ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Στόχος μας είναι το Πανελλήνιον να γίνει ξανά σημείο αναφοράς της Μυτιλήνης»
Η έκθεση Τέχνης που έγινε αφορμή αναγέννησης του ιστορικού καφενείου και οι προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς από τον Διευθύνοντα σύμβουλο, Χρ. Μεγάλου σε μια εκ βαθέων συνέντευξη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/9/2024
Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη με την Ανθή Παζιάνου, ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, μοιράστηκε την προσωπική του διαδρομή και τη μακρόχρονή του σύνδεση με τη Λέσβο, με αφορμή τη σπουδαία έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής που στάθηκε αιτία για να αναβιώσει το ιστορικό καφενείο «Πανελλήνιον».
Μετά τα πετυχημένα εγκαίνια της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Μεγάλου επανήλθε στον χώρο με το κινητό ανά χειράς και τη ρύθμιση στη βιντεοκλήση, ώστε να δείχνει στην κόρη του που βρίσκεται στο Λονδίνο την έκθεση 22 καταξιωμένων καλλιτεχνών, η οποία φιλοξενείται στο «Πανελλήνιον».
Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι τα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας ήταν γεμάτα από εμπειρίες στο νησί. Μαζί με τον αδελφό του, επισκέπτονταν τον Ασπροπόταμο στην Πεδή, όπου η οικογένειά τους διατηρούσε ένα αγροτόσπιτο και περνούσαν τα καλοκαίρια αξέχαστες στιγμές στα χωριά του Μανταμάδου, στον Ταξιάρχη, στον Ανοιχτό και στη Σκάλα Συκαμνιάς.
Στόχος του και της συζύγου του είναι να ανακαινίσουν το παλιό τους σπίτι στην Πεδή, ώστε οι δύο του κόρες, που εργάζονται στο Λονδίνο στον χώρο της Επικοινωνίας, να μπορούν να επισκέπτονται συχνότερα. Παράλληλα, θέλει να φέρει πιο κοντά και τα άλλα μέλη της οικογένειας, διατηρώντας έτσι ζωντανή την οικογενειακή παράδοση και ζεστασιά.
Στο… πανελλήνιον, τώρα ο κ. Μεγάλου έχει γίνει γνωστός για την ικανότητά του να διασώσει την Τράπεζα Πειραιώς από το 2017. Και τώρα να «διασώσει» το δικό μας «Πανελλήνιον». «Είναι η ομάδα, η καλή ομάδα, η οποία πετυχαίνει το έργο και είμαι περήφανος για την ομάδα που έχουμε στην Τράπεζα Πειραιώς», ανέφερε ο κ. Μεγάλου, τονίζοντας ότι η τράπεζα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος και διαθέτει πλέον ισχυρή κεφαλαιοποίηση και κερδοφορία. Αυτή η σταθερή οικονομική κατάσταση τους επιτρέπει να επενδύουν σε πρωτοβουλίες που προσφέρουν στην κοινωνία.
Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο του 2024 σε μια ξενάγηση του Θεόδωρου Τρύφωνα, καλού φίλου του κ. Μεγάλου, το βλέμμα του δεύτερου έπεσε στο εμβληματικό κτήριο της Τράπεζας Πειραιώς που μαραζώνει κλειστό τα τελευταία δυόμιση χρόνια. «Περνώντας από την Οδό Ερμού, είδα το καφενείο στην κατάσταση που ήταν και πήρα την απόφαση το ίδιο βράδυ ότι το Πανελλήνιο θα το ξαναζωντανέψουμε και θα το φέρουμε στην κατάσταση που ήταν πριν, για να μην πω στα χρόνια της αστικής ανάπτυξης της Μυτιλήνης αλλά και καλύτερα ακόμα», δήλωσε ο κ. Μεγάλου. Η ιδέα της Νάντιας Λιαρέλλη να γίνει η έκθεση που οργάνωσε με την γκαλερί «Περί Τεχνών Καρτέρης» στον ιστορικό χώρο «ακούμπησε» στη βούληση του κ. Μεγάλου και η συγκυρία αποδείχτηκε ιδανική, με τη διάθεση της Τράπεζας
Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η τράπεζα δεν σκοπεύει να σταματήσει μετά το τέλος της έκθεσης. «Η πρόθεσή μας είναι να νοικιάσουμε πάλι το κτίριο και να το αξιοποιήσουμε ως ένα παραδοσιακό καφενείο, το οποίο μπορεί άνετα να συνδυαστεί με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις», ανέφερε. Η τράπεζα σχεδιάζει να διατηρήσει τη χρήση του κτιρίου ως καφενείου, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, και να το αναπτύξει σε ένα σημείο αναφοράς για την πόλη.
Το καφενείο «Πανελλήνιον» αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Μυτιλήνης, έχοντας φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της χώρας, όπως τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Γεώργιο Παπανδρέου. «Το "Πανελλήνιον" ήταν ένα ίδρυμα στο οποίο έρχονταν όλοι οι λογοτέχνες και οι ποιητές του νησιού. Η ευθύνη μας είναι να λειτουργήσει σαν ένας ιστορικός τόπος πολιτισμού, όπως αξίζει στην πόλη», δήλωσε ο κ. Μεγάλου.
Η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την τοπική κοινωνία και οικονομία. Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η τράπεζα είναι κοντά στους επιχειρηματίες που θέλουν να αναβαθμίσουν τις τουριστικές μονάδες τους ή να επενδύσουν σε τομείς όπως η βιομηχανία τροφίμων. «Εμείς σαν Τράπεζα Πειραιώς θα είμαστε κοντά στην κοινωνία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιχειρηματικά αλλά και κοινωνικά», κατέληξε.