ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποιος εισπράττει και ποιος κάνει κουμάντο στα κοιμητήρια της Μυτιλήνης;
Ο γνωστός γιατρός Γιάννης Ζερδελής καταγγέλει την εκταφή της μητέρας του χωρίς να έχει ενημερωθεί νωρίτερα. Αναφέρει μάλιστα ότι ο ιερέας του νεκροταφείου του ζήτησε 150 ευρώ για να μην ανοίξει τον τάφο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/9/2024
Η δημοσιοποίηση μιας απίστευτης ιστορίας με πρωταγωνιστή τον γνωστό γιατρό της Μυτιλήνης και πρώην βουλευτή Γιάννη Ζερδελή, φέρνει στην επικαιρότητα μια παλιά και πολύ μπερδεμένη ιστορία η οποία αφορά στην διαχείριση των κοιμητηρίων στην πόλη και στα χωριά του νησιού μας.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Ζερδελής επικοινώνησε με τον ιερέα της Χρυσομαλλούσας και του ζήτησε να μην γίνει ακόμη εκταφή της μητέρας του που είναι θαμμένη στο κοιμητήριο της ενορίας αλλά να δοθεί μια μικρή παράταση διότι στην διαδικασία εκταφής θέλουν να παραστούν και άλλοι συγγενείς οι οποίοι είναι εκτός νησιού.
Ο ιερέας σύμφωνα με τον γιατρό Γιάννη Ζερδελή, ζήτησε 150 ευρώ για να διατηρήσει τον τάφο. Ο γνωστός γιατρός αρνήθηκε να πληρώσει, λέγοντας ότι είναι εντελώς παράλογο και παράνομο να ζητά ο εφημέριος το ποσό αυτό με δεδομένο ότι η διαχείριση των κοιμητηρίων εδώ και πολλές δεκαετίες από την δεκαετία του 1970 έχει περάσει στους Δήμους και αυτοί είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των τάφων, την ταφή εκταφή και φυσικά την είσπραξη των όποιων χρημάτων απαιτείται για τα διαδικαστικά.
«Μετά το περιστατικό αυτό, αναφέρει ο Γ. Ζερδελής, ήρθα σε επαφή με το Δήμο Μυτιλήνης και έκλεισα ραντεβού για να μιλήσω προσωπικά με τον δήμαρχο. Ο Δήμαρχος με δέχθηκε στις 26 Αυγούστου και αφού του εξήγησα τι ακριβώς συμβαίνει ζήτησα να μάθω ποιο καθεστώς ισχύει για τα κοιμητήρια του Δήμου μας. Ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι πράγματι ανήκουν στους Δήμους με νομοθεσία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο πρόσθεσε ότι στο δήμο μας υπάρχει μια γενικότερη δυσθυμία από την πλευρά της εκκλησίας και Φιλανθρωπικών Καταστημάτων να συνεργαστούν και να πράξουν τα αυτονόητα. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιβγούλης ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με το δήμαρχο κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.
Την ημέρα εκείνη ωστόσο ο ιερέας με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι προχώρησαν στην εκταφή της μητέρας μου, χωρίς να έχω ενημερωθεί και χωρίς να είμαι εγώ παρών ή άλλος συγγενής».
Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό εξόργισε τον γιατρό ο οποίος έστειλε εξώδικο στον ιερέα ζητώντας να ενημερωθεί άμεσα για την άδεια λειτουργίας του κοιμητηρίου, τον κανονισμό λειτουργίας του καθώς και για το ποιοι ήταν παρόντες στην εκταφή της μητέρας του.
Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί κατά καιρούς για το ζήτημα αυτό καθώς και για την ανάγκη να μπει επιτέλους τάξη στην αναρχία που επικρατεί και στο αδιευκρίνιστο καθεστώς που διέπει τα κοιμητήρια στο Δήμο της Μυτιλήνης. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι ζήτημα της διαχείρισης των κοιμητηρίων αποτελεί γόρδιο δεσμό για κάθε δημοτική αρχή στην πόλη μας και κανείς μέχρι σήμερα από το 1977 που ισχύει ο νόμος σε όλη την ελληνική επικράτεια δεν έχει καταφέρει να τον λύσει στην πόλη μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα το ζήτημα των κοιμητηρίων έχει ξεκαθαρίσει και παραμένει σε εκκρεμότητα σε περίπου 10 δήμους ανάμεσά τους και στον Δήμο Μυτιλήνης.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί αποτελεί το έγγραφο που είχε στείλει ο διευθυντής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Πρασίνου του ενιαίου τότε Δήμου Λέσβου το 2017 στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και στις Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Μηθύμνης.
