ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πρόβλεψη για 6 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τη νέα σεζόν
Ο επιχειρηματίας στο χώρο της διακίνησης και τυποποίησης ελαιολάδου στη Λέσβο Χαράλαμπος Παπαδέλλης μιλά για μια καλή χρονιά που μπορεί να αγγίξει στο νησί τους 15.000 τόνους προϊόντος
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/9/2024
Αισιόδοξος σε όλα τα επίπεδα για την νέα ελαιοπαραγωγική χρονιά που ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες στη Λέσβο, δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και τυποποιητής ελαιολάδου Χαράλαμπος Παπαδέλλης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Χ. Παπαδέλλης και ΣΙΑ ΟΕ.
Ήδη όπως ανέφερε ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο του ελαιολάδου, αυτή την περίοδο οι παραγωγοί εργάζονται πυρετωδώς στα χωράφια τους, καθαρίζοντας και στρώνοντας δίχτυα, ενώ τα πρώτα ελαιοτριβεία αναμένεται να ανοίξουν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.
Ο κ. Παπαδέλλης σημείωσε ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για όλες τις χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου στις οποίες θα σημειωθεί σημαντική αύξηση στις ποσότητες ελαιολάδου που θα παραχθούν. Η μόνη χώρα που φαίνεται από τα στοιχεία μέχρι στιγμής ότι θα έχει μείωση είναι η Ιταλία, η οποία όμως είχε δυο πολύ καλές χρονιές το 2023 και το 2024.
Από εκεί και πέρα προβλέπεται ότι η συνολική παγκόσμια παραγωγή θα κυμανθεί από 3 έως 3,5 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου, ποσότητα ρεκόρ η οποία όπως αναφέρει ο γνωστός επιχειρηματίας ήταν η ποσότητα ζήτησης της αγοράς πριν μειωθεί η κατανάλωσή του λόγω αύξησης της τιμής.
«Για τη Λέσβο οι προβλέψεις παραγωγής, αναφέρει ο κ. Παπαδέλλης είναι κοντά στους 15.000 τόνους. Υπάρχουν φυσικά προοπτικές για ευχάριστες εκπλήξεις ακόμη και 20.000 τόνων όμως καλό είναι να είμαστε προσγειωμένοι. Σε κάθε περίπτωση συγκριτικά με πέρυσι που είχαμε μόλις 3.000 τόνους η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι ικανοποιητική και δείχνει πενταπλάσια παραγωγή. Συνολικά η Ελλάδα προβλέπεται να έχει παραγωγή πάνω από 250.000 τόνων, τη στιγμή που το 2024 η παραγωγή ήταν περίπου 120 - 150.000 τόνοι».
Ανάλογη αισιοδοξία εξέφρασε ο κ. Παπαδέλλης και για τις τιμές πώλησης του προϊόντος. Σημείωσε βέβαια ότι με την αύξηση της παραγωγής δεν θα μείνει η τιμή στα επίπεδα του 2024 όμως η μείωση που θα έχουμε δεν θα είναι καταστροφική για τον παραγωγό ο οποίος θα πουλήσει το προϊόν του σε μια αξιοπρεπή τιμή.
Σήμερα η τιμή πώλησης του ελαιολάδου στη Λέσβο είναι για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα γύρω στα 7 ευρώ, για τον άσσο 6 ευρώ και για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα από 4,20 έως 4,50.
«Οι προβλέψεις μου για την τιμή του ελαιολάδου την νέα σεζόν που ξεκινά έως τον Ιανουάριο, είναι 6 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, ο άσσος στα 5 ευρώ περίπου και τα βιομηχανικά ελαιόλαδα κοντά στα 4 ευρώ.
Αν και οι τιμές αυτές είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές που είδαμε πέρυσι όπου άγγιξε και τα 10 ευρώ η τιμή του ποιοτικού ελαιολάδου εντούτοις η κατάσταση θεωρώ ότι θα ισοσκελισθεί από την μεγάλη ποσότητα παραγωγής και έτσι ο αγρότης δεν θα βγει ζημιωμένος από αυτή την ιστορία.
Φυσικά οφείλει να παραδεχθεί κάποιος ότι τα έξοδα είναι αυξημένα, τα καύσιμα, τα ημερομίσθια, οι ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. και ο παραγωγός παλεύει σε δύσκολες συνθήκες να τα βγάλει πέρα να μαζέψει τις ελιές τους, να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να έχει έστω ένα μικρό κέρδος από αυτή την ιστορία.
Πολλές φορές έχουμε πει ότι στους παραδοσιακούς ελαιώνες όπως είναι αυτοί της Λέσβου το καθεστώς μεταχείρισης θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικό και φυσικά διαφορετική η τιμή του εξαιρετικά ποιοτικού ελαιολάδου που παράγεται.
Αναφερόμενος ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ζήτημα της δακοκτονίας φέτος στη Λέσβο, με δεδομένο ότι η εταιρεία του συμμετέχει στην κοινοπραξία των εργολάβων που υλοποιεί το έργο, σημειώνει ότι σε γενικές γραμμές με σύμμαχο τον καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ο δάκος δεν αναπτύχθηκε σε βαθμό που να δημιουργήσει πρόβλημα στον Λεσβιακό ελαιώνα. «Τώρα έχουμε έναν ψεκασμό σε εξέλιξη και μένει υπόλοιπο τεσσάρων ημερών οι οποίες θα γίνουν μέσα στον Οκτώβρη πριν ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς. Γενικά οι ψεκασμοί εξελίχθηκαν ομαλά καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να βελτιώνουμε τις τακτικές μας και τις μεθόδους μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον παραγωγό».