Τι ισχύει για την παράλληλη ασφάλιση των αγροτών
Κρίσιμο το όριο των 150 ημερομισθίων ετησίως
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/9/2024
Το Υπουργείο Εργασίας διαγράφει τον χρόνο ασφάλισης αγροτών με παράλληλη μισθωτή εποχική απασχόληση όταν κάνουν πέραν των 150 ημερομισθίων ετησίως.
Επίσης δεν προχωρά στην επιστροφή των αναλογούντων εισφορών που αυτοί οι αγρότες ήδη κατέβαλαν.
Αυτό αναφέρει απάντηση, που έδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης χιλιάδων αγροτών με παράλληλη μισθωτή εποχική απασχόληση πέραν των 150 ημερομισθίων ετησίως, σε συναφείς με το αγροτικό επάγγελμα δραστηριότητες.
Όπως τονίζει η κα Χριστίνα Σταρακά, σε αυτή την απάντηση το Υπουργείο παραμένει άκαμπτο στη λογική του, θεωρώντας πως κακώς υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ τα παραπάνω πρόσωπα βάσει του ν.4387/2016, διαγράφοντας τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε αυτόν, χωρίς μάλιστα να επιστρέφει τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
Παράλληλα, ρίχνει το βάρος της ευθύνης για περαιτέρω απαντήσεις στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ όπου τηρούνται πλέον τα σχετικά ασφαλιστικά στοιχεία των ενδιαφερομένων.
Για το θέμα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μόνο λόγια και περισπούδαστες νομικές αναλύσεις από την κυβέρνηση, που υπεραμύνεται των ανάλγητων πολιτικών της πετώντας στον Καιάδα φτωχούς αγρότες και αγρότισσες, που εργάστηκαν για λίγα επιπλέον μεροκάματα πέραν των 150 ημερών τον χρόνο. Οι εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα αντικρίζουν πλέον καθημερινά το άγριο κοινωνικό προσωπείο της Δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ «φουλάρει τις μηχανές του» στο πλευρό τους για νέους αγώνες και διεκδικήσεις απέναντι στην πιο αντιαγροτική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών».
Θυμίζει ο ΑγροΤύπος ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ - πρώην ΟΓΑ υπάγονται μεταξύ άλλων και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι απασχολούνται εποχικά για χρονικό διάστημα μέχρι 150 ημέρες ετησίως, σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα φυτικής, κτηνοτροφίας, και οι οποίοι συνεχίζουν να ασφαλίζονται ως αυτοτελώς απασχολούμενοι αγρότες, εξαιρούμενοι της ασφάλισής τους ως μισθωτοί για την απασχόλησή τους αυτή. Η συγκεκριμένη κατηγορία απασχολουμένων αναφερόταν στην η παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 4387/2016, η οποία περιλάμβανε και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που υπερέβαιναν τις 150 ημέρες εργασίας ετησίως σε μισθωτή απασχόληση (π.χ. τυποποιητήρια, κονσερβοποιητήρια κλπ). Η κυβέρνηση το 2022 (με το άρθρο 54 του ν. 4921/2022) τροποποίησε την εν λόγω διάταξη. Ωστόσο ο ΟΓΑ/ΕΦΚΑ, ακόμα και πριν το νόμο του 2022, αφαιρούσε - διέγραφε τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης ΟΓΑ, χωρίς μάλιστα να επιστρέφει τις καταβληθείσες υπέρ αυτού ασφαλιστικές εισφορές.
Θύματα αυτής της κατάστασης είναι αρκετοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που - για να συμπληρώνουν το πενιχρό τους εισόδημα - εργάστηκαν ως μισθωτοί σε συναφείς με το αγροτικό επάγγελμα δραστηριότητες για λίγες περισσότερες από 150 ημέρες το χρόνο. Οι συγκεκριμένοι αγρότες αφενός στερούνται χρόνο ασφάλισης αφετέρου δεν τους επιστρέφονται οι καταβληθείσες εισφορές.
Το θέμα όμως είναι ακόμη πιο άδικό, αφού η διαγραφή του χρόνου ασφάλισης συνήθως γίνεται κατά την εξέταση του αιτήματος συνταξιοδότησης, δηλαδή αρκετά χρόνια αργότερα από την εργασία και την καταβολή των εισφορών.