ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με μπαλώματα παλεύουν οι δήμοι της Λέσβου να καλύψουν τα κενά στις υπηρεσίες
Κανένα ενδιαφέρον από νέους μηχανικούς να προσληφθούν μόνιμα με ΑΣΕΠ στους Δήμους. Μειώνονται δραστικά οι εργαζόμενοι ΔΕΔΑΠΑΛ και αντικαθίστανται με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ 55-67
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/9/2024
Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί τον μόνιμο και διαχρονικό πονοκέφαλο των δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, από την εποχή των μνημονίων και μετά, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί αφού οι προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων είναι ελάχιστες και οι συνταξιοδοτήσεις πολύ περισσότερες.
Στη Λέσβο οι δύο δήμοι τα τελευταία χρόνια καλύπτουν τις ανεπάρκειες στις υπηρεσίες τους με προσλήψεις μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ με προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφουν με την εταιρεία, πληρώνοντας βέβαια τα αντίστοιχα ποσά. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι με σύμβαση έργου το λεγόμενο μπλοκάκι και μάλιστα αποκαλούνται εργολάβοι και όχι εργαζόμενοι με δεδομένο ότι ασφαλίζονται στο πρώην ΤΕΒΕ.
Αναφερόμενος ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού σημείωσε ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος ενώ πρόσθεσε ότι το κόστος των προσλήψεων μέσα από τη ΔΕΔΑΠΑΛ είναι πολύ μεγάλο και δυσβάσταχτο.
«Το τελευταίο διάστημα καλύψαμε κάποια από τα κενά που είχαμε με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που αφορά στην πρόσληψη εργαζομένων 55 έως 67 ετών οι οποίοι πραγματικά είναι πολλοί βοηθητικοί σε όλους τους τομείς. Πιθανόν το πρόγραμμα να συνεχιστεί και έτσι να μπορέσουμε να πάρουμε κι άλλους εργαζόμενους μέσα από αυτό. Από εκεί πέρα αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τους απασχολούμενους μέσα από την ΔΕΔΑΠΑΛ επειδή το κόστος είναι μεγάλο και δεν μπορούμε να το καλύψουμε. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αρκεί να γνωρίζει ότι ένας εργαζόμενος στη ΔΕΔΑΠΑΛ κοστίζει στο δήμο όσο τρεις εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ».
Από εκεί και πέρα ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ αφού στον τελευταίο διαγωνισμό από τις 4 θέσεις Μηχανικών ΠΕ που ζητούσε ο Δήμος, καλύφθηκαν μόλις 1 θέση, αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την κάλυψη των υπολοίπων.
Μάλιστα και η 1 θέση που καλύφθηκε είναι από μηχανικό που ήδη δουλεύει στο Δήμο μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ και απλά τώρα αλλάζει η εργασιακή της σχέση.
Το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο υπάρχει δέσμευση ότι θα βγει νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ στον αέρα όπου ο Δήμος Μυτιλήνης θα πάρει 18 άτομα στην καθαριότητα. 13 εργάτες και 5 οδηγούς.
Γενικά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η πολιτεία δεν βοηθά, δεν χρηματοδοτεί τους δήμους για να πάρουν προσωπικό».
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Και εκεί ο Δήμος αναγκάζεται να μειώσει δραστικά τις θέσεις εργασίας μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ διότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο και δεν μπορεί πλέον να καλυφθεί από το Δήμο.
Από εκεί και πέρα όπως σημειώνει ο Δήμαρχος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για επιστημονικό προσωπικό δεν καλύφθηκε ούτε μια θέση Μηχανικών ενώ από τις δύο θέσεις Κοινωνιολόγων ο ένας δεν αποδέχθηκε τον διορισμό.
«Ο Δήμος γενικά αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού με δεδομένο ότι από την σύστασή του και μετά έχουμε χάσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων. Προσπαθούμε μέσα από τη ΔΕΔΑΠΑΛ να καλύψουμε τα κενά όμως σίγουρα αυτή δεν είναι ενδεδειγμένη λύση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο φέτος ετοιμάζουν χαρτιά συνταξιοδότησης
Η Δυτική Λέσβος από το νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον Οκτώβριο πάρει πέντε άτομα, τρεις εργάτες καθαριότητας και δύο χειριστές.