× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πανελλαδική απεργία νοσηλευτών στις 28 Νοεμβρίου

Ανακοίνωση από την παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/11/2025

Πανελλαδική απεργία νοσηλευτών στις 28 Νοεμβρίου
' χρόνος ανάγνωσης

Την προκήρυξη πανελλαδικής νοσηλευτικής απεργίας για την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, θέτοντας στο επίκεντρο ζητήματα που, όπως υποστηρίζει, αφορούν την εντατικοποίηση της εργασίας, τη χρόνια έλλειψη προσωπικού και τις μισθολογικές ανισότητες στον χώρο της δημόσιας υγείας. Στην κινητοποίηση καλούνται να συμμετάσχουν νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, μαίες, τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, με στόχο την ανάδειξη αιτημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας και την επαγγελματική τους αναγνώριση. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε Πανελλαδική νοσηλευτική απεργία προχωρούν την Παρασκευή 28 Νοέμβρη

Νοσηλευτές, Βοηθοί  Νοσηλευτών, Μαίες, Τραυματιοφορείς, Βοηθοί Θαλάμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΙΤΙΑ;

Η εντατικοποίηση, η σωματική, πνευματική και ψυχική εξουθένωση, οι χαμηλοί μισθοί. Έχουμε «χορτάσει»  χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΛΕΜΕ ΩΣ ΕΔΩ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Στις συνθήκες υπερεντατικοποίησης της εργασίας, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) που παραβιάζουν ακόμη και την εργατική νομοθεσία.  Με δεκάδες ή και εκατοντάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης, κανονικής άδειας και ρεπό.
  • Στην κοροϊδία και τον εμπαιγμό  τόσο  της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και αρνούνται να  εντάξουν το σύνολο του νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με αντίστοιχη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας.
  • Στους πετσοκομμένους μισθούς που καταπίνει η ακρίβεια και η φοροληστεία και στην απαράδεκτη χαμηλή αποζημίωση για υπερωρίες-νυχτερινά -αργίες.
  • Στην πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού, που επιδεινώνεται με τις υπουργικές αποφάσεις για το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, με το οποίο: Η αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών παραμένει, καθώς εκτελούν πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή με πολύ χαμηλότερες αποδοχές και χωρίς αναγνώριση όλων των πράξεων που περιλαμβάνονται στην εκπαίδευσή τους. Παράλληλα, αυξάνεται η εντατικοποίηση και η νομική ευθύνη των νοσηλευτών, αφού τους αποδίδεται η αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν και να αναθέτουν πρόσθετες πράξεις στους βοηθούς.

 

Χιλιάδες από εμάς θα υποχρεωθούμε να εργαζόμαστε ακόμη και μέχρι τα 67 έτη, ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «ενεργό γήρανση» μέχρι τα 74 έτη.

 Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ  μας είναι μεγάλη απέναντι στην προκλητική στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και τις διοικήσεις της Ε.Ν.Ε. και ΠΑΣΥΝΟ–ΕΣΥ. Με τη στάση τους υπερθεματίζουν το προβληματικό καθηκοντολόγιο, τη διαιώνιση της πολυδιάσπασης, τις εξαντλητικές διπλοβάρδιες και ακόμη και την πρόταση για κατάργηση του 8ωρου μέσω μεικτών εφημεριών και ετοιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λύση βρίσκεται στον συλλογικό αγώνα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ενάντια σε μια πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.                                                                                                                                                               Με αυτή τη στόχευση, συνεχίζουμε να παλεύουμε για:

-Ασφαλή στελέχωση των νοσηλευτικών τμημάτων με προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων. ΟΧΙ στις διπλοβάρδιες και την κατάργηση του 8ωρου.

-  Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Διπλασιασμό του ανθυγιεινού επιδόματος και της αποζημίωσης για νυχτερινή εργασία και  Κυριακές - αργίες.

-  Άμεση ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας. Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.

