× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με την ευλογία της Σαπφώς γιόρτασαν τον γάμο τους στην Ερεσό

Η Ελληνογαλλίδα, Ευγενία και η Σέρβα, Dragana έφεραν φίλες και συγγενείς τους από όλο τον κόσμο σε ένα τριήμερο ορατότητας της λεσβιακής κοινότητας μετά την ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 16/6/2024

Με την ευλογία της Σαπφώς γιόρτασαν τον γάμο τους στην Ερεσό
' χρόνος ανάγνωσης

Η Σκάλα Ερεσού γιορτάζει εδώ και τρεις ημέρες τον γάμο της Ελληνογαλλίδας, Ευγενίας και της Σέρβας, Dragana, που έφεραν φίλες και συγγενείς τους από όλο τον κόσμο σε ένα τριήμερο ορατότητας της λεσβιακής κοινότητας, στη γενέτειρα της Σαπφώς, με την πλήρη αποδοχή και ενσυναίσθηση των γονιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι το πρώτο τόσο μεγάλο event στη Σκάλα Ερεσού μετά την ψήφιση του νόμου ισότητας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, και όπως λένε και οι λεσβίες, ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί με τον θεσμό του γάμου και τι πρεσβεύει, ανοίγει ο δρόμος για την ισότητα, ώστε να μην υπάρχουν πολίτες β κατηγορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καλοδεχούμενες», λέει ο νεαρός πρόεδρος της Ερεσού, Αντώνης Ελευθερίου που εξηγεί στο «Ν» ότι η Ερεσός είναι η Μέκκα για τις γυναίκες.

Σε μια τελετή με ιέρειες την αδερφή της Ευγενίας και τη βραβευμένη σκηνοθέτρια για το ντοκιμαντέρ της «Λesvia» φωτογράφο, Τζέλη Χατζηδημητρίου που εξήγησαν το βράδυ του Σαββάτου στο λιμανάκι της Παναγιούδας τη σύνδεση της λυρικής ποιήτριας με τον τόπο, πάνω από 100 γυναίκες καλεσμένες, αλλά και όλη την Ερεσό προσκαλεσμένη, γιόρτασαν τη χαρά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για εμάς είναι θέμα ορατότητας» εξηγεί στο «Ν» η Ευγενία που είναι επικεφαλής του Τμήματος ΛΟΑΤΚΙ+ στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Με την Dragana να υπερθεματίζει ότι αν οι φεμινιστικές αξίες αναδειχτούν θα είναι καλύτερος όλος ο κόσμος. Η Dragana είναι συν-διευθύντρια σε μία από τις μεγαλύτερες λεσβιακές οργανώσεις, την ELC, Eurocentral Asian, Lesbian Community, με ένα δίκτυο άνω των 150 οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Μάλιστα η ELC αγόρασε ένα κεντρικό κτήριο στη Σκάλα Ερεσού που θα αποτελεί έδρα της, σχεδιάζοντας πολλές δράσεις για το επόμενο διάστημα.

«Χαιρόμαστε πολύ με τη χαρά τους» λέει στο «Ν» η Παναγιώτα Τελωνιάτη από τον «Καραβόγιαννο» όπου πολλές γυναίκες γευματίζουν, ενώ χαρούμενες είναι και η Annita και η Joe, Αγγλίδες που τα τελευταία χρόνια λειτουργούν το μπαράκι flamingo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Παρασκευή το απόγευμα οι συγγενείς του ζευγαριού ετοίμαζαν τα δωράκια, μικρά μπουκαλάκια με λάδι, για τις καλεσμένες τους στο Avatara, με την ιδιοκτήτρια Βίκυ να προτείνει χυμό σπιρουλίνα για να ανακτήσουν δυνάμεις.

Το βράδυ, οι επισκέπτριες συγκεντρώθηκαν σε ένα κοκτέιλ πάρτυ, με τίτλο… cuntail party στο Ohana Saloon, η ιδιοκτήτρια του οποίου, Μισέλ είχε οργανώσει στα τέλη Μαϊου το queer ranch festival συγκεντρώνοντας πάνω από 350 άτομα.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου, ήταν η μεγάλη γιορτή με την κεντρική τελετή, εξ ού και η ημερομηνία αποτυπώθηκε στις καλεσμένες με χένα τατού και μετά από αυτήν το κοινό ξεχύθηκε να γιορτάσει στη Σκάλα.

