ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μουσικό φεστιβάλ, Λεσβιακό Καλοκαίρι και επισκευή των πολιτιστικών κέντρων
Ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους του πολιτισμού στη Λέσβο, αλλά και γεμάτη νιώθει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μυτιλήνης Eριφύλη Χιωτέλλη που έκανε στο «Ν» έναν απολογισμό των 6,5 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 17/7/2024
Περίπου επτά μήνες έχουν περάσει από την ανάληψη καθηκόντων της αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, Εριφύλης Χιωτέλλη και την καλέσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm για να μας παρουσιάσει έναν περιληπτικό απολογισμό των πεπραγμένων της αντιδημαρχίας.
Ο χρόνος που χρειάστηκε ήταν αρκετός, μια που πέραν των εκδηλώσεων του Λεσβιακου Καλοκαιριού, του πρώτου Μουσικού φεστιβάλ Μυτιλήνης με ελεύθερη είσοδο και τη συμμετοχή 65 ατόμων στα μαθήματα μουσικής που θα παραδοθούν και των προγραμμάτων τους, έπρεπε να γίνει αναφορά και σε μια σειρά άλλων αντικειμένων που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το εν λόγω διάστημα η κ. Χιωτέλλη διδάχτηκε ότι οι άνθρωποι της Λέσβου που ασχολούνται με την τέχνη και τον πολιτισμό, τη μουσική και τους χορούς είναι πολύ περισσότεροι από όσο νόμιζε και κυρίως σημαντικοί και χρήσιμοι γνώστες του αντικειμένου τους που η πλειονότητα εξ αυτών ασκεί ανιδιοτελώς και εθελοντικά.
«Η ζωή στα χωριά θέλει καλά πολιτιστικά κέντρα»
Εδώ και αρκετό καιρό με τους συνεργάτες της, η αντιδήμαρχος «περιοδεύει» στις κοινότητες της Μυτιλήνης για την καταγραφή των πολιτιστικών χώρων του Δήμου Μυτιλήνης, όπως και των πολιτιστικών κέντρων που χρήζουν άμεσα επισκευών και ανακίνισης, όπως αυτά του Ιππείου, της βιβλιοθήκης Ευγενίας Κλειδαρά στο Πλωμάρι, του Σκοπέλου, του Παλαιόκηπου και του Παπάδου. Αν και οι ντόπιοι επιθυμούν να δώσουν ζωή στους χώρους αυτούς, χωρίς την επισκευή τους αυτό είναι ακατόρθωτο.
«Η ζωή στα χωριά θέλει καλά πολιτιστικά κέντρα», τόνισε η κ. Χιωτέλλη που έχει καταγράψει αρκετά κτηριακά προβλήματα, ελάχιστο ή χαλασμένο εξοπλισμό.
Ας σημειωθεί ότι θα γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από την τεχνική υπηρεσία για τα κέντρα, αφού καταγραφούν εξ ολοκλήρου, ενώ θα γίνει και ενιαίος κανονισμός λειτουργίας τόσο για αυτά, όσο και για τα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου (εργαστήρια σκάκι και φωτογραφίας, χορωδία, χορευτικό τμήμα, θεατρικό εργαστήρι του Δήμου, Φιλαρμονική).
Μουσείο Θεόφιλου, Κάστρο Μυτιλήνης, Δημοτικό Θέατρο
Η κ. Χιωτέλλη ανέφερε ότι πρόκειται να εκσυγχρονιστεί το Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά με τη χρήση ακόμα μίας αίθουσας που τώρα χρησιμοποιείται ως αποθήκη.
Στο Κάστρο Μυτιλήνης έχουν γίνει εργασίες ευπρεπισμού, σκαλιά για την καλ΄ύτερη πρόσβαση, νέα περίφραξη, ενίσχυση του φωτισμού, ενώ τοποθετήθηκε και ένα ψυγείο για το κοντέινερ- καμαρίνι των καλλιτεχνών.
Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, πρόσθεσε, χάρη στο κληροδότημα Ρουσέλλη αναβαθμίζονται τα καμαρίνια, ενώ από πλευράς Δήμου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στη θέρμανση, τον κλιματισμό, τη συντήρηση και τα κουφώματα. Θα γίνει διαγωνισμός για τη συντήρηση του εξοπλισμού, ενώ το μόνο που θα μείνει ίδιο είναι, όπως είπε τα καθίσματα και η μοκέτα!
Κοινωνική Πρόνοια, Ξενώνας Γυναικών και προώθηση του θηλασμού σε μαγαζιά και εστίαση
Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, η κ. Χιωτέλλη συμπεριέλαβε τη σημαντική πρόσληψη φύλακα για των ξενών γυναικών, επιζήσασων έμφυλης βίας και των παιδιών τους, που λειτουργεί για όλο το βόρειο Αιγαίο. Για τον ξενώνα θα συνδράμει και η ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την οποία ευχαρίστησε.
Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία της Επιτροπής Ισότητας Φύλων που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, αλλά και στο πρόγραμμα «Αμάλθεια» ενίσχυσης του μητρικού θηλασμού.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννη Μουτζούρη και τον πρόεδρο των καταστημάτων Εστίασης «Ασπίδα», Νίκο Γιαννάκα που ήταν θετικοι στην προώθηση της ιδέας δημιουργίας χώρου στα καταστήματα όπου οι γυναίκες μπορούν άνετα να θηλάσουν. Μάλιστα θα προβλέπεται και ειδικό «σήμα» εκτός των καταστημάτων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: