× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυναμική διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη: «Όχι στον πόλεμο, ναι στην αλληλεγγύη»

Κάτοικοι και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς ανταγωνισμούς. Ζήτησαν στήριξη στις κοινωνικές ανάγκες αντί για πολεμικές δαπάνες και εξέφρασαν αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 7/10/2024

Δυναμική διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη: «Όχι στον πόλεμο, ναι στην αλληλεγγύη»
' χρόνος ανάγνωσης

Το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, με συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων. Να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν στη Μυτιλήνη. Οι διαμαρτυρόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αυξανόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στους διεθνείς πολεμικούς ανταγωνισμούς και την παρουσία στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα, καταδικάζοντας τη συνεργασία με το Ισραήλ.

Ο Δημήτρης Γιαννούτσος, εκπρόσωπος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, αναφέρθηκε στους κινδύνους που επιφέρει η εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις, επισημαίνοντας ότι «η παρουσία των βάσεων του ΝΑΤΟ καθιστά την Ελλάδα στόχο αντιποίνων». Τόνισε, επίσης, ότι το ελληνικό κεφάλαιο και οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί επιδιώκουν κερδοφορία και κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος των εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Γιάννης Ζαφειρίου, υπογράμμισε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, κάνοντας λόγο για δισεκατομμύρια που δαπανώνται για πολεμικούς εξοπλισμούς, ενώ οι πολίτες υποφέρουν από ακρίβεια και την κατάρρευση βασικών υπηρεσιών, όπως η υγεία και η παιδεία. «Το συμφέρον του κόσμου της εργασίας είναι στον αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο λαός δεν πρέπει να μετατραπεί σε «κρέας για τα κανόνια».

Ο Αριστείδης Σγατζός, εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών, στάθηκε στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών, καταγγέλλοντας την ισραηλινή πολιτική και το ΝΑΤΟ για γενοκτονία στη Γάζα. «Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στους καταπιεσμένους», σημείωσε, ενισχύοντας το αίτημα για αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαμαρτυρία κορυφώθηκε με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Έξω το ΝΑΤΟ» και «Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς», ενώ οι συμμετέχοντες ζήτησαν να δοθεί προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες, την υγεία και την παιδεία, αντί για στρατιωτικές δαπάνες.

Ξεχωριστό χρώμα στην κινητοποίηση έδωσαν τα μέλη της Χορωδίας Cantaλαλούν που τραγούδησαν «Τα λόγια και τα χρόνια», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα.

Τέλος, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, η ΕΛΜΕ Λέσβου και το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στις επόμενες κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενότητα και συλλογική δράση απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με έργα, λογοδοσία και σχέδιο πορεύεται ο Δήμος Μυτιλήνης

Η ομιλία Χριστόφα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και έντονο κρύο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Πού αναμένονται χιόνια
ΧΩΡΙΑ

Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος προκαλούν προβλήματα υδροδότησης στο Πλωμάρι

Βλάβες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις σε Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Μελίντα και περιοχές του οικισμού
ΧΩΡΙΑ

Ζημιές στο οδόστρωμα της Εφταλούς

Υποχωρήσεις της ασφάλτου στον δρόμο προς Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διατηρητέος ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πλωμάρι από τη Δευτέρα

Έναρξη εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στο πλακόστρωτο από τη Λέσχη Βενιαμίν έως το κατάστημα Παύλου Κουβαρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροπλάνο έφθασε έως τη Λέσβο και επέστρεψε στην Αθήνα

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό επιφύλασσαν οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση της Κομνηνάκα για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις πιέσεις για σιωπή στα στρατόπεδα και τις διώξεις στρατιωτικών και φαντάρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολλά τα μποφόρ και την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή θαλάσσιων δραστηριοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για νέα παιδική χαρά στον Πλακάδο Γέρας

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης περιλαμβάνει και τις παιδικές χαρές σε Μεσαγρό και Σκόπελο
ΧΩΡΙΑ

Κίνδυνος στον δρόμο Πλωμαρίου‑Μεγαλοχωρίου από ανεπιτήρητα άλογα

Έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές αυξημένη προσοχή καλούνται να δείξουν οι οδηγοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής