Δυναμική διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη: «Όχι στον πόλεμο, ναι στην αλληλεγγύη»
Κάτοικοι και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς ανταγωνισμούς. Ζήτησαν στήριξη στις κοινωνικές ανάγκες αντί για πολεμικές δαπάνες και εξέφρασαν αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 7/10/2024

Το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, με συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων. Να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν στη Μυτιλήνη. Οι διαμαρτυρόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αυξανόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στους διεθνείς πολεμικούς ανταγωνισμούς και την παρουσία στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα, καταδικάζοντας τη συνεργασία με το Ισραήλ.
Ο Δημήτρης Γιαννούτσος, εκπρόσωπος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, αναφέρθηκε στους κινδύνους που επιφέρει η εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις, επισημαίνοντας ότι «η παρουσία των βάσεων του ΝΑΤΟ καθιστά την Ελλάδα στόχο αντιποίνων». Τόνισε, επίσης, ότι το ελληνικό κεφάλαιο και οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί επιδιώκουν κερδοφορία και κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος των εργαζομένων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Γιάννης Ζαφειρίου, υπογράμμισε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, κάνοντας λόγο για δισεκατομμύρια που δαπανώνται για πολεμικούς εξοπλισμούς, ενώ οι πολίτες υποφέρουν από ακρίβεια και την κατάρρευση βασικών υπηρεσιών, όπως η υγεία και η παιδεία. «Το συμφέρον του κόσμου της εργασίας είναι στον αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο λαός δεν πρέπει να μετατραπεί σε «κρέας για τα κανόνια».
Ο Αριστείδης Σγατζός, εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών, στάθηκε στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών, καταγγέλλοντας την ισραηλινή πολιτική και το ΝΑΤΟ για γενοκτονία στη Γάζα. «Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στους καταπιεσμένους», σημείωσε, ενισχύοντας το αίτημα για αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό.
Η διαμαρτυρία κορυφώθηκε με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Έξω το ΝΑΤΟ» και «Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς», ενώ οι συμμετέχοντες ζήτησαν να δοθεί προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες, την υγεία και την παιδεία, αντί για στρατιωτικές δαπάνες.
Ξεχωριστό χρώμα στην κινητοποίηση έδωσαν τα μέλη της Χορωδίας Cantaλαλούν που τραγούδησαν «Τα λόγια και τα χρόνια», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα.
Τέλος, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, η ΕΛΜΕ Λέσβου και το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στις επόμενες κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενότητα και συλλογική δράση απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.