Διαχείριση των νεκροταφείων της Λέσβου και ΔΕΔΑΠΑΛ
Η εκπομπή «Τα παιδία παίζει» με την Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/9/2024
Στην εκπομπή «Τα Παιδία Παίζει», η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ συζήτησαν την υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, αναφορικά με τα προβλήματα στη διαχείριση των νεκροταφείων. Η ιστορία αφορά τον γνωστό γιατρό και πρώην βουλευτή, Γιάννη Ζερδελή, που ζήτησε παράταση εκταφής της μητέρας του στο νεκροταφείο της Χρυσομαλλούσας, με την απάντηση του ιερέα να περιλαμβάνει απαίτηση πληρωμής 150 ευρώ.
Το θέμα ξέσπασε όταν ο κ. Ζερδελής αρνήθηκε να πληρώσει το ποσό, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για τα χρήματα αλλά για την αδικαιολόγητη απαίτηση. Ακολούθησε έρευνα από τον ίδιο που αποκάλυψε πως τα νεκροταφεία της Λέσβου, παρά το νόμο του 1977, συνεχίζουν να διοικούνται από φιλανθρωπικά καταστήματα και όχι από τον Δήμο, όπως ορίζει η νομοθεσία. Παρά τις προσπάθειες του Ζερδελή να βρει λύση μέσω του Δήμου και του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο ιερέας προχώρησε στην εκταφή χωρίς ενημέρωση, γεγονός που προκάλεσε οργή και νομικές ενέργειες από τον γιατρό.
Παράλληλα Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ συζήτησαν εκτενώς για την υπόθεση της ΔΕΔΑΠΑΛ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναφορά ενός ταμειακού ελλείμματος που ανέρχεται στις 350.000 ευρώ.
Η Μαρία Χατζηγεωργίου ανέφερε πως είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σχετικά με την ταμειακή υστέρηση της ΔΕΔΑΠΑΛ στις 29 Αυγούστου, επικαλούμενη δήλωση του προέδρου της εταιρείας, κ. Αλεξίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όμως, ο κ. Αλεξίου διέψευσε ότι είχε κάνει τέτοια δήλωση, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της δημοσιογράφου.Ο Θράσος Αβραάμ στηλίτευσε τη στάση του προέδρου της ΔΕΔΑΠΑΛ που αρνήθηκε ψευδώς ότι είχε κάνει κάποια δήλωση στην Μαρία Χατζηγεωργίου.
Επίσης σημείωσε ότι η άρνηση του προέδρου να αναγνωρίσει αυτή τη συνομιλία εγείρει σοβαρά ερωτήματα όχι μόνο για την αξιοπιστία του ως επικεφαλής μιας τόσο κρίσιμης εταιρείας, αλλά και για τη στάση του απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.
Τέλος και από τους δυο, εκφράστηκαν ανησυχίες για το μέλλον της ΔΕΔΑΠΑΛ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξετάζει την ιδιωτικοποίηση τμημάτων της μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).