× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκίνησε η μείωση του πληθωρισμού στην Τουρκία

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 71,6% τον Ιούνιο, από 75,5% τον προηγούμενο μήνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/7/2024

Ξεκίνησε η μείωση του πληθωρισμού στην Τουρκία
' χρόνος ανάγνωσης

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αποκλιμακώθηκε για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες, μια επιβράδυνση ταχύτερη από την εκτιμώμενη από την κορύφωση στην οποία έφτασε τον Μάιο που θέτει τις τιμές καταναλωτή σε τροχιά απότομης επιβράδυνσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 71,6% τον Ιούνιο, από 75,5% τον προηγούμενο μήνα, σε ετήσια βάση. Η μηνιαία αύξηση των τιμών, προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, κυμάνθηκε στο 1,6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σίμσεκ στην πλατφόρμα X.

Κανένας οικονομολόγος ο οποίος είχε ερωτηθεί από το Bloomberg δεν είχε προβλέψει τέτοια απότομη επιβράδυνση. Οι διάμεσες προβλέψεις των αναλυτών ήταν για ετήσιο ρυθμό 72,6% και μηνιαία αύξηση 2,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κρατικά ομόλογα σε τουρκική λίρα κατέγραψαν ράλι μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, με την απόδοση των τίτλων διετούς και 10ετούς διάρκειας να υποχωρούν κατά 62 μονάδες βάσης και 22 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Η Τουρκία αρχίζει να γυρίζει σελίδα μετά από δύο χρόνια σοβαρής κλιμάκωσης του κόστους ζωής που προκαλείται από έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των τιμών στον κόσμο. Οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η υποχώρηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ταχείας αποπληθωριστικής διαδικασίας, μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης που αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 50% σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Η τροχιά που θα ακολουθήσει θα καθορίσει επίσης πότε οι μειώσεις επιτοκίων θα επιστρέψουν στην ατζέντα των Τούρκων κεντρικών τραπεζιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πληθωρισμός μπορεί να επιβραδυνθεί στο "50% ή και ελαφρώς χαμηλότερα" τον Αύγουστο, δήλωσε ο Tufan Comert, διευθυντής στρατηγικής παγκόσμιων αγορών στην BBVA στο Λονδίνο.

"Μετά από αυτό, η πτώση του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί καθώς το ευνοϊκό αποτέλεσμα της συγκριτικής βάσης θα αρχίσει να εξαλείφεται, ωστόσο η επίδραση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και ως εκ τούτου η χαλάρωση στην οικονομία θα γίνουν πιο αποτελεσματικές", είπε.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 68,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 70,1% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, κινήθηκε στο 71,4%, επιβράδυνση από το 75% τον Μάιο.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 95,3% σε ετήσια βάση και στο 3,3% σε μηνιαία.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να κλείνει το έτος πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 38%, με μια απότομη επιβράδυνση των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στατιστική επίδραση μιας υψηλής βάσης σύγκρισης από το 2023.

Ο Σίμσεκ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ήταν «σημαντικό» ο πληθωρισμός να επιβραδυνθεί κάτω από το 42% - το ανώτερο εύρος των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου οκτώ φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο για πληθωρισμό 5% σε ετήσια βάση.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τί προκαλεί την παστεριδίαση στα πρόβατα

Η επικίνδυνη ζωονόσος που εντοπίσθηκε στη Λέσβο και μπορεί να αντιμετωπισθεί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα γίνονται στο Πλωμάρι

Αναφορά κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου υιοθετώντας τις καταγγελίες του Συλλόγου «Αλκαίος»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η 4η διαβροχή για την καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο

Από 18 Σεπτεμβρίου οι ψεκασμοί σε περιοχές με καρποφορία και αυξημένες συλλήψεις εντόμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ισπανία: Στους 404.000 τόνους υποχώρησαν τα αποθέματα ελαιολάδου

Λιγοστά τα λάδια στις δεξαμενές εμπόρων και τυποποιητών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