ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η ολυμπιακή νίκη της Μηλένας με τα μάτια της «θρυλικής» κωπηλάτριας, Ρούλας Βαμβακίτου
Η Μυτιληνιά παγκόσμια πρωταθλήτρια από το 1978 έως το 1987 σε μια μοναδική συνέντευξη στο «Ν»
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 17/9/2024
Με αφορμή τις τιμητικές εκδηλώσεις για τη Μηλένα Κοντού, στην πρώτη εκπομπή «Ανθέων 99» στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, φιλοξενήσαμε τη Μυτιληνιά Ρούλα Βαμβακίτου, παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας από το 1978 έως το 1987 και μύθος του αθλήματος στη Λέσβο. Η Ρούλα Βαμβακίτου μοιράστηκε τις σκέψεις της για την επιτυχία της Ολυμπιονίκη Μηλένας Κοντού και την εξέλιξη της κωπηλασίας από τη δική της εποχή.
Η συνέντευξη της Ρούλας Βαμβακίτου είναι μια σημαντική υπενθύμιση της συνεχούς εξέλιξης της κωπηλασίας και της διαρκούς έμπνευσης που προσφέρουν οι αθλητές, νέοι και παλιοί, στο χώρο αυτό.
Το ότι η Μηλένα κατέκτησε σε τόσο νεαρή ηλικία το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με το πλήρωμά της, Ζωή Φίτσιου εντυπωσιάζει τη Ρούλα Βαμβακίτου. «Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Και είναι πολύ μικρή στην ηλικία η Μηλένα που την πέτυχε. Συνήθως ολυμπιακά μετάλλια τόσο μικροί αθλητές στο άθλημά μας δεν παίρνουν», τόνισε η κ. Βαμβακίτου, προσθέτοντας πως η Κοντού είναι ένα σπάνιο ταλέντο με μεγάλες προοπτικές για το μέλλον.
Η κ. Βαμβακίτου, η οποία είχε και η ίδια εξαιρετική καριέρα ως αθλήτρια, σημείωσε την καθοριστική συμβολή του εθνικού προπονητή, κ. Ποστιλιώνε, ο οποίος «ανακάλυψε τη Μηλένα σε πολύ μικρή ηλικία και τη συμπεριέλαβε στην Ολυμπιακή Ομάδα». Πρόσθεσε μάλιστα, γνωρίζοντας τον κ. Ποστιλιώνε, ότι η επιλογή της Μηλένας ήταν κάτι ασυνήθιστο, καθώς ο Ποστιλιώνε δεν προχωρά συχνά σε τέτοιες κινήσεις.
Επιπλέον, η κ. Βαμβακίτου μοιράστηκε προσωπικές της αναμνήσεις και εμπειρίες από την εποχή της, μιλώντας για την αρχική της επαφή με την κωπηλασία. Ο προπονητής της, Μαρίνος Ζαχαρίου, ο οποίος ήταν θείος της, την ενέπνευσε να ασχοληθεί με το άθλημα από μικρή ηλικία. «Αγαπούσα τρελά τη θάλασσα», θυμάται, «και είχα πολύ γρήγορα διακρίσεις».
Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο άθλημα της κωπηλασίας. Από την εποχή της, η κωπηλασία έχει εξελιχθεί σημαντικά σε όρους υλικών, με τις βάρκες και τα κουπιά να έχουν γίνει πιο εξελιγμένα και ελαφριά. «Οι βάρκες τώρα είναι κατασκευασμένες από ανθρακονήματα, όχι από ξύλο», είπε.
Αναφορικά με τη δική της καριέρα, η Βαμβακίτου μοιράστηκε τις πιο συγκινητικές στιγμές της, όπως η πρώτη φορά που άκουσε τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας σε ξένη χώρα, και τη δύσκολη προπόνηση που απαιτούσε το άθλημα, περιγράφοντας στιγμές που παραμένουν έντονα χαραγμένες στη μνήμη της.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με μια αναφορά στην… κρυφή επιθυμία της να επαναλάβει την προπόνηση της κωπηλασίας, αλλά σε παιδιά, και στο πλαίσιο του μαζικού αθλητισμού, καθώς ο πρωταθλητισμός είναι επίπονος.
Η Ρούλα Βαμβακίτου
Το 1982 και 1983 ψηφίστηκε από τον σύλλογο αθλητικών δημοσιογράφων ως η 3η καλύτερη αθλήτρια της Ελλάδας για τις χρονιές αυτές με 1η και 2η τη Σακοράφα και τη Βερούλη του ακοντισμού.
Επαγγελματικά εργάστηκε ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής από το 1987 σε Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λέσβο. Ηταν Προπονήτρια κωπηλασίας από το 1989. Από το 2004 έως το 2008 διετέλεσε προπονήτρια κωπηλασίας στον Αίολο Παμφίλων προπονώντας αθλητές που διακρίθηκαν σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες.
Διετέλεσε Έφορος Κωπηλασίας του Ν.Ο.Μ. για ένα χρόνο (2002). Από το 2002 έως το 2004 υπήρξε Νομαρχιακή υπεύθυνη Ολυμπιακής Παιδείας. Συμμετείχε στην επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων κωπηλασίας το 2004 ως συντονίστρια υπηρεσιών προσωπικού.
Το 2007 και το 2008 συμμετείχε ως βοηθός προπονήτρια σε κοινόβια της Εθνικής Ομάδας. Επίσης συμμετείχε στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στις 17-20/7/2008 στο Βραδεμβούργο της Γερμανίας ως βοηθός προπονήτρια.
Από το 2008 έως το 2010 διετέλεσα προπονήτρια κωπηλασίας στον ΝΟΜ προπονώντας αθλητές που διακρίθηκαν σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες. Συνέχισα ως Διευθύντρια σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι το 2021 που συνταξιοδοτήθηκα.
Αθλητικές Διακρίσεις
1978-1987:Υπήρξε Πρωταθλήτρια Κωπηλασίας από το 1978 έως το 1987 κατακτώντας 11 πρώτες Πανελλήνιες νίκες, 2 πρώτες Βαλκανικές νίκες, 2 δεύτερες Πανελλήνιες νίκες, 1 δεύτερη βαλκανική νίκη, 2 τρίτες Βαλκανικές νίκες και πολύ καλές θέσεις σε διεθνείς αγώνες.
Οι μεγαλύτερες αθλητικές της διακρίσεις είναι 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-νεανίδων το 1982, 3η νίκη στο Παγκόσμιο κύπελο Νέων το 1983.