«Η Νότια Παράκαμψη είναι έργο ζωής και ανάπτυξης για τη Μυτιλήνη»
Σπάνια συνέντευξη για τα έργα στην πόλη της Μυτιλήνης του πρώην αντιδημάρχου και γνωστού αυτοδιοικητικού της Μυτιλήνης Παντελή Πατερέλλη
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/7/2024
Στη σημασία υλοποίησης του έργου της Νότιας Παράκαμψης στην πόλη της Μυτιλήνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και γνωστός αυτοδιοικητικός της Λέσβου Παντελής Πατερέλλης.
Ο κ. Πατερέλλης σε μια από τις σπάνιες δημόσιες συνεντεύξεις του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη της Μυτιλήνης την περίοδο που ήταν αντιδήμαρχος και τα οποία όπως είπε άλλαξαν την όψη της πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι στα περισσότερα από αυτά υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις από πολίτες που θίγονταν τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Όπως είπε ο κ. Πατερέλλης υπηρετώντας τρεις διαφορετικές δημοτικές αρχές με δημάρχους τον αείμνηστο Θεόδωρο Χοχλάκα και τον Νάσο Γιακαλή έγιναν σημαντικές περεμβάσεις που αφορούσαν το κυκλοφοριακό της πόλης, τον βιολογικό καθαρισμό, την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου και πολλά ακόμη που άλλαξαν σημαντικά τη Μυτιλήνη.
«Κανένα έργο δεν γίνεται χωρίς να υπάρχουν προβλήματα και αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως ο αυτοδιοικητικός που ασχολείται με τα κοινά και βλέπει τη μεγάλη εικόνα και το συνολικό καλό για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου οφείλει να παίρνει αποφάσεις που ενδέχεται να έχουν πολιτικό κόστος. Πραγματοποιήσαμε την κυκλοφοριακή παρέμβαση στην πόλη της Μυτιλήνης με την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών και συναντήσαμε τεράστια προβλήματα και αντιδράσεις κυρίως για τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου και Καβέτσου. Πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί η πόλη έχει αποσυμφορηθεί και κανείς δεν θυμάται τους λόγους που προκαλούσαν αντιδράσεις.
Αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν με τον βιολογικό καθαρισμό και την ανάπλαση του κέντρου όπου η Μυτιλήνη ήταν σκαμμένη για πολλούς μήνες. Τα έργα όμως ολοκληρώθηκαν και όλοι έχουν ωφεληθεί από αυτά.
Πρόσφατα εξάλλου είδαμε το έργο του αγωγού ομβρίων της Λαγκάδας το οποίο παρά τις σφοδρές αντιδράσεις ολοκληρώθηκε από την Δημοτική Αρχή Κύτελη και όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη από αυτό.
Όμως υπάρχουν και έργα που χάθηκαν άδικα όπως το Κολυμβητήριο στον Καρά Τεπέ από το πρόγραμμα «Αθήνα 2004».
Ειδικά για τη Νότια Παράκαμψη της Μυτιλήνης ο κ. Πατερέλλης ανέφερε ότι είναι ένα έργο που οραματίσθηκε η Δημοτική Αρχή Γιακαλή όταν ήταν ο ίδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων από το 1999 και πρόκειται για μια παρέμβαση πολύ σημαντική για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης. Όπως είπε ο δρόμος των 6.400 μέτρων περίπου θα ενώσει τη Βόρεια Παράκαμψη με τη Νότια πόλη και το αεροδρόμιο ενώ τόνισε πως και η πρόσβαση στο νοσοκομείο από τα χωριά της Μυτιλήνης θα μπορεί να γίνεται χωρίς να απαιτείται τα οχήματα και τα ασθενοφόρα να περνούν από το κέντρο της πόλης.
Από εκεί και πέρα εξήγησε ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ απέναντι στις προσφυγές που είχαν καταθέσει πέντε κάτοικοι της περιοχής και η οποία απέρριπτε τις όποιες αιτιάσεις είχαν αναφέρει για την ακύρωση του έργου.
«Σε όλα τα έργα είτε είναι μεγάλα είτε είναι μικρά υπάρχουν προβλήματα και άνθρωποι που θίγονται. Στην περίπτωση της Νότιας Παράκαμψης, δεν γκρεμίζεται κανένα σπίτι, θίγονται όμως κάποιες αυλές σπιτιών. Οι ιδιοκτήτες φυσικά μπορούν να αποζημιωθούν όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.
Πρόκειται για ένα έργο απολύτως ώριμο το οποίο είναι στη φάση των Κτηματολογίων και η πολιτεία που έχει την ευθύνη υλοποίησής του οφείλει άμεσα να προχωρήσει στη διαδικασίας των απαλλοτριώσεων και στο άνοιγμα του σχετικού λογαριασμού.
Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης το Υπουργείο Υποδομών που ολοκληρώνει τη μελέτη, να φροντίσει να βρεθεί και η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ένα σημαντικό χρηματοδοτική Εργαλείο θεωρώ ότι είναι το πλέον κατάλληλο πρόγραμμα για ένα τέτοιο έργο, με δεδομένο ότι έχει πολύ προχωρημένο επίπεδο ωριμότητας».
Αναφερόμενος σε άλλα έργα που σχεδιάστηκαν την περίοδο της δικής του δημοτικής αρχής και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, σημείωσε ότι πλέον μετά την νομιμοποίηση της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης – Κρατήγου, ανοίγει ο δρόμος και για τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου η μελέτη του οποίου είναι σχεδόν έτοιμη καθώς και για τη δημιουργία ακτών στην ίδια περιοχή.
Ο πρώην αντιδήμαρχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασχοληθεί ξανά με την αυτοδιοίκηση σημειώνοντας ότι ο κύκλος για αυτόν έχει κλείσει ωστόσο πρόσθεσε ότι παραμένει ενεργός πολίτης και θα ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη και το νησί της Λέσβου γενικότερα.