× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο θεολόγος, Αθανάσιος Καλαμάτας εξηγεί τα «περί ηθικής» και θρησκευτικών στα σχολεία

Μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Καλαμάτας συζητά στο «Ν» την αναγκαιότητα να διδάσκονται όλα τα παιδιά ένα μάθημα

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/7/2024

Ο θεολόγος, Αθανάσιος Καλαμάτας εξηγεί τα «περί ηθικής» και θρησκευτικών στα σχολεία
' χρόνος ανάγνωσης

Ηθική θα διδάσκονται όσοι μαθητές θα παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά. Αυτό αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, δρομολογώντας τις ενέργειες για κατάρτιση του προγράμματος σπουδών και τη συγγραφή των βιβλίων. Η θεσμοθέτηση νέου μαθήματος εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις αιτήσεις για απαλλαγή από γονείς μαθητών, οι οποίες σήμερα είναι γύρω στις 10.500 ετησίως.

Με αφορμή την προαναφερθείσα απόφαση, καλέσαμε τον γνωστό Θεολόγο και ενεργό πολίτη, Αθανάσιο Καλαμάτα στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, o οποίος εξήγησε το ιστορικό της απόφασης αυτής, που έλκει την καταγωγή τις στις πιέσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων αναφορικά με το προηγούμενο θρησκευτικό μάθημα που ήταν περισσότερο παιδαγωγικό, παρά… κατηχητικό. Ο κ. Καλαμάτας εξήγησε την αναγκαιότητα όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες να διδάσκονται ένα ενιαίο μάθημα, κάτι που μπορούσε να γίνει από το 2016 με ένα δοκιμιο και έναν οδηγό που βοηθούσε τους Θεολόγους να εισάγουν τα παιδιά σε ένα μάθημα ελεύθερης συζήτησης και σκέψεων με ανοιχτούς ορίζοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τι μας είπε ο κ. Καλαμάτας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το υπουργείο Παιδείας, «μαθητές οι οποίοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι, άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές), μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία θα αναφέρεται το εξής: “Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών”. Η αίτηση υπογράφεται από τον μαθητή, εάν είναι ενήλικος, ή και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες του, εάν είναι ανήλικος». Με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για όσους μαθητές παίρνουν απαλλαγή η πολιτεία οφείλει να εισαγάγει εναλλακτικό μάθημα για τους απαλλασσόμενους.

Το μάθημα θα διδάσκεται στις χρονιές και τις ώρες που διδάσκονται και τα Θρησκευτικά, δηλαδή από την Γ΄ Δημοτικού έως την Γ΄ Λυκείου (τα Θρησκευτικά διδάσκονται εβδομαδιαίως στο Δημοτικό 2 ώρες σε Γ΄ και Δ΄ , από μία ώρα σε Ε΄ και ΣT΄, από 2 ώρες στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, και 2-2-1 είναι οι ώρες σε Α΄-Β΄-Γ΄ Λυκείου αντίστοιχα). Βεβαίως, για να συγκροτηθεί ένα τμήμα Ηθικής θα πρέπει να έχουν πάρει απαλλαγή τουλάχιστον 10 μαθητές σε μία τάξη. Αρα, όπως προκύπτει, αυτό θα συμβεί στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας και όπου υπάρχει συγκέντρωση αλλοθρήσκων. Στην περίπτωση που απαλλαγή από τα θρησκευτικά πάρουν λιγότεροι από δέκα μαθητές σε μία τάξη, τότε αυτοί την ώρα των Θρησκευτικών είτε θα παρακολουθούν άλλα μαθήματα σε κάποιο άλλο τμήμα της τάξης τους, είτε θα κάνουν κάποια ερευνητική εργασία (project). Για την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών έχει οριστεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) πενταμελής επιτροπή. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ο 15ος «Γαβαθώνιος» ένωσε και φέτος μικρούς και μεγάλους

Το ραντεβού ανανεώνεται για τον Αύγουστο του 2026. Και τότε, όλοι μαζί, θα ξαναφωνάξουν: «Πλάλω τσι Ξιπατώθκα!»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τι ώρα μπορούν να φεύγουν από το σχολείο οι μαθητές του ολοημέρου

Δείτε τις αλλαγές του ωραρίου σύμφωνα με το ΦΕΚ του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη νέα σχολική χρονιά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γερμανοί αποκτούν σημαντικές δεξιότητες στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 6ο ετήσιο πρόγραμμα δράσεων στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ελληνικής και Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κουμπαράδες για το νέο πυροσβεστικό στη Γέρα

Συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά φορτηγού με δεξαμενή 2,5 τόνων νερού από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Γέρας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λήξη του 9ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας

Η Ανεμώτια έγινε τόπος συνάντησης, συμπερίληψης και δημιουργικότητας, με δράσεις που ένωσαν αμπελουργούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες, εθελοντές και επισκέπτες της Λέσβου και πέρα από αυτή
ΥΓΕΙΑ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών στηρίζει την απεργία

Συμμετέχει στην κινητοποίηση της Μυτιλήνης την Πέμπτη 28 Αυγούστου στις 10:30 το πρωί, έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολιτισμός και νεολαία στο επίκεντρο του 2ου Φεστιβάλ Νέων στο Πλωμάρι

Οι διοργανωτές οραματίζονται το Φεστιβάλ ως θεσμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σπήλαια και υπόγειες γεωμορφές «ζωντανεύουν» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Στις 27 Αυγούστου, 10:30–12:30, μια βιωματική εμπειρία για παιδιά 10–15 ετών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μητέρες στο επίκεντρο: Μια συνάντηση για την ανατροφή, την αγάπη και τα όρια

Στις 3 Σεπτεμβρίου στο Mythical Coast Wellness Retreat η συνάντηση της Help με ελεύθερη συμμετοχή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΑΔΕΔΥ Λέσβου στον δρόμο ενάντια στο νέο πειθαρχικό δίκαιο

Συγκέντρωση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής τη μέρα της απεργίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σταθερή η λειτουργία του Μιχαλέλειου παρά τις αναταράξεις

Δεν υπάρχουν χρέη, κανονική η φροντίδα των ηλικιωμένων. Εξελίξεις με την αδειοδότηση του ιδρύματος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