× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ταξίδια σε τόπους, στην ιστορία και σε ανθρώπους

Παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το νέο βιβλίο του Στρατή Μπαλάσκα «GEO ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ» - 28 ταξίδια μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ΓΕΩ και Γεωτρόπιο, της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/8/2024

Ταξίδια σε τόπους, στην ιστορία και σε ανθρώπους
' χρόνος ανάγνωσης

Γεμάτος από κόσμο την Παρασκευή το βράδυ, ο αύλειος χώρος του αρχοντικού του Χαλήμ Μπέη, της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα. Όπου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Στρατή Μπαλάσκα «GEO ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ» - 28 ταξίδια μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ΓΕΩ και Γεωτρόπιο, της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εκδόσεις «Αλφα Πι» που και εξέδωσαν το βιβλίο και το βιβλιοπωλείο της πόλης μας «Χατζηδανιήλ».
Ήταν πραγματικά μια πολύ καλή εκδήλωση, τέτοια που σε επίπεδο παρουσίασης βιβλίου είχε χρόνια να γίνει. Η ποιότητα των εισηγήσεων και φυσικά το επιστημονικό επίπεδο των εισηγητών κράτησαν το ενδιαφέρον των πολλών που κατέκλυσαν το χώρο. Πολλοί από αυτούς εκτός από τις καρέκλες κάθισαν στη σκάλα του αρχοντικού, σε κάθε ελεύθερο πεζούλι ενώ πολλοί ήταν όρθιοι!
Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου αρχαιολόγος Παύλος Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στις αρχαιολογικές πληροφορίες των «ταξιδιών» του Στρατή Μπαλάσκα διατρέχοντας ένα ένα τα κείμενα του.
Η διδακτόρισσα πολιτισμικής τεχνολογίας και συχνή «ταξιδιώτισσα» Μαρίνα Σταμάτη αναφέρθηκε στον «ταξιδευτή συγγραφέα» και στην αξία των κειμένων με τη μορφή του «αυτόπτη μάρτυρα».
Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στη γεωγραφική αξία των κειμένων του Στρατή Μπαλάσκα.
Ας σημειωθεί η δημοσιογραφική ματιά στο συντονισμό της συζήτησης από το γνωστό δημοσιογράφο Στρατή Λιαρέλλη ο οποίος αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατούσε στη «Ελευθεροτυπία» του Κίτσου Τεγόπουλου, του Σεραφείμ Φυντανίδη και του Βαγγέλη Παναγόπουλου και που επέτρεψε τη δημιουργία της εφημερίδας θρύλος.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Αργύρη Χατζημαλλή ο οποίος με εντυπωσιακό τρόπο διάβασε δυο αποσπάσματα από κείμενα του συγγραφέα που περιέχονται στο βιβλίο.
Τελευταίος μίλησε ο Στρατής Μπαλάσκας ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδέα της έκδοσης των ταξιδιών ως αντίδοτο στις μέρες της καραντίνας. Ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και στους συντελεστές της έκδοσης και της εκδήλωσης Ιδιαίτερη αναφορά έκανε «στον κυρ Γιάννη Χατζηδανιήλ πατέρα της Κλειώς Χατζηδανιήλ. Χρωστώ - είπε - σε αυτον και στη δασκάλα μου την κυρα Αφρούλα Ασλάνη το ότι μου έμαθαν να διαβάζω και να γράφω. Και προπάντων να θέλω να βλέπω τι υπάρχει πίσω από ότι έχω μπροστά μου».