- Στο καθηκοντολόγιο να περιλαμβάνονται όλες οι νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των νοσηλευτικών σχολών και να καταργηθεί η νομική ευθύνη των νοσηλευτών για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθούς νοσηλευτές.

-  Δημιουργία ενιαίας κατηγορίας νοσηλευτικού κλάδου με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αναγνώριση της προσφοράς των ΔΕ Βοηθών νοσηλευτών με αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος τους και δυνατότητα πρόσβασης στις δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές με διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες. Άμεση ένταξη των ΤΕ νοσηλευτών στην ΠΕ κατηγορία, δεδομένου ότι οι σχολές τους έχουν ήδη μετατραπεί σε ΑΕΙ.

-   Αμοιβή των σπουδαστών με τον βασικό μισθό, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης

- Λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους με παιδιά και ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες. Δημιουργία δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών.

Καλούμε την Διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να συνταχθεί με  τα πρωτοβάθμια σωματεία  σε όλη την χώρα που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής   και να καλέσει  σε στάση εργασίας, για τους νοσηλευτές, τους  Β. Νοσηλευτών, τις  Μαίες, τους  Τραυματιοφορείς και τους Β. Θαλάμου. Καλούμε και την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ  να συμπαρασταθεί σ’ αυτό τον  δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας. Για να  βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι τα αιτήματά μας σε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινή γιορτή στην Αγιάσο

Παράδοση, χαρά και συλλογικότητα για μικρούς και μεγάλους
Πασχαλινή γιορτή στην Αγιάσο
ΥΓΕΙΑ

Δώρα και χαμόγελα σε μικρούς ασθενείς του Νοσοκομείου Λέσβου

Επίσκεψη της ΔΕΕΠ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας στο Παιδιατρικό του Νοσοκομείου
Δώρα και χαμόγελα σε μικρούς ασθενείς του Νοσοκομείου Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στήριξη σε ευάλωτους συμπολίτες με τρόφιμα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Διανομή στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης στο πλαίσιο της δράσης «Το καλάθι της Αγάπης»
Στήριξη σε ευάλωτους συμπολίτες με τρόφιμα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του δώρου Πάσχα

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με ανακοίνωση του καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες
Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του δώρου Πάσχα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης στο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης

Στο πλαίσιο της αποστολής, οι μαθητές επισκέφθηκαν ιστορικά σχολεία και σημαντικά σημεία της ελληνικής παρουσίας στην Πόλη
Το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης στο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πασχαλινό μήνυμα ελπίδας από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Πασχαλινό μήνυμα ελπίδας από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τραυματισμοί από κατασκευή ρουκετών στη Χίο

Επτά συλλήψεις για παράνομη κατασκευή πυροτεχνημάτων – Το περιστατικό συνδέεται με τον ρουκετοπόλεμο ενόψει Πάσχα
Τραυματισμοί από κατασκευή ρουκετών στη Χίο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημερίδα για τις θερμές πηγές στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής

Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος ημερίδων που αφορούν τη μαθητική καθημερινότητα, όπως η διαχείριση του άγχους, η σωστή διατροφή και ο επαγγελματικός προσανατολισμός
Ημερίδα για τις θερμές πηγές στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σαρωτικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά

1.459 έλεγχοι και 12 παραβάσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
Σαρωτικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο «κόκκινο» η Λέσβος: σιωπή από την ειδικό, πίεση από τους παραγωγούς

Η επίσκεψη της ειδικού του ΥπΑΑΤ, κ. Λάγιου και η συνάντηση στην Περιφέρεια με την Ομοσπονδία αγροτών εν μέσω οικονομικής ασφυξίας
Στο «κόκκινο» η Λέσβος: σιωπή από την ειδικό, πίεση από τους παραγωγούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στοχευμένο άνοιγμα στην τουρκική αγορά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Αποστολή σε Προύσα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη με B2B επαφές και συμφωνίες για νέα τουριστικά πακέτα
Στοχευμένο άνοιγμα στην τουρκική αγορά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου