× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κορονοϊός και... καρδιολογία

Γράφει ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΤΣΗΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/3/2020

Κορονοϊός και... καρδιολογία

Είναι ένας απειροελάχιστος κόκκος ημιζώντανης ύλης, ωστόσο έχει κατορθώσει να εισβάλει στην καθημερινότητά μας και να την τροποποιήσει όπως κανείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα και τα μικρά παιδιά είναι οικεία με το σφαιρικό του σχήμα, και οι τηλεοπτικοί δέκτες φιλοξενούν ασταμάτητα εικόνες και ειδήσεις με τα…κατορθώματά του, τα οποία εστιάζονται κυρίως στο αναπνευστικό μας σύστημα. Υπάρχει όμως κάποια συσχέτιση του κορωνοϊού με την Καρδιολογία, και ποια;

Έχει καταδειχθεί ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί ως πύλη εισόδου στο αναπνευστικό μας σύστημα μια ομάδα υποδοχέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE2), η οποία βρίσκεται επίσης και στα μυοκαρδιακά μας κύτταρα, και πιθανόν να συσχετίζεται με περιπτώσεις σοβαρής μυοκαρδίτιδας και καρδιαγγειακής κατάρριψης, η οποία έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί σε διασωληνωμένους ασθενείς με λοίμωξη τελικού σταδίου.

Εδώ δεν θα μπούμε σε πολύ βαθιά νερά Μοριακής Βιολογίας και Φαρμακολογίας. Θα αναφέρουμε απλά ότι υπάρχουν δυο πολύ διαδεδομένες ομάδες αντιϋπερτασικών φαρμάκων οι οποίες συνδέονται ανταγωνιστικά με τους εν λόγω υποδοχείς (οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης και οι αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ), και θα τονίσουμε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοιου είδους αντιϋπερτασικά φάρμακα δεν θα πρέπει να τροποποιούν την αγωγή τους χωρίς τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο επίσης της πρόληψης η Ελληνική Εταιρεία Καρδιολογίας (ΕΚΕ) όρισε ως πιθανές ευπαθείς ομάδες τους ασθενείς που πάσχουν από τα κάτωθι:
1. Καρδιακή Ανεπάρκεια (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας)
2. Στεφανιαία Νόσο (Πρόσφατο Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης [αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη-bypass] τους τελευταίους 12 μήνες )
3. Πνευμονική Υπέρταση
4. Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες.
5. Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες
6. Μυοκαρδιοπάθειες
7. Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας
8. Καναλοπάθειες

Να σημειωθεί επιπλέον ότι οι ασθενείς με συννοσηρότητες σχετιζόμενες με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, χρόνιος αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική αναπνευστική πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσος, νεοπλασία ή υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή) θεωρούνται επίσης ευπαθείς ομάδες.

Προσπερνώντας κάποιες εύλογες ενστάσεις συναδέλφων σχετικές με τη μεγάλη ευρύτητα ορισμού των ευπαθών ομάδων, θα τονίσουμε ότι όσοι ασθενείς ανήκουν στις ανωτέρω ομάδες οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικοί στην υιοθέτηση μέτρων ατομικής προστασίας, διότι, σε περίπτωση νόσου από τον κορωνοϊό, η κλινική τους εικόνα ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια μέριμνα και σπουδή οφείλουν να δείξουν όσοι από εμάς έχουν στο οικείο τους περιβάλλον άτομο που ανήκει στις προαναφερθείσες ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι Καρδιολόγοι δεν είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι για θέματα λοιμώξεων και ιώσεων και δη του αναπνευστικού. Γνώμη και άποψη έχουμε όλοι, αλλά χρειάζεται μετριοπάθεια έκφρασης και σχολίων, καθώς η δεδομένη χρονική στιγμή δεν προσφέρεται για διθυραμβική επίδειξη γνώσεων, ούτε φυσικά για συνωμοσιολογίες, αλαλαγμούς και υφέρπουσες προσπάθειες marketing και εκμετάλλευσης της κοινής γνώμης στην περίπτωση που οι γνώσεις ανεπαρκούν ή απουσιάζουν εντελώς.

Οφείλουμε εμείς οι Καρδιολόγοι να παραχωρήσουμε το προσκήνιο στους ειδικότερους από εμάς Παθολόγους/Λοιμωξιολόγους/Πνευμονολόγους και να καλλιεργήσουμε μεταξύ μας πνεύμα σωφροσύνης και συνεργασίας, για το καλό των ασθενών μας και για το καλό όλων μας.

*Ο Στέφανος Βότσης είναι στρατιωτικός καρδιολόγος. Διαθέτει ιδιωτικό ιατρείο στην πόλη της Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών»

Εκδήλωση από την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου