ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η ΔΕΔΑΠΑΛ έχει υστέρηση εσόδων γιατί χιλιάδες τόνοι σκουπίδια παραμένουν στη χωματερή»
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Παναγιώτης Κατσαβέλλης δίνει την δική του εκδοχή για τα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία το τελευταίο διάστημα
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/9/2024
Την δική του εκδοχή για την υστέρηση εσόδων που παρουσιάζει η ΔΕΔΑΠΑΛ το πρώτο οχτάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και την συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, παρουσίασε στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας, Παναγιώτης Κατσαβέλλης.
Ο κ. Κατσαβέλλης, αναφερόμενος στο ζήτημα, σημείωσε ότι η αιτιολογία που αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Αλεξίου, για τη μείωση των ογκωδών δεν ευσταθεί. Όπως ανέφερε, χιλιάδες τόνοι σκουπίδια έχουν εναποτεθεί σε οικόπεδο κοντά στο ΣΜΑ, όπου θα τοποθετηθεί η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων.
Σημείωσε επίσης ότι αυτό είναι αρκετά περίεργο, καθώς αν οι τόνοι αυτοί μεταφερθούν και ζυγιστούν από τη ΔΕΔΑΠΑΛ, τότε θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της υστέρησης εσόδων. Η εναπόθεση απορριμμάτων στο συγκεκριμένο σημείο είναι, κατά τον κ. Κατσαβέλλη, πρωτόγνωρη και δημιουργεί συνθήκες νέας χωματερής.
Αναφερόμενος στις καταγγελίες του Γιώργου Κατζανού για απόρριψη μπάζων στο ΣΜΑ της Μυτιλήνης, τα οποία ζύγιζε και κοστολογούσε ακριβά η ΔΕΔΑΠΑΛ, ο κ. Κατσαβέλλης σημείωσε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να γνωρίζει ή να φέρει ευθύνη για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι από τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων δεν αποδεικνύεται κάποια ύποπτη αύξηση φορτίου.
Σχετικά με το ζήτημα των εργαζομένων, ο κ. Κατσαβέλλης τόνισε ότι όσοι σήμερα βρίσκονται στη δημοτική αρχή και στο παρελθόν ήταν στην αντιπολίτευση, κάνουν λόγο για διακοπή συμβάσεων και όχι για απολύσεις, όπως φώναζαν προηγουμένως για ρουσφετολογικές προσλήψεις. Επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τονίζοντας ότι έχουν εγκριθεί 4-5 θέσεις επιστημονικού προσωπικού από τον ΑΣΕΠ, αλλά χρειάζονται και προσλήψεις εργατών, χειριστών μηχανημάτων και άλλων ειδικοτήτων για τη σωστή λειτουργία της εταιρείας.
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των συνενώσεων, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Έφερε ως παράδειγμα τη Λήμνο, η οποία χρειάστηκε δύο χρόνια για να ενταχθεί στη λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ, και ανέφερε ότι εκκρεμεί η μελέτη για το κόστος μεταφοράς απορριμμάτων. Η αύξηση από τα 20 ευρώ έχει συζητηθεί, αλλά το θέμα δεν έχει προχωρήσει, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας.
Όσον αφορά το ζήτημα της Χίου και της συνένωσης με τον ΦΟΔΣΑ του γειτονικού νησιού, ο κ. Κατσαβέλλης τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση που απαιτεί σχεδιασμό. Εξέφρασε ανησυχία για τη χωρητικότητα του κυττάρου και το τέλος ταφής, το οποίο θα αυξηθεί σημαντικά από το 2027, και υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα έργα των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.