ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ενισχυτική διδασκαλία, ψηφιακό φροντιστήριο, νέα σχολεία και παράλληλη στήριξη
Με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη συζητήσαμε, πέρα από τις συγχωνεύσεις και τα κενά, για τη νέα σχολική χρονιά
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/9/2024
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το φλέγον ζήτημα των συγχωνεύσεων, συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς είναι οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, ένα ζήτημα που προκάλεσε έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις. Επίσης αναφέρθηκε στο ότι ξεκίνησε το ψηφιακό φροντιστήριο, ενώ η ενισχυτική διά ζώσης διδασκαλία αναμένεται μετά τον Οκτώβριο, με τα σχολικά γεύματα να ξεκινούν νωρίτερα. Σε ό,τι αφορά τα κενά, αυτά εντοπίζονται σε γυμναστές και καθηγητές αγγλικών, ενώ περίπου 20 κενά διαπιστώνονται στη Λέσβο για την παράλληλη στήριξη.
«Πράγματι, υπήρχαν περιπτώσεις που οι γονείς είχαν δίκιο», δήλωσε η κ. Στρατάκη. Οι συγχωνεύσεις, όμως, φαίνεται πως αποφεύχθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις, ούτε τα υπεράριθμα τμήματα, όπως με δύο Τμήματα στο Πλωμάρι 25άρια, τρία Τμήματα 24ρων παιδιών σε δημοτικά και δύο τμήματα με 24 παιδιά σε νηπιαγωγεία. Στα σχολεία του Πλωμαρίου, για παράδειγμα, υπήρξε πρόβλημα με την υπερβολική συγκέντρωση μαθητών σε ορισμένα τμήματα, με τον αριθμό να φτάνει τους 25 μαθητές, στο 3ο Δημοτικό.
Η ίδια εξήγησε ότι υπάρχουν δύο σχολεία στο Πλωμάρι, και πρότεινε να γίνει ανακατανομή των μαθητών, ώστε να μην υπερβαίνουν τους 25 ανά τμήμα. Ωστόσο, η πρόταση αυτή συνάντησε αντιστάσεις από τους γονείς, οι οποίοι, όπως τόνισε η κ. Στρατάκη, «δικαιολογημένα επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτούν σε σχολεία κοντά στο σπίτι τους».
Επίσης για την Παναγιούδα ανέφερε ότι θα μεταβεί, καθώς εν τέλει θα είναι 21 παιδιά, όμως κάνουν μάθημα σε λυόμενα.
Η κ. Στρατάκη έθεσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων σχολικών υποδομών, κυρίως νηπιαγωγείων και δημοτικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών, ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ.
Μιλήσαμε ακόμα για την πορεία του νέου κτηρίου για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και το Ειδικό Σχολείο που θα κατασκευαστούν στη Μόρια, αλλά και για τις μεταφορές των μαθητών, που κωλυσιέργησαν λόγω της μη έγκαιρης προκήρυξης των συμβάσεων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: