× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι ισχύει για την παράλληλη ασφάλιση των αγροτών

Κρίσιμο το όριο των 150 ημερομισθίων ετησίως

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/9/2024

Τι ισχύει για την παράλληλη ασφάλιση των αγροτών
' χρόνος ανάγνωσης

Το Υπουργείο Εργασίας διαγράφει τον χρόνο ασφάλισης αγροτών με παράλληλη μισθωτή εποχική απασχόληση όταν κάνουν πέραν των 150 ημερομισθίων ετησίως.

Επίσης δεν προχωρά στην επιστροφή των αναλογούντων εισφορών που αυτοί οι αγρότες ήδη κατέβαλαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό αναφέρει απάντηση, που έδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης χιλιάδων αγροτών με παράλληλη μισθωτή εποχική απασχόληση πέραν των 150 ημερομισθίων ετησίως, σε συναφείς με το αγροτικό επάγγελμα δραστηριότητες.

Όπως τονίζει η κα Χριστίνα Σταρακά, σε αυτή την απάντηση το Υπουργείο παραμένει άκαμπτο στη λογική του, θεωρώντας πως κακώς υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ τα παραπάνω πρόσωπα βάσει του ν.4387/2016, διαγράφοντας τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε αυτόν, χωρίς μάλιστα να επιστρέφει τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ρίχνει το βάρος της ευθύνης για περαιτέρω απαντήσεις στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ όπου τηρούνται πλέον τα σχετικά ασφαλιστικά στοιχεία των ενδιαφερομένων.

Για το θέμα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μόνο λόγια και περισπούδαστες νομικές αναλύσεις από την κυβέρνηση, που υπεραμύνεται των ανάλγητων πολιτικών της πετώντας στον Καιάδα φτωχούς αγρότες και αγρότισσες, που εργάστηκαν για λίγα επιπλέον μεροκάματα πέραν των 150 ημερών τον χρόνο. Οι εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα αντικρίζουν πλέον καθημερινά το άγριο κοινωνικό προσωπείο της Δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ «φουλάρει τις μηχανές του» στο πλευρό τους για νέους αγώνες και διεκδικήσεις απέναντι στην πιο αντιαγροτική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών».

Θυμίζει ο ΑγροΤύπος ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ - πρώην ΟΓΑ υπάγονται μεταξύ άλλων και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι απασχολούνται εποχικά για χρονικό διάστημα μέχρι 150 ημέρες ετησίως, σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα φυτικής, κτηνοτροφίας, και οι οποίοι συνεχίζουν να ασφαλίζονται ως αυτοτελώς απασχολούμενοι αγρότες, εξαιρούμενοι της ασφάλισής τους ως μισθωτοί για την απασχόλησή τους αυτή. Η συγκεκριμένη κατηγορία απασχολουμένων αναφερόταν στην η παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 4387/2016, η οποία περιλάμβανε και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που υπερέβαιναν τις 150 ημέρες εργασίας ετησίως σε μισθωτή απασχόληση (π.χ. τυποποιητήρια, κονσερβοποιητήρια κλπ). Η κυβέρνηση το 2022 (με το άρθρο 54 του ν. 4921/2022) τροποποίησε την εν λόγω διάταξη. Ωστόσο ο ΟΓΑ/ΕΦΚΑ, ακόμα και πριν το νόμο του 2022, αφαιρούσε - διέγραφε τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης ΟΓΑ, χωρίς μάλιστα να επιστρέφει τις καταβληθείσες υπέρ αυτού ασφαλιστικές εισφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θύματα αυτής της κατάστασης είναι αρκετοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που - για να συμπληρώνουν το πενιχρό τους εισόδημα - εργάστηκαν ως μισθωτοί σε συναφείς με το αγροτικό επάγγελμα δραστηριότητες για λίγες περισσότερες από 150 ημέρες το χρόνο. Οι συγκεκριμένοι αγρότες αφενός στερούνται χρόνο ασφάλισης αφετέρου δεν τους επιστρέφονται οι καταβληθείσες εισφορές.

Το θέμα όμως είναι ακόμη πιο άδικό, αφού η διαγραφή του χρόνου ασφάλισης συνήθως γίνεται κατά την εξέταση του αιτήματος συνταξιοδότησης, δηλαδή αρκετά χρόνια αργότερα από την εργασία και την καταβολή των εισφορών.

 

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ελέγχους που έγιναν σε 47 εκτροφές του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Παρέμβαση του Γιώργου Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου Παναγιώτη Τατάκη στο «Ν» 99 fm, ο Γιώργος Ζαφειρίου αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τα μητρώα και τις συνδρομές των επιχειρήσεων
Παρέμβαση του Γιώργου  Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου
Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο οι αφίξεις στο λιμάνι με τη Λέσβο να αναζητά ξανά τη χαμένη τουριστική της δυναμική
Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία καταρρέει

Η Λέσβος χάνει το ζωικό της κεφάλαιο και ζητά απαντήσεις
Η κτηνοτροφία καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών

Αναγκαία η ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τα μέτρα καραντίνας
Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών