× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πυρετώδεις οι εργασίες στον εμβληματικό Αγιο Θεράποντα Μυτιλήνης

Σε τρεις παράλληλες φάσεις οι εργασίες στη σκεπή, στην πέτρα και στα θεμέλια του σήματος κατατεθέν της Λέσβου που ξεκίνησε να χτίζεται στα 1850

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/7/2024

Πυρετώδεις οι εργασίες στον εμβληματικό Αγιο Θεράποντα Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Περπατώντας στην Ερμού της Μυτιλήνης, αλλά και από την προκυμαία της πόλης, το μάτι δεν έχει παρά να πέσει στο εμβληματικό κτήριο- στολίδι της πρωτεύουσας της Λέσβου, τον Ναό του Αγίου Θεράποντα και αυτές τις ημέρες στις πυρετώδεις εργασίες που κάνουν στη σκεπή οι εργάτες και φαίνονται όλο το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αγιος θεράποντας είναι μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η επισκευή του είναι ένα πολύ δύσκολο, αλλά και περίεργο έργο όπως μας λένε οι μηχανικοί της τεχνικής εταιρείας «Ακλίμων» που έχει αναλάβει το έργο, ύψους 1.450.000 ευρώ, Αχιλλέας Καρπούζης και Μιχάλης Κινικλής. «Πρέπει να ακολουθούμε τεχνικές και μεθόδους κατασκευής προηγούμενων αιώνων για να παραδοθεί το κτήριο, όπως πρέπει στην αρχική του μορφή», λέει ο κ. Καρπούζης στο «Ν». Ο κ. Κινικλής αναφέρθηκε στις εργασίες που γίνονται στη γενική επισκευή της σκεπής, όπου αντικαθίστανται και οι πέντε τρούλοι του ναού, οι τέσσερις μικροί στις γωνίες και ο μεγάλος κεντρικός τρούλος.

Ακόμα, προχωρά η πλήρης ανακαίνιση της υφιστάμενης ηλεκτρικής εγκατάστασης, κατασκευάζονται αλεξικέραυνα και προχωρά περιμετρικά το στραγγιστήριο χαντάκι στα θεμέλια του ναού για να μην υφίσταται ζημιές από τις βροχές. Επίσης αντικαθίστανται τα κουφώματα που δεν ταιριάζουν στη μορφή του ναού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της εξωτερικής πέτρας του ναού και της αποκατάστασης των αετωμάτων με τίτλο «Συντήρηση και Αποκατάσταση στεγών και όψεων Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης» έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, προϋπολογισμού ύψους 815.000 ευρώ από το τον Νοέμβριο του 2023, παραδίδοντάς το στα τέλη Μαρτίου το 2025. Στην συνοπτική περιγραφή του έργου περιλαμβάνονται δύο κατηγορίες εργασιών, αυτές που σχετίζονται α) με τις εξωτερικές όψεις και τα αετώματα και β) με το εσωτερικό του ναού. Ετσι, εξειδικευμένο προσωπικό συντηρητών που θα φροντίσει να αποκατασταθούν οι χρωματικές επιφάνειες γιατί όλος ο λίθινος και γλυπτός διάκοσμος που υπάρχει στο επάνω μέρος του ναού είναι γεμάτος με χρώματα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου είχε πραγματοποιήσει ειδική αεροφωτογράφιση ώστε να διαπιστώσει την κατάσταση φθοράς των χρωμάτων που υπάρχουν πάνω στα γλυπτά και στη συνέχεια να συντηρήσει τις εξωτερικές τοιχογραφίες που υπάρχουν στα τύμπανα των δύο αετωμάτων του ιερού ναού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού π. Αθανάσιος Γιουσμάς αναγνωρίζει το δύσκολο έργο αποκατάστασης του ναού, ωστόσο επισημαίνει την ικανοποίησή του για τις εργασίες που γίνονται τόσο από την εταιρεία, όσο και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Ο σημερινός Ναός, στην όψη που τον γνωρίζουμε και θα αποκατασταθεί άρχισε να χτίζεται στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα 1850 επί Μητροπολίτου Μυτιλήνης Καλλινίκου Κυπαρίσση, ο οποίος διετέλεσε στη συνέχεια αργότερα Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Οι διαστάσεις του ναού απαιτούσαν την ανάληψη εργασίας από αρχιτέκτονα με εμπειρία στην ανέγερση μεγάλων κτιρίων. Την εποχή εκείνη μεσουρανούσε ο Λέσβιος αρχιτέκτονας Αργύρης Αδαλής, ο οποίος διετέλεσε βοηθός των δύο μεγαλύτερων αρχιτεκτόνων της εποχής, του Δανού Θεόφιλου Χάνσεν και του Γερμανού Ερνέστου Τσίλλερ. Η εμπερία που είχε αποκτήσει κοντά τους κατά την ανέγερση των κτιρίων της Ακαδημίας και του Ζαππείου στην Αθήνα, του επέτρεψε να εκπονήσει με απόλυτη επιτυχία το σχέδιο του ναού του Αγίου Θεράποντα και του γειτονικού Γυμνασίου Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαιο είναι ότι ο νέος ναός, έστω και ημιτελής, άρχισε να λειτουργεί το 1900.

Ο βασικός αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο.Εξωτερικά ο ναός διακρίνεται για τα γοτθικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, η παρουσία των οποίων οφείλεται στην επίδραση που ΄δεχτηκε ο Αδαλής από τους δασκάλους του.

Ο εξωτερικός διάκοσμος είναι δημιούργημα του φημισμένου Λέσβιου ζωγράφου και γλύπτη Νικόλαου Κεσανλή. Η ποικιλότητα των στοιχείων που τον συνθέτουν τον καθιστά εντυπωσιακό. Ο ναός είναι χτισμένος με λαξευτούς λίθους. Είναι μάλιστα γνωστό ότι μεγάλο μέρος του υλικού για την ανέγερσή του μεταφέρθηκε από το φημισμένο λατομείο Σαρμοσάκ της Μικράς Ασίας. Στην πρόσοψη υπάρχουν δύο επάλληλες σειρές κιόνων, ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού. Πέντε τρούλοι επιστέφουν το οικοδόμημα. Ο κεντρικός τρούλος με επένδυση από ψευδάργυρο δίνει μια αίσθηση έξοχης μεγαλοπρέπειας.

Κάθε τρούλος στηρίζεται σε αετώματα, κάποια από τα οποία έχουν διακοσμηθεί με ζωγραφιές (δυστυχώς μόλις διακρινόμενες σήμερα λόγω της φθοράς του χρόνου), αλλά έχει επιληφθεί γι' αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και πολύ αξιόλογα γλυπτά.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού είναι έργο του 1915 και έχει δημιουργηθεί από το χέρι ενός μυτιλινιού τεχνίτη του Δημήτριου Κόβαλα, όπως μαρτυρεί η επιγραφή του. Ο ίδιος καλλιτέχνης φιλοτέχνησε τον αρχιερατικό θρόνο, τον άμβωνα και τα δύο μεγάλα προσκυνητάρια του ναού.

Ο ναός φιλοξενεί τον τάφο του Λέσβιου Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιου, ενός από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Επαναστάσεως του 1821. Η μαρμάρινη σαρκοφάγος του βρίσκεται στον κυρίως ναό. Το σημαντικότερο κειμήλιο του ναού είναι η εικόνα του Αγ. Θεράποντος, χρονολογημένη στο έτος 1651.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μπαίνει «φρένο» στην αλιεία κοντά σε λουόμενους στις παραλίες της Λέσβου

Ποιες περιοχές αφορά η απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης και ποιες αποστάσεις προβλέπονται
Μπαίνει «φρένο» στην αλιεία κοντά σε λουόμενους στις παραλίες της Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από την Υπουργό Παιδείας για ειδική ρύθμιση μετά τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στις τοπικές κοινωνίες
Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη

Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα ενώ οι γείτονες κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία

Στο επίκεντρο κοινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας με τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ
Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»

Δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Πανάγού Κουφέλου για την απώλεια των δυο νέων παιδιών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη του για την τραγωδία που συγκλόνισε το νησί και ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα
Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο

Εργαστήρι κυανοτυπίας, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο