της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους στο οποίο αφορά η δήλωση, η οποία υποβλήθηκε ηλεκτρονικά.
  •     Τα στοιχεία των ακινήτων, που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή του κατάσταση κατά την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από αυτό στο οποίο αφορά η δήλωση.
  •     Το ύψος των υπολοίπων των καταθετικών λογαριασμών, των λογαριασμών πληρωμών, των επενδυτικών προϊόντων, καθώς και των λογαριασμών φύλαξης ή αγοραπωλησίας πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων.
  •     Τα στοιχεία θυρίδων, των οποίων είναι δικαιούχος.
  •     Τα στοιχεία για οχήματα κάθε χρήσης, πλωτά ή εναέρια μεταφορικά μέσα, όπως αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. και στο Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  •     Τις συμμετοχές σε κάθε είδους εταιρείες ή επιχειρήσεις, όπως αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), εκτός από αυτά που αφορούν σε ανώνυμες εταιρείες.
  •     Τα στοιχεία για κάθε είδους δάνεια κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, εφόσον καθένα υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.


Ο υπόχρεος, μετά από τη μεταφορά των δεδομένων στη δήλωση ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων και, πριν από την οριστικοποίηση και υποβολή της, μπορεί να την τροποποιεί, διαγράφοντας ή προσθέτοντας εγγραφές στα πεδία των οικείων πινάκων, ενώ μπορεί ακόμη να αναρτά στην εφαρμογή και δικαιολογητικά έγγραφα.

Από πού βρίσκονται
Η απόφαση διευκρινίζει, πως, η άντληση των παραπάνω στοιχείων από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) και των στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), καθώς και των στοιχείων για οχήματα κάθε χρήσης, πλωτά ή εναέρια μεταφορικά μέσα γίνεται μέσω διαλειτουργικότητας με τα συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.

Η προσυμπλήρωση στη δήλωση των στοιχείων των καταθετικών λογαριασμών, των λογαριασμών πληρωμών, των επενδυτικών προϊόντων, καθώς και των λογαριασμών φύλαξης ή αγοραπωλησίας πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων, καθώς των θυρίδων και των δανειακών υποχρεώσεων των υπόχρεων, γίνεται μέσω διαλειτουργικότητας με τα συστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν για οποιονδήποτε λόγο διαπιστωθεί αδυναμία: άντλησης και μεταφοράς των απαιτούμενων δεδομένων για τη συμπλήρωση της δήλωσης με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας ή αυτόματης ηλεκτρονικής επισύναψης των παραστατικών, δεν απαλλάσσει τους υπόχρεους από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης πόθεν έσχες.

Στην περίπτωση αυτή, τα αναγκαία στοιχεία και δεδομένα συμπληρώνονται και επισυνάπτονται με αποκλειστική ευθύνη του υπόχρεου.

Στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, οι οποίες ελέγχονται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά τα αναγκαία έγγραφα από τον υπόχρεο, εφόσον αυτά δεν έχουν επισυναφθεί αυτόματα.
Η επισύναψη γίνεται άπαξ κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης και όποτε υπάρχουν μεταβολές κατά την υποβολή κάθε ετήσιας δήλωσης, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση