× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απειλητικά… μηνύματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες

Τί κρύβουν οι κινήσεις της ηγεσία του Οργανισμού πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/8/2024

Απειλητικά… μηνύματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες
' χρόνος ανάγνωσης

Με μηνύματα μέσω viber ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους αγρότες πως η προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2024 θα πρέπει να γίνει μέχρι στις 12 Σεπτεμβρίου, είτε μέσω των ΚΥΔ (Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων), είτε άμεσα από τους ίδιους του παραγωγούς.

Το μήνυμα που λαμβάνουν οι παραγωγοί έχει την ακόλουθη μορφή: «Σας ενημερώνουμε: Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε τυπικά στις 12 Ιουλίου, με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών. Η κατάθεση όλων των αιτήσεων μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει. Με τις μέχρι τώρα υπάρχουσες πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση περίπου 200.000 αιτήσεων και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάθεση άλλων 450.000 αιτήσεων μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Ακόμη κι αν δοθεί μια μικρή παράταση στην κατάθεση τους, όπως φημολογείται, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση των αιτήσεων μέσα στις προθεσμίες που έχει θέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τον απλά ενημερωτικό χαρακτήρα, ανομολόγητος στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι μέσα από αυτή την διαδικασία να μεταφερθεί το βάρος της ευθύνης για την πιθανή μη έγκαιρη κατάθεση των αιτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες – δικαιούχους των επιδοτήσεων.

Ουσιαστικά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προετοιμάζει το έδαφος και τις δικαιολογίες που θα επικαλεστεί στα τέλη του Οκτωβρίου για τα προβλήματα στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων. Στον οργανισμό αντιλαμβάνονται, πως οι καταγγελίες που είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννης Φλωρίδης στις 26 Ιουλίου, στην εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» του ρ/σ 99fm ΣΤΟΝΗΣΙ, θα επιβεβαιωθούν. Ο κ. Φλωρίδης είχε τονίσει πως είναι αδύνατη η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο του 2024 και προέβλεψε νέα αποτυχία στο ΟΣΔΕ και στην έγκαιρη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Τα αδιέξοδα του ΟΣΔΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις 12 Ιουλίου μέχρι τις 28 Αυγούστου, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ελάχιστα πράγματα είχαν αλλάξει στην λειτουργία του ΟΣΔΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στις αρχές του Αυγούστου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδινε διαβεβαιώσεις πως «θα εκδοθούν» οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των αιτήσεων.  

Παράλληλα, από τις 12 Ιουλίου και μετά, έχουν έρθει στην δημοσιότητα σειρά δημοσιευμάτων που ασκούν κριτική στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάσταση του ΟΣΔΕ. Ορισμένα εξ αυτών βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και το Μέγαρο Μαξίμου.

Όμως το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και οι αναλύσεις αλλά τα πολιτικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στα τέλη του Οκτωβρίου αν δεν πληρωθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Σύμφωνα με ορισμένες φήμες είναι πιθανή η πληρωμή της προκαταβολής με βάση το ΟΣΔΕ του 2023. Πρόκειται για μια ενέργεια που είναι έξω από το πλαίσιο κάθε κοινοτικού κανονισμού, όμως θα μπορούσε να προσωρινά να αναστείλει τις αντιδράσεις των αγροτών αφού κάποια χρήματα θα μπουν στις τσέπες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε εδώ όλη την αποκαλυπτική συνέντευξη του κ. Γιάννη Φλωρίδη για το ΟΣΔΕ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου