Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπροστά στην αποτυχία του ΟΣΔΕ
Η κυβέρνηση ετοιμάζει την επικοινωνιακή διαχείριση μιας καταστροφικής πολιτικής στην διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων του 2024
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/9/2024
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να στέλνει «μηνυματάκια» στους αγρότες για τις ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης του 2024 και τους καλεί να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής. Το νέο μήνυμα στάλθηκε χθες 4 Σεπτεμβρίου και πάλι μέσω viber και αναφέρει:
«Ευγενική υπενθύμιση. Παρακαλούμε να υποβάλλετε έγκαιρα την ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ. Αγνοήστε το μήνυμα εάν την έχετε υποβάλλει».
Το αρχικό μήνυμα είχε σταλεί στις 27 Αυγούστου και έγραφε:
«Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ».
Το αρχικό μήνυμα είχε πιο έντονα απειλητικό χαρακτήρα όπως είχε επισημάνει το «Ν» σε άρθρο με τίτλο «Απειλητικά… μηνύματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες».
Από το νέο μήνυμα του ΟΠΕΚΕΠΕ απουσιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου κάτι που δείχνει ότι ετοιμάζεται το έδαφος για την χορήγηση παράτασης στην υποβολή των αιτήσεων όπως ήδη έχει γράψει το «Ν». Παράλληλα θυμίζουμε πως με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταφέρθηκε για το Δεκέμβριο η συμπλήρωση το τμήμα των αιτήσεων που αφορά τα οικολογικά σχήματα.
Φυσικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν εγκαταλείψει το σενάριο που θέλει στις 12 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η κατάθεση των αιτήσεων στο ΟΣΔΕ του 2024. Είναι και αυτό ένα από τα μέτρα που στόχο έχουν να μετατρέψουν μια ευθύνη του κράτους για μια λειτουργία σε ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη, στην προκειμένη περίπτωση των αγροτών – δικαιούχων των αγροτικών επιδοτήσεων.
Επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας
Στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρούν δεδομένο ότι βρίσκονται μπροστά σε μια ήδη συντελεσμένη αποτυχία του ΟΣΔΕ για το 2024, η οποία έρχεται σε συνέχεια της αποτυχίας του 2023. Οι κινήσεις που γίνονται από την πλευρά τους αυτή την περίοδο δεν έχουν στόχο να μειώσουν την έκταση του προβλήματος αλλά να το κάνουν επικοινωνιακά διαχειρίσιμο. Ώστε να μειώσουν, όσο είναι δυνατό, τις αντιδράσεις των 650.000 δικαιούχων των επιδοτήσεων που δεν θα πληρωθούν τον Οκτώβριο. Αλλά και να δημιουργήσουν στην κοινή γνώμη την αίσθηση πως για το πρόβλημα δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι αγρότες που δεν υπέβαλαν έγκαιρα τις ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης.