Τιμή στους πρωτεργάτες της ΠΟΕΣΥ
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑΣ, δημοσιογράφος και πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/10/2024
Πέρασαν κι όλας 30 χρόνια από τότε που το όραμα έγινε πραγματικότητα. Πήρε σάρκα και οστά η ασπίδα προστασίας των δημοσιογράφων της ελληνικής επικράτειας. Το αίτημα που είχε διατυπωθεί από τις Ενώσεις Συντακτών όλης της χώρας για τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση μετουσιώθηκε σε πράξη και συγκεκριμενοποιήθηκε με καταστατικές διατάξεις, αναλογική εκπροσώπηση στο Δ.Σ. και κοινή έκφραση των διεκδικήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η ΠΟΕΣΥ συγκροτήθηκε και ευτύχησε να έχει Προέδρο στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της έναν καταξιωμένο δημοσιογράφο με αδιαμφισβήτητο κύρος και οντότητα τον αξέχαστο Μίμη Γκλαβά με καταγωγή από τη γειτονική μας Ηλεία και συγκεκριμένα την περιοχή της Αμαλιάδας.
Επί ημερών Γκλαβά οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι δυνάμωσαν τη φωνή τους και κατόρθωσαν να προωθήσουν σημαντικά συνδικαλιστικά ζητήματα όπως οι όροι και οι συνθήκες εργασίας στα έντυπα και μετέπειτα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Κύριο χαρακτηριστικό της όλης προσπάθειας ήταν η ομόθυμη στήριξη όλων των συντακτών στην πρωτοβουλία των πρωτοπόρων συναδέλφων που σε κλίμα σύμπνοιας, αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανόησης άνοιξαν δρόμους ως ιδρυτικά μέλη για εισηγήσεις και προτεραιότητες που ανέδειξαν το δημοσιογραφικό λειτούργημα.
Είναι γεγονός ότι η ΠΟΕΣΥ στα 30 χρόνια ύπαρξής της κατέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο των δημοσιογράφων και την παρέμβασή τους στην κοινωνία προασπίζοντας μια σειρά από καίρια ζητήματα όπως η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών, η ελευθεροτυπία, με κανόνες δεοντολογίας οριοθετημένους και ικανούς να εξυπηρετήσουν την απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματός μας.
Στα χρόνια που πέρασαν φυσικά και δεν ήταν όλα ρόδινα. Υπήρξαν αντιδράσεις και αντιστάσεις γι’ αυτό το εγχείρημα από γνωστούς – άγνωστους κύκλους του γενικότερου πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου. Γιατί ας μην γελιόμαστε καμία εξουσία δεν θέλει και δεν αποδέχεται την όποια έστω και καλόπιστη κριτική.
Ο λιβανωτός είναι η προσφιλής μέθοδος την οποία ασθμένως επιζητούν οι εκάστοτε κρατούντες για τα ισχνά στις περισσότερες περιπτώσεις έως προβληματικά αποτελέσματα των χειρισμών τους σε θέματα διοίκησης που αφορούν το κοινωνικό σύνολο.
Σήμερα η ΠΟΕΣΥ διαθέτει ισχυρή εκπροσώπηση με εκλεγμένη διοίκηση υπό τον Πρόεδρο αξιόλογο δημοσιογράφο και Πανεπιστημιακό Σωτήρη
Τριανταφύλλου και μέλη εκλεκτούς και καταξιωμένους συναδέλφους από τις πέντε επίσημες Ενώσεις Συντακτών όλης της χώρας. Της ΕΣΗΕΑ που είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό μελών Ένωση Επαγγελματιών Συντακτών, καθώς επίσης των Ενώσεων Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, Πελοποννήσου – Ηπείρου Νήσων, Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας, Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.
Από πλευράς ΕΣΗΕΠΗΝ στο παρών Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μετέχουν ο Κωστής Βασιλάκης αντιπρόεδρος του ΤΕΑΣ, ως έφορος καιεκπρόσωποι στο γενικό συμβούλιο ο ΜιχάληςΜαστής και η ΝέλληΚατσαμά. Στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια θήτευσαν με επιτυχία εκλεκτοί συνάδελφοι της Ένωσής μας όπως ο αείμνηστος Χρ. Αθανασίου η ΝέλληΚατσαμά, ο αείμνηστος Τάκης Θεοδωρακόπουλος, ο Λουκάς Μαστής , ο Γιώργος Κυρούσης , ο Κωστής Βασιλάκης.
Η ΠΟΕΣΥ δεν έχει μόνο θεσμικό γενικότερα ρόλο, αλλά μάχεται καθημερινά μαζί με τις Ενώσεις Συντακτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σε όλη την Επικράτεια. Ουσιαστική και αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η παρέμβαση για τις διώξεις δημοσιογράφων μέσω καταχρηστικών αγώνων SLAPS, καθώς επίσης σε παράνομες απολύσεις λόγω θεμιτών εργασιακών διεκδικήσεων.
Η ΠΟΕΣΥ είναι επίσης μέλος Διεθνών Οργανώσεων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, ενώ μετέχει και παρεμβαίνει σε ζητήματα προάσπισης και προαγωγής της δημοσιογραφίας σε διεθνές επίπεδο.
