ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είναι παιδιά του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, όχι «αριθμοί» και έχουν δίκιο
Μαθητές και γονείς απαιτούν να παραμείνουν στο σχολείο τους, ενώ ο Περιφερειάρχης στηρίζει τον αγώνα τους. Η υφυπουργός Παιδείας... συμφωνεί με τα παιδιά, τα οποία «απειλούνται» από τις απουσίες για να σταματήσουν την αποχή
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/9/2024

Το πρωί της Τετάρτης, 25 Σεπτεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, πραγματοποίησε συνάντηση με περίπου 100 μαθητές και μαθήτριες, καθώς και γονείς του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης.
Τα παιδιά και οι γονείς διαμαρτύρονται για τη μεταφορά των μαθητριών και μαθητών της κατεύθυνσης ανθρωπιστικών σπουδών σε άλλο σχολείο και συγκεκριμένα στο 4ο ΓΕΛ, υποχρεούμενα σε άμεση αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους!
Οι μαθήτριες και οι μαθητές κάνουν αποχή σχεδόν εδώ και μία εβδομάδα, και έχουν δεχτεί μεγάλες πιέσεις για να μπουν στην τάξη, ενώ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου συζήτησαν το ίδιο θέμα και με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίμο Θεοφανέλλη. Μάλιστα ο προϊστάμενος ήρθε αντιμέτωπος και με πολλούς γονείς που πήγαν στο σχολείο για να στηρίξουν τα παιδιά τους.
Ο πρόεδρος του 15μελούς του 3ου ΓΕΛ, Κλεάνθης Χατζηνικολάου τόνισε ότι οι συμμαθητές τους θα τους στηρίξουν όσο χρειαστεί.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μουτζούρης εξέφρασε την αντίθεσή του για το μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το «κουτό» και χωρίς εκπαιδευτικό όφελος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Υφυπουργό Παιδείας, Ζέτα Μακρή, εκείνη φέρονταν να εκφράζει τη διαφωνία της με την απόφαση, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους- κάτι το οποίο η ίδια διαψεύδει με απάντησή της στο «Ν» και άρα πρόκειται για παρερμηνεία των παρευρισκομένων. Παρέπεμψε τον Περιφερειάρχη στον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, για περαιτέρω ενέργειες ως άμεσα αρμόδιο.
Σε κάθε περίπτωση θα προκαλούσε εντύπωση να διαφωνεί η υφυπουργός Παιδείας στην εν λόγω περίπτωση με την... απόφαση του υπουργού. Η όπως είδαμε με τις συγχωνεύσεις στην Παναγιούδα, το υπουργείο παραπέμπει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία διαφωνεί με τις συγχωνεύσεις.
Προχωρήσαμε σε έναν παράδοξο δημοσιογραφικό τίτλο πάντως γιατί πραγματικά στις περιπτώσεις των σχολείων γίνονται παραδοξότητες. Ενώ το σχολείο εξελίσσεται αργά μεν, αλλά εξελίσσεται με την τοποθέτηση ψυχολόγων που παρακολουθούν τα παιδιά, γίνονται αλλού σεμινάρια για το περιβάλλον της τάξης, οι εκπαιδευτικοί μετεκπαιδεύονται ες αει και χωρίς καμία συζήτηση ή προετοιμασία μαθητές και μαθήτριες πρέπει να αλλάξουν σχολείο, αν θέλουν να παραμείνουν στην κατεύθυνση που έχουν αποφασίσει προκειμένου να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, με το «επιχείρημα»: Ε, δίπλα είστε... (στο 4ο ΓΕΛ)
Οι μαθητές και οι γονείς εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το αντίκτυπο που θα έχει η αλλαγή σχολείου στις επιδόσεις και την ψυχολογία των μαθητών, ιδιαίτερα ενόψει των πανελληνίων εξετάσεων, όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ, Πάμελα Παπαναστασίου.
«Μας φέρνουν σε θέση να διεκδικούμε το αυτονόητο», επισήμανε μεταξύ άλλων η Καλλιόπη Θεοδοσίου, η οποία είναι μάλιστα και σημαιοφόρος του 3ου ΓΕΛ και καλείται να κρατήσει τη σημαία ενός άλλου σχολείου, κάτι το οποίο τη φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όπως και όλα τα παιδιά, συνολικά εννέα, που θα πρέπει να αλλάξουν περιβάλλον αιφνίδια.
Η προοπτική μεταφοράς σε άλλο σχολικό περιβάλλον θεωρείται διαταρακτική, όπως εξήγησε ο γονέας, Παναγιώτης Θεοδοσίου, που έκανε λόγω για απειλή μαθητών και καθηγητών που τα στηρίζουν «εκβιάζονται μέσωτων απουσιών για να σπάσουν τον αγώνα τους». Οι δε μαθητές έχουν αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καθηγητές τους, ενώ το 3ο ΓΕΛ έχει αναγνωριστεί για τις επιτυχίες του στις πανελλήνιες, πρόσθεσαν οοι γονείς.
Ένας από τους γονείς τόνισε ότι «είναι αδιανόητο τα παιδιά μας να αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο και να αποχωριστούν τους καθηγητές και συμμαθητές τους σε μια τόσο κρίσιμη χρονιά». Οι μαθητές μίλησαν για την απογοήτευσή τους, σημειώνοντας ότι «μας αντιμετωπίζουν σαν αριθμούς και όχι σαν μαθητές με δικαιώματα», ενώ επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι «η παιδεία και η υγεία είναι οι μόνοι τομείς που μπορούν να προωθήσουν την κοινωνία μπροστά». Η κατάσταση αυτή, όπως είπε, «βρίσκει την περιφερειακή αρχή αντίθετη, καθώς δεν προάγει την εκπαιδευτική ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως περιορίζει τις επιλογές των μαθητών».
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, με τους μαθητές και τους γονείς να ζητούν άμεση λύση στο ζήτημα και να ανακληθεί η απόφαση της μετεγγραφής.