× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος απελευθέρωσης της Λήμνου

Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την παρέλαση σχολείων, σωμάτων του Στρατού και συλλόγων στον Ρωμέικο Γιαλό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/10/2024

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος απελευθέρωσης της Λήμνου
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Δήμος Λήμνου γιόρτασε με λαμπρότητα την 112η Επέτειο Απελευθέρωσης του νησιού, μέσα από ένα διήμερο πλούσιο σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε πλήθος πολιτών.
Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου έλαβαν χώρα εκδηλώσεις σε συνδιοργάνωση με την 88 Στρατιωτική Διοίκηση Λήμνου.  Πραγματοποιήθηκε έπαρση της σημαίας στον νέο ιστό έμπροσθεν του Δημαρχείου, παραπλεύρως της προτομής του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, παρουσία της Δημάρχου Ελεονώρας Γεώργα, του Διοικητή της 88 ΣΔΙ Ταξιάρχου Αλέξανδρου Κουφόπουλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τριαντάφυλλου Κατή, του Δημάρχου Λύσης Ανδρέα Καουρή, του Αντιδημάρχου Περβολιών Δρομολαξιάς Μενεού Κώστα Τίγγη και των λοιπών μελών της αντιπροσωπίας των αδελφοποιημένων με το Δήμο Λήμνου Δήμων της Κύπρου,  Αντιδημάρχων του Δήμου Λήμνου και πλήθους κόσμου.  Η εγκατάσταση του ιστού στο συγκεκριμένο σημείο αποτελεί  κίνηση ισχυρού συμβολισμού, καθώς η γαλανόλευκη θα κυματίζει πλέον δίπλα στην προτομή του απελευθερωτή μας Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, o οποίος την 8η Οκτωβρίου του 1912 άνοιξε τον δρόμο για την επανασύνδεση των νήσων του Βορείου Αιγαίου με τον ελλαδικό κορμό.

Την ίδια ημέρα παρουσιάστηκαν στην αίθουσα Γκαλιούρη στολές των Βαλκανικών Πολέμων, καθώς και ταμπλό με ιστορικές φωτογραφίες, σε συνεργασία με τα Πολεμικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Την έκθεση επιμελήθηκε η 88 ΣΔΙ.
Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο Μαρούλα επετειακή εκδήλωση, κατά την οποία προβλήθηκε απόσπασμα από ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 με θέμα την απελευθέρωση της Λήμνου και ακολούθησε ομιλία του συγγραφέα Αριστείδη Τσοτρούδη με θέμα «Ο απελευθερωτής της Λήμνου Ναύαρχος Π. Κουντουριώτης και η Συνθήκη της Λωζάνης». Ο Λημνιός συγγραφέας περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξήχθησαν τα κρίσιμα γεγονότα για την απελευθέρωση και επανένωση του νησιού με την Ελλάδα φωτίζοντας  πτυχές της ιστορίας που λίγοι γνωρίζουν. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ο Βουλευτής ν. Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Διοικητής της 88 ΣΔΙ Ταξίαρχος Αλέξανδρος Κουφόπουλος και η Δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα.

Η Δήμαρχος ανέφερε στο χαιρετισμό της:
«Με τις τιμητικές αυτές εκδηλώσεις, κλείνουμε τον γόνυ ευλαβικά σε αυτούς που τίμησαν το έθνος μας, στον απελευθερωτή του νησιού μας και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου. Εκείνον που φρόντισε ώστε στους τόπους μας να παιανίζει σημαία ελληνική, σημαία ειρήνης και ελευθερίας. Στο πρόσωπο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη τιμάμε και όλους εκείνους οι οποίοι με τον ηρωισμό τους  πρόσφεραν αυτά τα ύψιστα αγαθά και μας επέτρεψαν να ζούμε εδώ και πάνω από έναν αιώνα ειρηνικά, ακολουθώντας την οδό της δημιουργίας και της προόδου».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Χορωδία Δήμου Λήμνου έδωσε γιορτινό τόνο, ερμηνεύοντας επετειακά τραγούδια υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Μαυράκη, ενώ η  εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Στρατιωτική Μουσική της 88 ΣΔΙ.

Το πρωί της 8ης Οκτωβρίου εψάλη Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Μύρινα, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Αλέξανδρου Γκίκα, εκπροσώπου της Κυβέρνησης στους εορτασμούς, του Βουλευτή ν. Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, του Βουλευτή ν. Πιερίας Κομνηνού Δελβερούδη, του Επάρχου Λήμνου Απόστολου Κουτσογιάννη, της Δημάρχου Λήμνου Ελεονώρας Γεώργα, του Δημάρχου Αγ. Ευστρατίου Κωνσταντίνου Σινάνη, του Δημάρχου Λύσης Κύπρου Ανδρέα Καουρή, του Αντιδημάρχου Περβολιών του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού Κύπρου Κώστα Τίγγη, Αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων εκπροσώπων φορέων και πλήθους πιστών. Τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε πανηγυρικός λόγος, τον οποίο εκφώνησε η Διευθύντρια του Επαγγελματικού Λυκείου Μύρινας Μαρία Γιαμαρέλου.

Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον Πεσόντων Αγωνιστών και έγινε κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων. Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την παρέλαση σχολείων, σωμάτων του Στρατού και συλλόγων στον Ρωμέικο Γιαλό.

Ο Δήμος Λήμνου σε ανακοίνωση του ευχαριστεί την 88 ΣΔΙ, τον συγγραφέα Αριστείδη Τσοτρούδη, τη Δημοτική Χορωδία και τη Στρατιωτική Μουσική της 88 ΣΔΙ για την άρτια συνεργασία στη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης στην αποστολή από τους αδελφοποιημένους Δήμους της Κύπρου που μας τίμησαν με την παρουσία τους τη φετινή επέτειο, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς μας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση αθλητικών έργων και το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο

Μείωση ατυχημάτων και τραυματισμών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων

Ο Καθηγητής του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός μιλά στο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM για την εξάρτηση των ελληνικών μέσων, την πολεμική ρητορική και τον κίνδυνο που δημιουργείται για τη χώρα
Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο

Η πτώση των ποσοστών της ανεργίας οφείλεται κατά 50% περίπου στην εργασιακή αποστράτευση χιλιάδων κατοίκων των νησιών της περιφέρειας
Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο