× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεκάδες κρούσματα νοθείας ελαιολάδου

Καταγράφηκαν 50 κρούσματα μέσα σε μόλις τρεις μήνες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/7/2024

Δεκάδες κρούσματα νοθείας ελαιολάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Ρεκόρ υποθέσεων πιθανής απάτης και λανθασμένης σήμανσης ελαιόλαδου είχε να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτόξευσε την τιμή του ελαιόλαδου, το κόστος του οποίου έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2018 με την παραγωγή να πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση και άλλους παράγοντες.

Καθώς η τιμή έχει εκτοξευθεί, αυξήθηκε και ο αριθμός των «διασυνοριακών ειδοποιήσεων της ΕΕ», οι οποίες περιλαμβάνουν λανθασμένη επισήμανση, πιθανή απάτη και υποθέσεις ασφάλειας που αφορούν νοθευμένα έλαια, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, καταγράφηκαν μόλις 15 τέτοιες περιπτώσεις από την ΕΕ. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 50 περιπτώσεις τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, πάνω από τριπλασιασμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Guardian.

Ωστόσο, τα κρούσματα αυτά είναι μόνο εκείνα που έχουν εντοπιστεί και αναφερθεί από τα κράτη-μέλη στη Γενική Διεύθυνση Υγείας της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις εγχώριες περιπτώσεις και το πραγματικό μέγεθος της απάτης είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερo, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.

Οι αναφορές περιστατικών περιελάμβαναν ελαιόλαδα μολυσμένα με μη εγκεκριμένες ουσίες όπως φυτοφάρμακα, ορυκτέλαια και μια περίπτωση που ανακαλύφθηκαν θραύσματα γυαλιού.

Υπήρχαν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κρίθηκε πως ήταν τελικά νοθευμένο, για παράδειγμα με ανάμειξή του με έλαια κατώτερης ή φθηνότερης ποιότητας, περιπτώσεις όπου το παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίστηκε ως έξτρα παρθένο και αρκετές περιπτώσεις παραπλανητικής ή ψευδούς επισήμανσης προέλευσης.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση απάτης είναι εκείνη όπου η Γερμανία ανέφερε ένα κρούσμα εισαγωγής «ελαίου λαμπάντε» από το Ισραήλ, ποιότητα που θεωρείται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση χωρίς περαιτέρω διύλιση, και διατίθεται στο εμπόριο ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Από τις 182 κοινοποιήσεις απάτης και μη συμμόρφωσης με το ελαιόλαδο που στάλθηκαν στην ΕΕ από τις αρχές του 2023, οι 54 αφορούσαν προϊόντα από την Ιταλία, 41 από την Ισπανία και 39 από την Ελλάδα.

Η ΕΕ εισήγαγε νέους κανόνες σχετικά με τους ελέγχους συμμόρφωσης των προτύπων εμπορίας για το ελαιόλαδο, καθώς και μεθόδους ανάλυσής του, τον Ιούλιο του 2022.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ο υψηλότερος αριθμός ειδοποιήσεων στο σύστημα δεν υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο για τους καταναλωτές. «Ο ετήσιος υψηλότερος αναφερόμενος αριθμός κοινοποιήσεων αποτελεί απόδειξη των καλύτερων ανταλλαγών των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και της επαγρύπνησής τους έναντι της απάτης στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

 

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Ένα ενοίκιο» επιστρέφεται τον Νοέμβριο

8+1 μέτρα στέγασης ύψους 450 εκατ. ευρώ: τι αλλάζει για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

O καφές έγινε πολυτέλεια στο ελληνικό νοικοικυριό

Ανατιμήσεις έως και 50% μέσα σε πέντε χρόνια – Ο «δείκτης καπουτσίνο» δείχνει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον ΕΟΣ Σάμου

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίοου
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 17 Οκτωβρίου

Θα μοιραστούν 66,7 εκατ. ευρώ σε 51.499 δικαιούχους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες πωλήσεις ελαιολάδου στα 7,85 ευρώ ανά κιλό

Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας δίνει τον τόνο στην ελληνική χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Παλιά» με τιμή και… αξία

Τα ανακαινισμένα διαμερίσματα των δεκαετιών του ’70 και του ’80 γίνονται το νέο hot trend στην αγορά κατοικίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βουτά έκανε η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Τουρκία

Έστω και πρόσκαιρα το λαμπάντε εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη τιμή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος «σήκωσαν» το βάρος της απασχόλησης στο Βόρειο Αιγαίο

7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα δύο νησιά. Εποχικού χαρακτήρα και με κατεύθυνση των τουρισμό η πλειοψηφία των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του 2025
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων φέρνει η απεργία

Δείτε πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης στα πλοία με προορισμό την Λέσβο στις 14 Οκτωβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι υποσχέσεις αντικατέστησαν τις πληρωμές επιδοτήσεων

Με επικοινωνιακό μασάζ προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις όλο και πιο έντονες αντιδράσεις των αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαρροές για πιθανή παραίτηση Τσιάρα

Έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αν δεν επισπευσθούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων που φοβάται πως θα χρεωθεί ο ίδιος όλο το πρόβλημα και θα «καεί» πολιτικά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λέσβος σε επιφυλακή για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης προαναγγέλλει προληπτικούς ψεκασμούς στα λιμάνια και επικρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για καθυστερήσεις και αδράνεια