× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πανελλαδική απεργία νοσηλευτών στις 28 Νοεμβρίου

Ανακοίνωση από την παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/11/2025

Πανελλαδική απεργία νοσηλευτών στις 28 Νοεμβρίου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την προκήρυξη πανελλαδικής νοσηλευτικής απεργίας για την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, θέτοντας στο επίκεντρο ζητήματα που, όπως υποστηρίζει, αφορούν την εντατικοποίηση της εργασίας, τη χρόνια έλλειψη προσωπικού και τις μισθολογικές ανισότητες στον χώρο της δημόσιας υγείας. Στην κινητοποίηση καλούνται να συμμετάσχουν νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, μαίες, τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, με στόχο την ανάδειξη αιτημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας και την επαγγελματική τους αναγνώριση. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε Πανελλαδική νοσηλευτική απεργία προχωρούν την Παρασκευή 28 Νοέμβρη

Νοσηλευτές, Βοηθοί  Νοσηλευτών, Μαίες, Τραυματιοφορείς, Βοηθοί Θαλάμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΙΤΙΑ;

Η εντατικοποίηση, η σωματική, πνευματική και ψυχική εξουθένωση, οι χαμηλοί μισθοί. Έχουμε «χορτάσει»  χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΛΕΜΕ ΩΣ ΕΔΩ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Στις συνθήκες υπερεντατικοποίησης της εργασίας, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) που παραβιάζουν ακόμη και την εργατική νομοθεσία.  Με δεκάδες ή και εκατοντάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης, κανονικής άδειας και ρεπό.
  • Στην κοροϊδία και τον εμπαιγμό  τόσο  της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και αρνούνται να  εντάξουν το σύνολο του νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με αντίστοιχη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας.
  • Στους πετσοκομμένους μισθούς που καταπίνει η ακρίβεια και η φοροληστεία και στην απαράδεκτη χαμηλή αποζημίωση για υπερωρίες-νυχτερινά -αργίες.
  • Στην πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού, που επιδεινώνεται με τις υπουργικές αποφάσεις για το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, με το οποίο: Η αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών παραμένει, καθώς εκτελούν πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή με πολύ χαμηλότερες αποδοχές και χωρίς αναγνώριση όλων των πράξεων που περιλαμβάνονται στην εκπαίδευσή τους. Παράλληλα, αυξάνεται η εντατικοποίηση και η νομική ευθύνη των νοσηλευτών, αφού τους αποδίδεται η αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν και να αναθέτουν πρόσθετες πράξεις στους βοηθούς.

 

Χιλιάδες από εμάς θα υποχρεωθούμε να εργαζόμαστε ακόμη και μέχρι τα 67 έτη, ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «ενεργό γήρανση» μέχρι τα 74 έτη.

 Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ  μας είναι μεγάλη απέναντι στην προκλητική στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και τις διοικήσεις της Ε.Ν.Ε. και ΠΑΣΥΝΟ–ΕΣΥ. Με τη στάση τους υπερθεματίζουν το προβληματικό καθηκοντολόγιο, τη διαιώνιση της πολυδιάσπασης, τις εξαντλητικές διπλοβάρδιες και ακόμη και την πρόταση για κατάργηση του 8ωρου μέσω μεικτών εφημεριών και ετοιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λύση βρίσκεται στον συλλογικό αγώνα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ενάντια σε μια πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.                                                                                                                                                               Με αυτή τη στόχευση, συνεχίζουμε να παλεύουμε για:

-Ασφαλή στελέχωση των νοσηλευτικών τμημάτων με προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων. ΟΧΙ στις διπλοβάρδιες και την κατάργηση του 8ωρου.

-  Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Διπλασιασμό του ανθυγιεινού επιδόματος και της αποζημίωσης για νυχτερινή εργασία και  Κυριακές - αργίες.

-  Άμεση ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας. Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.

- Στο καθηκοντολόγιο να περιλαμβάνονται όλες οι νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των νοσηλευτικών σχολών και να καταργηθεί η νομική ευθύνη των νοσηλευτών για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθούς νοσηλευτές.

