Tο Κάστρο της Μυτιλήνης αποκαθίσταται και αναδεικνύεται
Εχουν ολοκληρωθεί σημαντικές μελέτες για το έργο, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/8/2024
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου της Μυτιλήνης, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά μεσαιωνικά κάστρα της Μεσογείου. Το υπουργείο Πολιτισμού, με χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου και τα ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027, υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο αποκατάστασης και αναβάθμισης του ιστορικού μνημείου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15.000.000 ευρώ.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ από τον Στρατή Μπαλάσκα ότι το Κάστρο της Μυτιλήνης, με έκταση 60 στρεμμάτων, που έχει κατασκευαστεί κυρίως από τους Γατελούζους (1355-1462) και τους Οθωμανούς (1462-1912) αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της ιστορικής και στρατηγικής κληρονομιάς της περιοχής. Το κάστρο, με την πλούσια ιστορία του ως πυρήνας άμυνας και διοίκησης, είναι πλέον αντικείμενο εκτενών αναστηλωτικών εργασιών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές μελέτες για το έργο, περιλαμβάνοντας γεωτεχνικές, αρχιτεκτονικές και στατικές αναλύσεις των κύριων στοιχείων του κάστρου, όπως ο Μεγάλος Περίβολος, ο Ακρόπυργος και η οθωμανική Πυριτιδαποθήκη. Οι αναστηλωτικές εργασίες, που εκτελούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση και την αναβάθμιση της δομικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κάστρου.
Αξιοσημείωτες είναι οι εργασίες αποκατάστασης του βορειοανατολικού περιβόλου, που έχουν προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ και χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, δρομολογούνται εργασίες στερέωσης του Μεγάλου Περιβόλου και αποκατάστασης των τειχών του Κάτω Κάστρου. Η ολοκλήρωση των εργασιών περιλαμβάνει επίσης την αποκατάσταση των αποθηκών Σαπλιτζά, έργο που έχει προϋπολογιστεί στα 2,9 εκατ. ευρώ.
Η στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού στοχεύει όχι μόνο στην προστασία και την αναστήλωση του Κάστρου, αλλά και στην ενίσχυση της επισκεψιμότητάς του. Μέσω της συνδυασμένης προσέγγισης αποκατάστασης και ανάδειξης, το κάστρο προγραμματίζεται να συνδεθεί οργανικά με το ιστορικό κέντρο της πόλης, μεταμορφώνοντάς το σε έναν αστικό χώρο πολιτισμού και αναψυχής, με πολλαπλές λειτουργίες.
Αυτή η μεγάλη επένδυση στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου αναμένεται να προσελκύσει νέους επισκέπτες και να ενισχύσει την τοπική οικονομία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της χώρας για τη διατήρηση και την ανάδειξη των ιστορικών της μνημείων.