Το νέο βιβλίο του Στρατή Μπαλάσκα «GEO ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ» - 28 ταξίδια μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ΓΕΩ και Γεωτρόπιο, της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αλφα Πι» www.alfapibooks.gr. Ο πρόλογος είναι του Βαγγέλη Παναγόπουλου, πρώην Διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ενώ αφιερώνεται «Στον Σεραφείμ, εκεί πάνω. Για τα όσα μας έμαθε...», στον αείμνηστο Σεραφείμ Φυντανίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στρατής Μπαλάσκας, σαν το «μάτι» της αξέχαστης «Ελευθεροτυπίας» στο Αιγαίο επί 26 χρόνια, από το 2000 και μετά με το περιοδικό ΓΕΩ και Γεωτρόπιο, πραγματοποίησε 28 μοναδικά ταξίδια. Ταξίδια σε ανθρώπους, ιστορίες και μέρη γνωστά και άλλα λιγότερο γνωστά που πάντα με ένα ανήσυχο και δημοκρατικό ήθος, πάντα ως ταπεινός προσκυνητής αφουγκράστηκε ανθρώπινους ήχους του παρελθόντος, του παρόντος και μερικές φορές, μέσα από αυτούς, του μέλλοντος.Σήμερα αυτά τα 28 ταξίδια στην ιστορία και στη μυθολογία, σε γεγονότα και θρύλους αποτυπωμένα με συγγραφική μαεστρία παραδόθηκαν ακριβώς, όπως τότε είχαν γραφτεί, με τη μορφή ενός βιβλίου.

«Αυτόπτης μάρτυρας» στη Ρωμαϊκή Μυτιλήνη, στη Σμύρνη του Αγίου Βουκόλου, στο Αϊβαλί του Άι Γιώργη του Αμπατζή, στη Χίο με τον καμμένο της πύργο. Κι ύστερα ταξίδια πάνω - κάτω στα μεγάλα και στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου και στα βραχονήσια του. Σε πανηγύρια, βραχότοπους και πονεμένες ιστορίες, ήρωεςκαι παραμύθια. Και «καρσί» σαν Μικρασιάτης περήφανος για τη ρίζα του, ξανά πάνω κάτω σε τόπους μαγικούς, στην προϊστορία και στην ιστορία ενός Αχιλλέα σε μια καμμένη και πατημένη Τροία, ενός πατέρα σε μια κουρσεμένη Πέργαμο, στον πόνο ενός Ρωμαίικου που υπομένει και επιμένει. Κι από εδώ και από εκεί, παντού...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης ή να το παραγγείλελετε ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα των εκδόσεων «Αλφα Πι» www.alfapibooks.gr.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Μια κωμωδία με διαχρονική γοητεία θα παρουσιαστεί στο κοινό της Λέσβου στις 28 Αυγούστου
ΧΩΡΙΑ

Επίσκεψη Πλεύρη στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Ενημερώθηκε αναλυτικά για το ιστορικό του έργου που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα μς τη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λήξη του 9ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας

Η Ανεμώτια έγινε τόπος συνάντησης, συμπερίληψης και δημιουργικότητας, με δράσεις που ένωσαν αμπελουργούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες, εθελοντές και επισκέπτες της Λέσβου και πέρα από αυτή
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολιτισμός και νεολαία στο επίκεντρο του 2ου Φεστιβάλ Νέων στο Πλωμάρι

Οι διοργανωτές οραματίζονται το Φεστιβάλ ως θεσμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξενύχτι με τραγούδια και κέφι στα Μιστεγνά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μιστεγνιώτες» διοργάνωσε μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδια, χορωδίες και τη μαγεία της ελληνικής μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Βράβευσαν την Νάσια Δαφιώτη και το Γρηγόρη Μολυβιάτη

Ο Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυτιλήνης «Η Επάνω Σκάλα» κατά την έναρξη της 45ης Γιορτής ούζου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Το πρώτο μου τριαντάφυλλο» άνθισε στην Αρχαία Αντισσα

Μια μαγευτική μουσική βραδιά με τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου, γεμάτη ενθουσιασμό και μηνύματα για την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αγιασώτικοι ήχοι ενός αιώνα ζωντάνεψαν ξανά «Στο Χάνι»

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών παρουσίασε το τέταρτο ντοκιμαντέρ του για τη μουσική παράδοση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Ειρήνη Μπουντούκη μιλά μόδα, αποδοχή και ζωή χωρίς ετικέτες

Το μοντέλο με καταγωγή από την Πέτρα, επισκέπτεται τη Λέσβου κάθε καλοκαίρι και μίλησε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Θεόφιλος» ζωντάνεψε με τον Θοδωρή Προκοπίου

Στον «Κήπο της Παναγίας» στην Αγιάσο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Πάνω από 150 έργα μικρών δημιουργών εντυπωσίασαν το κοινό