Ως μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ταυτόχρονα συγκινημένοι καθώς η ΠΟΕΣΥ δεν ξέχασε τους καταξιωμένους αείμνηστους συναδέλφους μας που πρωτοστάτησαν και συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη για την δημιουργία της Ομοσπονδίας του κλάδου.
Από την ΠΟΕΣΥ λοιπόν τιμώνται για την σημαντική συνεισφορά τους στην κορυφαία συνδικαλιστική μας έκφραση οι αξέχαστοι πρόεδροι της ΕΣΗΕΠΗΝ Χρίστος Αθανασίου, Γιάννης Βουλδής, Άγγελος Βλαχάκης, Γιάννης Καραλής.
Ο καθένας τους είχε γράψει τη δική του επαγγελματική ιστορία και είχε αφήσει ανεξίτηλο δείγμα γραφής στο διάβα της συνδικαλιστικής πορείας της Ένωσης Συντακτών.
Ο Χρίστος Αθανασίου θήτευσε επί σειράν ετών όχι μόνο ως Πρόεδρος αλλά και ως Ταμίας τόσο στην ΕΣΗΕΠΗΝ όσο και στο ΤΕΑΣ, με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Στην επαγγελματική του διαδρομή υπήρξε πολύτιμο διοικητικό και διαχειριστικό στέλεχος της ημερήσιας εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ», την οποία υπηρέτησε πιστά επί 35 ολόκληρα χρόνια. Ο Χρίστος Αθανασίου, με τον οποίο συνεργάστηκα ως νεαρός συντάκτης επί 15 χρόνια στην «ΗΜΕΡΑ» του αείμνηστου κορυφαίου δημοσιογράφου Χρ. Ριζόπουλου, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΤΕΑΣ.
Ο Γιάννης Βουλδής είχε γόνιμη και εποικοδομητική θητεία όχι μόνο ως δημοσιογράφος αλλά και ως συγγραφέας. Yπήρξε δε πολυγραφότατος, αρθρογράφος, σχολιογράφος και κοσμικογράφος. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ αρχισυντάκτης στην ημερήσια εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» με δημοσιογραφικές επιτυχίες ως ανταποκριτής του συγκροτήματος Λαμπράκη και του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων ιδίως κατά την περίοδο της επαίσχυντης επταετίας.
Στο Γιάννη Βουλδή είχε απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα από τον τέως Νομάρχη Στάθη Σερέτη.Παράλληλα αρθρογραφούσε με ψευδώνυμο στην εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ» και συνεργαζόταν με το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».
Ο Άγγελος Βλαχάκης υπήρξε μάχιμο στέλεχος και πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ ο οποίος δεν δίστασε να αντισταθεί στο δικτατορικό καθεστώς της χούντας,ως μέλος του ΚΚΕ και εξορίστηκε στη Γυάρο, αφήνοντας τότε πίσω τη σύζυγό του Άννα και τα δύο μωρά κοριτσάκια του. Ο Άγγελος ήταν πάντα παρών στου διεκδικητικούς αγώνες της Ένωσης και των δικαίων αιτημάτων όλων των συναδέλφων.
Ο ‘Άγγελος Βλαχάκης υπήρξε προδικτατορικά, ανταποκριτής της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» με διευθυντή τον αείμνηστο Γιάννη Βούλτεψη. Μετέπειτα συνεργάστηκε με τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Ο Αγγελος Βλαχάκης, είχε τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την απονομή διπλώματος, από τον πρώην πρύτανη Σταμάτη Αλαχιώτη, για την προσφορά του στη δημοσιογραφία και τους κοινωνικούςαγώνες.Ο Γιάννης Καραλήςεπίσης αείμνηστος Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ γνωστός ως «Πελοποννήσιος» ήταν ο καταξιωμένος χρονογράφος της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ για πολλά χρόνια. Σε όλη του τη θητεία υπήρξε μάχιμος ερευνητής ρεπόρτερ με ρεπορτάζ που προκάλεσαν πανελλαδικό ενδιαφέρον όπως η περίπτωση αγοροπωλησίας βρεφών από την Πάτρα σε ζευγάρια εύπορων αμερικανών λίγο μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο. Πρόσφερε επίσης τις δημοσιογραφικές του υπηρεσίες στο ραδιοφωνικό σταθμό Πατρών της ΕΡΑ.Παράλληλα διετέλεσε ανταποκριτής των εφημερίδων «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ». Επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες του ως έφορος στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, ενώ είχε ταξιδέψει σε πολλές χώρες και είχε δημοσιεύσει τις εντυπώσεις του.
Προσωπικά είχα την τύχη να συνυπάρξω και να συνεργαστώ και με τους τέσσερις τιμώμενους αείμνηστους αγαπημένους συναδέλφους, καθώς θήτευσα μαζί τους, στη διοίκηση της ΕΣΗΕΠΗΝ, ως Γενικός Γραμματέας. Θα τους θυμάμαι όπως όλοι οι συνάδελφοι άλλωστε με αγάπη.