-  Δημιουργία ενιαίας κατηγορίας νοσηλευτικού κλάδου με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αναγνώριση της προσφοράς των ΔΕ Βοηθών νοσηλευτών με αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος τους και δυνατότητα πρόσβασης στις δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές με διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες. Άμεση ένταξη των ΤΕ νοσηλευτών στην ΠΕ κατηγορία, δεδομένου ότι οι σχολές τους έχουν ήδη μετατραπεί σε ΑΕΙ.

-   Αμοιβή των σπουδαστών με τον βασικό μισθό, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης

- Λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους με παιδιά και ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες. Δημιουργία δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών.

Καλούμε την Διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να συνταχθεί με  τα πρωτοβάθμια σωματεία  σε όλη την χώρα που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής   και να καλέσει  σε στάση εργασίας, για τους νοσηλευτές, τους  Β. Νοσηλευτών, τις  Μαίες, τους  Τραυματιοφορείς και τους Β. Θαλάμου. Καλούμε και την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ  να συμπαρασταθεί σ’ αυτό τον  δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας. Για να  βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι τα αιτήματά μας σε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα προβλήματα των σχολείων της Μυτιλήνης στο τραπέζι του Υφυπουργού Παιδείας

Υπόμνημα παρέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Λύμπος – Αίτημα για ουσιαστική επαφή της πολιτικής ηγεσίας με την τοπική κοινωνία
Τα προβλήματα των σχολείων της Μυτιλήνης στο τραπέζι του Υφυπουργού Παιδείας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Κάλεσμα στήριξης των ψηφοδελτίων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια – Αναλυτικά οι υποψηφιότητες για ΠΥΣΠΕ Λέσβου και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου
ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»

Η παράταξη συμμετέχει στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου
Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ με εκπρόσωπο τη Βάλια Μπαρμπατιώτη – Σχεδιάζονται συναντήσεις με γυναίκες επιχειρηματίες σε Λέσβο και Λήμνο για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή
ΥΓΕΙΑ

Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς
Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι

Διήμερο σεμινάριο για ενήλικες στις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη από το «Μικρό Ροκέ», με εισηγητή τον έμπειρο προπονητή Δημήτρη Μαυρέα
Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Γέρας ταξίδεψαν με το Erasmus+, γνώρισαν μια διαφορετική σχολική καθημερινότητα και ανακάλυψαν νέους τόπους μέσα από τη συνεργασία και το παιχνίδι.
Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ενδοοικογενειακή βία στη Λέσβο: Πόσα περιστατικά κρύβονται πίσω από τη σιωπή;

685 καταγεγραμμένα περιστατικά από το 2024, εκ των οποίων 158 το πρώτο εννεάμηνο του 2026-Η ψυχίατρος Νίκη Κούρτη μιλά στο «Ν» για τον φόβο της καταγγελίας και το ερώτημα αν η βία μειώνεται πραγματικά ή τα θύματα εξακολουθούν να σιωπούν;
Ενδοοικογενειακή βία στη Λέσβο: Πόσα περιστατικά κρύβονται πίσω από τη σιωπή;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Η απώλεια ακοής απομονώνει σιωπηλά τους ανθρώπους

Ο Μάνος Ερωτοκριτάκης, MSc Ακουολόγος, μιλά στο «Ν» για τις επιπτώσεις της βαρηκοΐας, τα ταμπού που εμποδίζουν την αντιμετώπισή της και τη μέθοδο REM, που εξασφαλίζει ακριβέστερη ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας
Η απώλεια ακοής απομονώνει σιωπηλά τους ανθρώπους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο εκφοβισμός βρίσκει… τοίχο!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί γέμισαν τον «Τοίχο του Σεβασμού» με πολύχρωμα μηνύματα και φόρεσαν μπλε για ένα σχολείο χωρίς φόβο.
Στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο εκφοβισμός βρίσκει… τοίχο!