ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η δίκη για την επίθεση σε φωτορεπόρτερ στη Θερμή Λέσβου
Σκληρές αναμνήσεις στο Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης από την αποτροπή βάρκας με πρόσφυγες στο λιμανάκι πριν από 4,5 χρόνια
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2024
Συνεχίζεται αρχές Νοεμβρίου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η δίκη που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου και αφορά σε πέντε κατηγορούμενους, κάποιοι εκ των οποίων επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ εν ώρα εργασίας τον Μάρτιο του 2020 στη Θερμή Λέσβου.
Ειδικότερα οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και συνέργεια, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία και συνέργεια, παράνομη βία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Η υπόθεση έχει λάβει τρεις φορές αναβολή, ενώ ο ένας εκ των πέντε κατηγορουμένων έχει αποβιώσει.
Ο Γερμανός φωτορεπόρτερ Μίκαελ Τράμερ βρίσκονταν στη Λέσβο για να καλύψει τα γεγονότα με τις αφίξεις προσφύγων και την 1η Μαρτίου του 2020 έπεσε θύμα άγριας επίθεσης, επειδή το μόνο που τόλμησε να πράξει ήταν η δουλειά του καταγράφοντας εικόνες από την προσπάθεια προσφύγων να αποβιβαστούν με τη βάρκα τους στο λιμάνι της Θερμής.
Το περιστατικό μετέδιδε ζωντανά το «Ν» μέσω της Ανθής Παζιάνου, που μάλιστα, με την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα εναντίον των προσφύγων παιδιών και γυναικών, θεώρησε ότι επρόκειτο περί πρόσφυγα όταν κατέγραφε από απέναντι τα γεγονότα με τον φακό της.
Ο ίδιος ο φωτορεπόρτερ περιέγραψε τότε, αλλά και στο δικαστήριο τις σοκαριστικές λεπτομέρειες από την επίθεση που δέχθηκε και που εκτός από τον ξυλοδαρμό του είχε ως συνέπεια να του αποσπάσουν τον επαγγελματικό εξοπλισμό του και να τον πετάξουν στη θάλασσα, μια ζημιά που κοστολογείται άνω των 5.000 ευρώ.
Ο κ. Τράμερ, μέσω διερμηνέα, μιλώντας αγγλικά περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκε και εξήγησε ότι στη συνέχεια ακολούθησε το πρωτόκολλο των φωτορεπόρτερ, ειδοποιώντας την οικογένειά του, τη γερμανική πρεσβεία που του συνέστησε να απομακρυνθεί άμεσα από τη Λέσβο, αλλά και την Ενωση και την Ομοσπονδία των φωτορεπόρτερ της Ευρώπης.
Μάλιστα την απρόκλητη επίθεση, ένας από τους πέντε κατηγορούμενους προσπάθησε να διασκεδάσει σε πρώτη κατάθεσή του, σημειώνοντας ότι ο φωτορεπορτερ τον αποκάλεσε «μπάσταρδο» και γι’ αυτό τον λόγω των κλώτσησε. Όμως ο Γερμανός φωτορεπόρτερ εξήγησε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός στη Γερμανία αποδίδεται στα παιδιά των Εβραίων, είναι απαράδεκτος και εκτός του λεξιλογίου του. Μάρτυρες για το συμβάν στο πλευρό του ήταν μία συναδέλφισσά του, αλλά και μία συμπολίτισσά μας, η οποία είχε βρεθεί εκείνη τη μέρα στη Θερμή για να γευματίσει με τον γιο της, χαρακτηρίζοντας δολογονική την επίθεση εναντίον του.
Επίσης μεταξύ των μαρτύρων ήταν και ερευνητής μεταδεδομένων ανοιχτού κώδικα που εξέδωσε σημαντικά συμπεράσματα από το βιντεοληπτικό οκτώ ωρών που επεξεργάστηκε, αλλά θα καταθέσει στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η δίκη συνεχίζεται.
Θυμίζουμε ότι εκείνη την ημέρα το ρεπορτάζ πανελλαδικά έκανε λόγο για εικόνες που αποτελούν όνειδο για τη χώρα μας αλλά και για ένα νησί που έχει δεχτεί στην πρόσφατη ιστορία του χιλιάδες πρόσφυγες στο λιμάνι της Θερμής στη Λέσβο.
Προπηλακίστηκε εκείνη την ημέρα, ακόμα και η επικεφαλής Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ ύβρεις ακούστηκαν ακόμα και εναντίον της δημοτικής συμβούλου Νίκης Τσιριγώτη.