Στις 10 Νοέμβρη η γιορτή του κάστανου στην Αγιάσο;
Ο Δήμος Μυτιλήνης προσανατολίζεται σε αυτή την ημερομηνία για την διοργάνωση της 20ης γιορτής του κάστανου. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τουρίστες που ρωτούν για την εκδήλωση
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/9/2024
Την δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, που φέτος είναι στις 10 του μήνα, προσανατολίζεται ο Δήμος Μυτιλήνης και οι φορείς της Αγιάσου να πραγματοποιήσουν την δημοφιλή και καθιερωμένη πλέον γιορτή του κάστανου.
Αν και είναι ακόμη Σεπτέμβριος και έχουμε ακόμη 1,5 μήνα για την διοργάνωση, εντούτοις ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τα τουριστικά και ταξιδιωτικά πρακτορεία της Λέσβου για την εκδήλωση αφού όπως αναφέρουν οι Τούρκοι τουρίστες ήδη έχουν αρχίσει να ρωτούν για να προγραμματίσουν το ταξίδι τους στη Λέσβο εκείνες τις ημέρες. Μάλιστα λόγω και της γιορτής των Ταξιαρχών την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου δεν αποκλείεται να έχουμε επισκέπτες και από άλλες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο ταξιδιών θρησκευτικού τουρισμού που συνηθίζονται ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες.
Η γιορτή θα διοργανωθεί φέτος από τον Δήμο της Μυτιλήνης ο οποίος θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων αλλά και την κοινότητα Αγιάσου, τους φορείς της περιοχής και την δραστήρια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Visit Agiasos που κάθε χρόνο δίνει ξεχωριστό ύφος και χρώμα στη γιορτή με ιδιαίτερες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλά κανείς για συγκεκριμένο πρόγραμμα αφού ακόμη δεν έχουν γίνει συναντήσεις για την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας της γιορτής και τις τεχνικές λεπτομέρειες της διοργάνωσης.
Το κάστανο της Αγιάσου
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι καστανοπαραγωγοί της Αγιάσου είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με την εξέλιξη του καιρού καθώς περιμένουν με ανυπομονησία τις πρώτες καλές βροχές για να ποτιστούν τα δέντρα και να αναπτυχθεί λίγο πιο σωστά ο καρπός.
Το Αγιασώτικο κάστανο που προέρχεται από τον παραδοσιακό καστανιώνα της περιοχής, είναι ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στους κατοίκους της Λέσβου και όχι μόνο. Ξεχωρίζει για το μέτριο – μικρό μέγεθός του, την γλυκιά γεύση του και τα ξεχωριστά του αρώματα.