× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεμένα για δυο μέρες τα πλοία στα λιμάνια

48ωρη Πανελλαδική Απεργία ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/10/2024

Δεμένα για δυο μέρες τα πλοία στα λιμάνια
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία για τις 22 και 23 Οκτωβρίου, με προοπτική κλιμάκωσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη (2/10) η ΠΝΟ.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση η ΠΝΟ ανέφερε - μεταξύ άλλων - τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ των Διοικήσεων του ΣΕΕΝ και της ΠΝΟ. Αντικείμενο της συνάντησης, όπως και εξωδίκως είχαν ενημερωθεί, ήταν η ανανέωση και υπογραφή της Σ.Σ.Ε. Ακτοπλοϊκών Οχηματαγωγών Επιβατικών Διεθνών Πλοών & Κρουαζιεροπλοίων για το έτος 2025. Πέρα από το ποσοστό αύξησης, τέθηκαν στο τραπέζι και μια σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων που διέπουν το εργασιακό καθεστώς των συνάδελφων μας στις συγκεκριμένες κατηγορίες πλοίων. Δυστυχώς, η συνάντηση ναυάγησε με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας, ύστερα από την αδιάλλακτη στάση τους. Στο ποσοστό αύξησης του 12% που είχε ζητήσει η Ομοσπονδία μας, αντιπρότειναν 3% αύξηση για το 2025. Επίσης, δεν δέχτηκαν να συζητήσουν και μια σειρά άλλων προβλημάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακόμα, η ΠΝΟ τόνισε: «Μετά το πέρας της συνάντησης, συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και αφού συζήτησε την προκλητικά αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας που, με διάφορα τερτίπια, οδήγησαν την διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, πιστεύοντας ότι με αυτό το τρόπο θα ξεφύγουν από την ικανοποίηση των απόλυτα δίκαιων αιτημάτων μας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών, τα 150.000.000 ευρώ που εισπράττουν ετησίως από το κρατικό ταμείο για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, τον μποναμά που τους ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου τους λόγω της περίφημης μετάβασης στη πράσινη ναυτιλία. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ακόμα ότι σε όλα τα πλοία παραβιάζονται σε βάρος των ναυτεργατών ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που περιλαμβάνονται στη ναυτεργατική νομοθεσία.

Η ΠΝΟ, στη συνέχεια, σημείωσε: «Επίσης, επισημάνθηκε ιδιαιτέρως το άθλιο καθεστώς που επιβλήθηκε από τον Νόμο 41/50 με βάση τον οποίο, στο τέλος Οκτωβρίου, απολύεται, χωρίς καν να αποζημιώνεται, το 50% του πληρώματος του ξενοδοχειακού προσωπικού, όπως επίσης και το τετράμηνο δρομολόγησης των ταχυπλόων που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εργασία των συναδέλφων μας, ενώ πολλούς από αυτούς τους καθιστά εποχιακούς ναυτεργάτες. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά από αρκετά μέλη της Διοίκησης της ΠΝΟ ότι μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΕΝ αγοράζουν πλοία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ για την απεργία
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ των Διοικήσεων του ΣΕΕΝ και της ΠΝΟ. Αντικείμενο της συνάντησης, όπως και εξωδίκως είχαν ενημερωθεί, ήταν η ανανέωση και υπογραφή της Σ.Σ.Ε. Ακτοπλοϊκών Οχηματαγωγών Επιβατικών Διεθνών Πλοών & Κρουαζιεροπλοίων για το έτος 2025.

Πέρα από το ποσοστό αύξησης, τέθηκαν στο τραπέζι και μια σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων που διέπουν το εργασιακό καθεστώς των συνάδελφων μας στις συγκεκριμένες κατηγορίες πλοίων. Δυστυχώς, η συνάντηση ναυάγησε με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας, ύστερα από την αδιάλλακτη στάση τους. Στο ποσοστό αύξησης του 12% που είχε ζητήσει η Ομοσπονδία μας, αντιπρότειναν 3% αύξηση για το 2025. Επίσης, δεν δέχτηκαν να συζητήσουν και μια σειρά άλλων προβλημάτων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και αφού συζήτησε την προκλητικά αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας που, με διάφορα τερτίπια, οδήγησαν την διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, πιστεύοντας ότι με αυτό το τρόπο θα ξεφύγουν από την ικανοποίηση των απόλυτα δίκαιων αιτημάτων μας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών, τα 150.000.000 ευρώ που εισπράττουν ετησίως από το κρατικό ταμείο για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, τον μποναμά που τους ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου τους λόγω της περίφημης μετάβασης στη πράσινη ναυτιλία. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ακόμα ότι σε όλα τα πλοία παραβιάζονται σε βάρος των ναυτεργατών ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που περιλαμβάνονται στη ναυτεργατική νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Επίσης, επισημάνθηκε ιδιαιτέρως το άθλιο καθεστώς που επιβλήθηκε από τον Νόμο 41/50 με βάση τον οποίο, στο τέλος Οκτωβρίου, απολύεται, χωρίς καν να αποζημιώνεται, το 50% του πληρώματος του ξενοδοχειακού προσωπικού, όπως επίσης και το τετράμηνο δρομολόγησης των ταχυπλόων που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εργασία των συναδέλφων μας, ενώ πολλούς από αυτούς τους καθιστά εποχιακούς ναυτεργάτες. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά από αρκετά μέλη της Διοίκησης της ΠΝΟ ότι μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΕΝ αγοράζουν πλοία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στον αντίποδα όλων αυτών, οι συνάδελφοί μας είναι αντιμέτωποι με ένα δυσβάσταχτο κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά διαβίωσης, ενέργεια, παιδεία, υγεία. Ειδικά οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στα ταχύπλοα σκάφη, έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το τερατούργημα της τετράμηνης δρομολόγησης, το οποίο εξυπηρετεί συγκεκριμένα κέντρα και όχι το επιβατικό κοινό σε ετήσια βάση και τους νησιώτες μας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την αποστολή εξωδίκων για την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας, με προοπτική κλιμάκωσης, στις 22 και 23 Οκτωβρίου στις παραπάνω κατηγορίες πλοίων και την αποστολή κλιμακίων σε όλα τα λιμάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Διεκδικούμε υπογραφή ΣΣΕ με ποσοστό αύξησης 12%,

Απαιτούμε:

Κατάργηση του Νόμου 41/50

Άμεση τροποποίηση του άρθρου για τη τετράμηνη δρομολόγηση των ΕΓ/ΟΓ, ταχυπλόων πλοίων

Επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης

Στην πράξη και όχι στα χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, τη μη έγκριση δρομολογίων από το Σ.Α.Σ. και τον υπουργό, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου, χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της ναυτεργατικής νομοθεσίας

Στο όνομα των συμφερόντων δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα κάνεις να καταστρατηγεί τα ναυτεργατικά δικαιώματα, αλλά και να υπονομεύει μέσω αυτής της διαδικασίας την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στους ναυτεργάτες, στους νησιώτες και σε όλους τους φορείς να σταθούν δίπλα στην απόφαση της Ομοσπονδίας για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα δίκαια δικαιώματά μας. Ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές δεν νοούνται χωρίς ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση