× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέο πρόγραμμα για απόκτηση πρώτης κατοικίας

Με σημαντικές τροποποιήσεις έρχεται το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/6/2024

Νέο πρόγραμμα για απόκτηση πρώτης κατοικίας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Αλλαγές στο σχεδιασμό αλλά και στην χρηματοδότηση σχεδιάζεται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», γεγονός που ανακοινώθηκε προσφάτως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη.

Ήδη τα υπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η συνέχεια του προγράμματος με 1,7 δισ. ευρώ, ενώ με 300 εκατομμύρια θα συμμετέχει ο κρατικός προϋπολογισμός, ώστε να καλυφθεί ο δανεισμός 20.000 οικογενειών.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Το νέο σχέδιο που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 και θα προβλέπει – σε σχέση με το αρχικό -, διευρυμένα ηλικιακά όρια για δικαιούχους από 30-50 ετών, καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, μέχρι 40.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να αρθεί και το κριτήριο της παλαιότητας κτιρίων έως 15 ετών, το οποίο θα διευρυνθεί στα 30 έτη χρόνια, με στόχο να είναι εφικτή κάλυψη των αναγκών σε κατοικίες.


Το «Σπίτι μου»
Ο νέος κύκλος του προγράμματος απόκτησης πρώτης κατοικίας, θα αποτελέσει συνέχεια του πετυχημένου προγράμματος «Σπίτι μου» για νέους και ζευγάρια έως και 39 ετών, θα έχει ύψος 2 δισ. ευρώ και πάνω από 20.000 δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται πως μέσα από το προηγούμενο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, έχουν εκταμιευτεί 6.305 εκταμιευμένα δάνεια για αγορά ακινήτου, ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.
Οι αλλαγές

Οι άξονες του νέου προγράμματος που «ξεκλειδώνουν» την ένταξη των δικαιούχων σε αυτό είναι:

– Τα εισοδηματικά κριτήρια θα διευρυνθούν ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερους δικαιούχους. Σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι στις 24.000€ για το ζευγάρι ενώ αυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000€ και 3.000€ ανά τέκνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και περίπου, μέσο εισόδημα 16.000€.

– Το επιτόκιο δανεισμού μπορεί να κυμαίνεται σε μικρότερα επίπεδα, δεδομένου ότι θα υπάρχει συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και των τραπεζών. Ωστόσο εκτιμάται πως θα ληφθεί ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

– Αναβαθμίζεται η εμπλοκή των τραπεζών, γιατί αφενός για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες παίζουν τον ρόλο του αξιολογητή των επενδυτικών προτάσεων, συμμετέχοντας στη χρηματοδότηση με ποσοστό 30% και αφετέρου για σπίτια μεγαλύτερης αξίας οι δικαιούχοι θα έπρεπε να πάρουν πρόσθετο δάνειο -εκτός από το στεγαστικό- χωρίς επιδότηση, για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ανακαινίζω – Νοικιάζω
Αλλαγές σχεδιάζονται και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» το οποίο δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία, επειδή «προσέκρουσε» στην απροθυμία ενοικιαστών να ενταχθούν σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές θα αφορούν το ύψος της επιδότησης επισκευής και ανακαίνισης των κατοικιών, το οποίο αυξάνεται από το 40% στο 60%.

Έτσι, χωρίς να αλλάζει το πλαφόν της επιδότησης που είναι 10.000 ευρώ, η χρηματοδότηση αντί των 4.000 επιδοτούμενων ευρώ, θα γίνει 6.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 1.495 ιδιοκτήτες, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω ενδιαφέρον.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυξάνονται τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού

Τρεις νέες εστίες της νόσου, μία στην Αγία Παρασκευή και δύο στην Καλλονή
Αυξάνονται τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση 111 πληγέντων κτηνοτρόφων από τον αφθώδη

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα και ήδη έχουν ανέβει τα ονόματα των παραγωγών που έχασαν τα ζώα τους. Το συνολικό ποσό είναι 8.170.764 ευρώ
Ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση 111 πληγέντων κτηνοτρόφων από τον αφθώδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μια διαφορετική ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων για το Βόρειο Αιγαίο
Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη υποδέχεται το 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Τίτος Ξηρέλλης»

24 χορωδίες και φωνητικά σύνολα από τη Λέσβο, την Ελλάδα και την Τουρκία δίνουν ραντεβού στο Δημοτικό Θέατρο από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου. Δείτε εδώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Η Μυτιλήνη υποδέχεται το 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Τίτος Ξηρέλλης»
ΒΙΒΛΙΟ

Η Tortuguita στην Αθήνα

Συμμετέχει στο Street Market από 10 ως 14 Ιουνίου και σε εκδήλωση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης από 15 ως 22 Ιουνίου
Η Tortuguita στην Αθήνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα αφθώδους πυρετού σε Αγία Παρασκευή και Μανταμάδο

Σε 37 ανέρχονται οι εκτροφές όπου τα κρούσματα ήταν αρνητικά κατά τους ελέγχους που έγιναν σήμερα 9 Ιουνίου
Κρούσματα αφθώδους πυρετού σε Αγία Παρασκευή και Μανταμάδο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνές συνέδριο για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον τουρισμό

Από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου στη Μυτιλήνη οι εργασίες του ICOT 2026
Διεθνές συνέδριο για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον τουρισμό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απάντηση του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα στον Σπύρο Πρωτοψάλτη

«Οι κτηνοτρόφοι πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα της κρίσης. Η Πολιτεία οφείλει να αναζητήσει τις δικές της ευθύνες»
Απάντηση του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα στον Σπύρο Πρωτοψάλτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τριετής σύμβαση δακοκτονίας στη Λέσβο ύψους 4,14 εκατ. ευρώ

Έως το τέλος του 2028 οι δολωματικοί ψεκασμοί για την προστασία των ελαιώνων του νησιού
Τριετής σύμβαση δακοκτονίας στη Λέσβο ύψους 4,14 εκατ. ευρώ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιακή άνοδος των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο

Το Μπαϊράμι κάνει καλό στον τουρισμό-Σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Μάιο του 2026, ενώ το α’ πεντάμηνο καταγράφει αύξηση άνω του 48% σε σχέση με πέρυσι
Εντυπωσιακή άνοδος των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Η Λευκή Νύχτα στο επίκεντρο του καλοκαιρινού σχεδιασμού της αγοράς

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου το κορυφαίο εμπορικό γεγονός της χρονιάς στη Μυιτλήνη - Προσδοκίες για αύξηση της κίνησης μετά το τέλος των εξετάσεων και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος
Η Λευκή Νύχτα στο επίκεντρο του καλοκαιρινού σχεδιασμού της αγοράς
ΓΕΥΣΗ

Η Μαρία Πανάγου αφηγείται ιστορίες μέσα από κάθε πιάτο και εμπνέει μικρούς και μεγάλους μάγειρες

Γυναικεία επιχειρηματικότητα με γεύση και δημιουργικότητα
Η Μαρία Πανάγου αφηγείται ιστορίες μέσα από κάθε πιάτο και εμπνέει μικρούς και μεγάλους μάγειρες