ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μνήμες και προκλήσεις της Τενέδου: Η Ιστορία της κυρίας Ανθούλας
Η γηραιότερη κάτοικος του νησιού που μετρά 8 μόνιμους κατοίκους μίλησε στον Θράσο Αβραάμ και στην κάμερα του «Ν»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/8/2024
Στην ήρεμη ατμόσφαιρα του νησιού της Τένεδου, η κυρία Ανθούλα, μια 80χρονη γυναίκα, η γηραιότερη στο νησί των οχτώ μόνιμων κατοίκων, άνοιξε την καρδιά της στον απεσταλμένο του «Ν», Θράσο Αβραάμ και μοιράστηκε τη συγκινητική ιστορία μιας κοινότητας που έχει αλλάξει δραματικά με τα χρόνια. Με τα λόγια της, ζωγραφίζει έναν πίνακα της ζωής στο νησί, όπως ήταν και όπως είναι σήμερα.
Η κυρία Ανθούλα θυμάται την Τένεδο της παιδικής της ηλικίας με νοσταλγία. «Όταν γεννήθηκα, το νησί ήταν γεμάτο ζωή», μας λέει. «Υπήρχαν μαγαζιά, σχολεία, και μια κοινότητα περίπου 1750 Χριστιανών Τενέδιων, δεν λέω Ελληνες και 500 Τούρκων που ζούσαν αρμονικά μαζί». Η ζωή ήταν απλή αλλά γεμάτη, με τους ανθρώπους να ζουν σε στενή επαφή και αλληλοϋποστήριξη.
Ωστόσο, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει δραματικά το 1965, όταν το σχολείο του νησιού έκλεισε. «Αυτό το γεγονός ήταν ένα χτύπημα για εμάς», λέει η κυρία Ανθούλα. «Όταν το σχολείο έκλεισε, οι οικογένειες αναγκάστηκαν να φύγουν. Πολλοί πήγαν στην Αθήνα ή στην Αυστραλία, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις όπως η γλώσσα και η ένταξη σε μια άγνωστη κοινωνία».
Η κυρία Ανθούλα εξηγεί ότι η δική της οικογένεια, παρόλο που είχε αρχικά σκοπό να μεταναστεύσει, παρέμεινε στην Τένεδο λόγω της αδυναμίας να αφήσει την ηλικιωμένη μητέρα του συζύγου της. «Η Αυστραλία δεν μας δέχτηκε και έτσι μείναμε εδώ. Παρά τις δυσκολίες, η τοπική κοινότητα μας υποστήριξε πολύ. Ο διευθυντής της αστυνομίας, για παράδειγμα, με πήγε πολλές φορές στο νοσοκομείο, και ο δήμαρχος συνεχώς προσφέρει βοήθεια».
Η τωρινή κατάσταση στο νησί, όμως, είναι δύσκολη. Η κυρία Ανθούλα περιγράφει τη μοναξιά και τη συρρίκνωση της κοινότητας. «Η καθημερινότητα είναι δύσκολη. Το χειμώνα, αν και η γειτόνισσα μου με επισκέπτεται μερικές φορές, η μοναξιά είναι συχνή. Το νησί έχει αδειάσει και οι άνθρωποι που έχουν μείνει είναι λίγοι», λέει.
Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, καθώς η κυρία Ανθούλα εκφράζει τις αμφιβολίες της για την επιστροφή των νέων στο νησί. «Πολλοί έχουν πουλήσει τα σπίτια τους και έχουν φύγει. Ο κόσμος που έρχεται δεν έχει δουλειές, και η ζωή είναι δύσκολη», εξηγεί. «Η Ελλάδα δεν μας υποστήριξε επαρκώς όταν η κοινότητα άρχισε να διαλύεται. Η έλλειψη υποστήριξης και οι κλειστές ευκαιρίες συνέβαλαν στην απομάκρυνση των ανθρώπων».
Στην ερώτηση αν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον του νησιού, η κυρία Ανθούλα είναι επιφυλακτική. «Η εκκλησία ανακαινίζεται, αλλά τα σπίτια είναι άδεια και οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν. Δεν βλέπω μεγάλη ελπίδα για την επιστροφή της κοινότητας».
Η συνέντευξη με την κυρία Ανθούλα αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση της κρίσης που αντιμετωπίζει η Τένεδος. Η ιστορία της είναι μια ζωντανή μαρτυρία για τις προκλήσεις της μετανάστευσης, τις αλλαγές στη ζωή του νησιού, και τις βαθιές ανθρώπινες συνδέσεις που παραμένουν παρά τις δύσκολες συνθήκες.