Το πρωί του Σαββάτου, μία γιορτή κολύμβησης περίμενε τις καλεσμένες που δεν δίστασαν να κολυμπήσουν από τη Σκάλα έως το βράχο, που ο μύθος θέλει τη Σαπφώ να γράφει εκεί τα ποιήματά της, με την Τζέλη Χατζηδημητρίου να μας θυμίζει ότι από εκείνη, τη Σαπφώ έμαθε ότι «το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο είναι να κάνεις ό,τι αγαπάς»…

Η Κυριακή περιλαμβάνει brunch στο νέο σπίτι του νεόνυμφου ζευγαριού στο χωριό, όπου σκοπεύουν να μείνουν μόνιμα, με μοναδικά εδέσματα διαλεγμένα και σερβιρισμένα από τις δραστήριες γυναίκες του Γυναικείου Συνεταιρισμού Μεσοτόπου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Δουδωνή κατά Μητσοτάκη

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε δημόσια παρέμβαση του είπε: «ο κ Μητσοτάκης να τους αποπέμψει και να παραιτηθεί. Είναι βάρος για τη χώρα. Ο ένας εκβιάζει τον άλλον και όλους μαζί τους εκβιάζει ο Ντίλιαν»
Πυρά Δουδωνή κατά Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

«Όλα έγιναν νόμιμα» για τα αρμυρίκια στο Πλωμάρι

Οι ιδιοκτήτες απορρίπτουν τις καταγγελίες και μιλούν για πλήρη τήρηση της νομοθεσίας
«Όλα έγιναν νόμιμα» για τα αρμυρίκια στο Πλωμάρι
ΧΩΡΙΑ

Ποιος ξερίζωσε τα αρμυρίκια στο Πλωμάρι;

Καταγγελία πολιτών για περιβαλλοντικό έγκλημα στον δρόμο Αμμουδέλι -Μελίντα
Ποιος ξερίζωσε τα αρμυρίκια στο Πλωμάρι;
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η παράδοση της Κούνιας ζωντανεύει στο Σκαλοχώρι

Την Κυριακή 19 Απριλίου στις 18.00 γιορτή με μουσική παιχνίδια και δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Η παράδοση της Κούνιας ζωντανεύει στο Σκαλοχώρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αύξηση 22,6% στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο

Στους 6.719 ανήλθαν οι επισκέπτες το πρώτο τρίμηνο του 2026. Παρά τις οικονομικές πιέσεις στην Τουρκία το ενδιαφέρον για ταξίδια προς το νησί παραμένει ισχυρό
Αύξηση 22,6% στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Μια σκηνή για όλη τη «ΘΕΣΙΣ» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Η πρόεδρος της Ενωσης, Βάσω Χοχλάκα για τη μεγάλη παράσταση της Κυριακής 5 Απριλίου και το αφιέρωμα στον αείμνηστο Περέλη
Μια σκηνή για όλη τη «ΘΕΣΙΣ» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ολοταχώς προς τις 40 ίντσες βροχής η Μυτιλήνη

Στις 21:30 το βράδυ της Παρασκευής, ο μετεωρολογικός σταθμός των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνος στη Μυτιλήνη είχε καταγράψει 989 χιλιοστά βροχής που αντιστοιχούν σε 38,93 ίντσες νερού
Ολοταχώς προς τις 40 ίντσες βροχής η Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε κλίμα κατάνυξης η Μεγάλη Εβδομάδα στον Αγιο Θεράποντα Μυτιλήνης

Λειτουργίες και ακολουθίες κάθε ημέρα με αποκορύφωμα την Ανάσταση το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου -Αναλυτικά το πρόγραμμα
Σε κλίμα κατάνυξης η Μεγάλη Εβδομάδα στον Αγιο Θεράποντα Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μεγάλα ύψη βροχής σήμερα στη Λέσβο

Σύμφωνα με το meteo.gr στη Στύψη καταγράφηκε ο μεγαλύτερος όγκος νερού
Μεγάλα ύψη βροχής σήμερα στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Μεταφέρεται λόγω καιρού το μπαζάρ βιβλίου για την Αγγελική

Την Κυριακή 5 Απριλίου στα Τσαμάκια η δράση αλληλεγγύης από τους «Μιστεγνιώτες»
Μεταφέρεται λόγω καιρού το μπαζάρ βιβλίου για την Αγγελική
ΧΩΡΙΑ

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει το έργο Αμπελικό‑Σταυρός

Αλλάζει ο οδικός χάρτης στη νότια Λέσβο-Συνεχής επίβλεψη από τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χρυσόστομο Χατζηκυριαζή
Με γοργούς ρυθμούς προχωράει το έργο Αμπελικό‑Σταυρός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση κάνει το κράτος εχθρικό για τον λαό τόνισε η Κομνηνάκα

Σφοδρή κριτική στη Βουλή για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών. Το ΚΚΕ μιλά για επιβάρυνση των πολιτών και καλεί σε λαϊκή αντίδραση απέναντι στις επιλογές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η κυβέρνηση κάνει το κράτος εχθρικό για τον λαό τόνισε η Κομνηνάκα