Στο έγγραφο αναφέρεται αναλυτικά η κείμενη νομοθεσία που ορίζει ότι η διοίκηση και η διαχείριση του συνόλου των νεκροταφείων που βρίσκονται σε λειτουργία συμπεριλαμβανομένων και των ιδρυθέντων από εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, ανήκει στους οικείους Δήμους, με εξαίρεση χώρους ταφής σε μοναστήρια ησυχαστήρια καθώς και τους μεμονωμένους τάφους σε περιβόλους ενοριακών ναών και ιδρυμάτων.
Αναφέρεται μάλιστα στο ίδιο έγγραφο, ότι σε εμπιστευτική έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Δήμος φέρεται υπόλογος για την εν τοις πράγμασι, όπως αναφέρεται, παραχώρηση της διοίκησης και της διαχείρισης των Α’ και Β΄Νεκροταφείων Μυτιλήνης στο ΝΠΙΔ με την επωνυμία «φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης», κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Ρητά δεν αναφέρεται στην παράγραφο των συστάσεων της σχετικής εκθέσεως, ότι ο Δήμος Λέσβου επιβάλλεται να εφαρμόσει τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας προβαίνοντας άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
«Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, συνεχίζει το έγγραφο του Δήμου Λέσβου από το 2017, ότι η υπηρεσία μας δεν μπορεί παρά να συμμορφωθεί με τις συστάσεις που τις έγιναν και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας,
Γνωρίζοντας όμως την αναστάτωση που αναπόφευκτα θα προκληθεί από την εν λόγω διαδικασία, θα θέλαμε εκ των προτέρων να γνωρίζετε ότι από μέρους μας θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η παράδοση και παραλαβή της διοίκησης και της διαχείρισης των Α’ και Β’ Νεκροταφείων Μυτιλήνης καθώς και των μη ενοριακών ναών των κοιμητηρίων στο Δήμο Λέσβου, να γίνει με τον πλέον προσήκοντα τρόπο».
Το συγκεκριμένο έγγραφο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν απαντήθηκε ποτέ, ούτε φυσικά ακολούθησε και κάποια διαδικασία παραλαβής παράδοσης των μεγάλων κοιμητηρίων της Μυτιλήνης.
Το «Ν» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνος και για την διαχείριση των νεκροταφείων Χρήστο Τσιβγούλη ο οποίος παραδέχθηκε ότι στο Δήμο Μυτιλήνης επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς διαχείρισης αφού όπως αναφέρει τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα και η Μητρόπολη διαχειρίζονται ορισμένα μεγάλα κοιμητήρια και μέχρι στιγμής δεν τα έχουν παραδώσει στο Δήμο Μυτιλήνης όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. «Από την πλευρά μας ως Δημοτική Αρχή και με πρωτοβουλία του ίδιου του δημάρχου θα επιδιώξουμε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Μάλιστα σχολιάζοντας το ζήτημα των χρεώσεων δήλωσε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης στα κοιμητήρια που διαχειρίζεται χρεώνει μόλις 50 ευρώ τέλος ταφής, και για την παράταση ταφής, όπως στην περίπτωση της μητέρας του κ. Ζερδελή χρεώνει μόλις 20 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο γνωστός γιατρός και η οικογένειά του, μετά το εξώδικο που έστειλαν για την διευκρίνιση του καθεστώτος διαχείρισης του κοιμητηρίου της Χρυσομαλλούσας ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Αυτό επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος Στρατής Πέτρου ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση. Όπως τόνισε ο κ. Πέτρου η οικογένεια του Γιάννη Ζερδελή θα αναζητήσει ευθύνες για την εκταφή της μητέρας του και για το γεγονός ότι η υπόθεση πήρε αυτή την τροπή.