× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με την ευλογία της Σαπφώς γιόρτασαν τον γάμο τους στην Ερεσό

Η Ελληνογαλλίδα, Ευγενία και η Σέρβα, Dragana έφεραν φίλες και συγγενείς τους από όλο τον κόσμο σε ένα τριήμερο ορατότητας της λεσβιακής κοινότητας μετά την ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 16/6/2024

Με την ευλογία της Σαπφώς γιόρτασαν τον γάμο τους στην Ερεσό

Η Σκάλα Ερεσού γιορτάζει εδώ και τρεις ημέρες τον γάμο της Ελληνογαλλίδας, Ευγενίας και της Σέρβας, Dragana, που έφεραν φίλες και συγγενείς τους από όλο τον κόσμο σε ένα τριήμερο ορατότητας της λεσβιακής κοινότητας, στη γενέτειρα της Σαπφώς, με την πλήρη αποδοχή και ενσυναίσθηση των γονιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι το πρώτο τόσο μεγάλο event στη Σκάλα Ερεσού μετά την ψήφιση του νόμου ισότητας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, και όπως λένε και οι λεσβίες, ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί με τον θεσμό του γάμου και τι πρεσβεύει, ανοίγει ο δρόμος για την ισότητα, ώστε να μην υπάρχουν πολίτες β κατηγορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καλοδεχούμενες», λέει ο νεαρός πρόεδρος της Ερεσού, Αντώνης Ελευθερίου που εξηγεί στο «Ν» ότι η Ερεσός είναι η Μέκκα για τις γυναίκες.

Σε μια τελετή με ιέρειες την αδερφή της Ευγενίας και τη βραβευμένη σκηνοθέτρια για το ντοκιμαντέρ της «Λesvia» φωτογράφο, Τζέλη Χατζηδημητρίου που εξήγησαν το βράδυ του Σαββάτου στο λιμανάκι της Παναγιούδας τη σύνδεση της λυρικής ποιήτριας με τον τόπο, πάνω από 100 γυναίκες καλεσμένες, αλλά και όλη την Ερεσό προσκαλεσμένη, γιόρτασαν τη χαρά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για εμάς είναι θέμα ορατότητας» εξηγεί στο «Ν» η Ευγενία που είναι επικεφαλής του Τμήματος ΛΟΑΤΚΙ+ στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Με την Dragana να υπερθεματίζει ότι αν οι φεμινιστικές αξίες αναδειχτούν θα είναι καλύτερος όλος ο κόσμος. Η Dragana είναι συν-διευθύντρια σε μία από τις μεγαλύτερες λεσβιακές οργανώσεις, την ELC, Eurocentral Asian, Lesbian Community, με ένα δίκτυο άνω των 150 οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Μάλιστα η ELC αγόρασε ένα κεντρικό κτήριο στη Σκάλα Ερεσού που θα αποτελεί έδρα της, σχεδιάζοντας πολλές δράσεις για το επόμενο διάστημα.

«Χαιρόμαστε πολύ με τη χαρά τους» λέει στο «Ν» η Παναγιώτα Τελωνιάτη από τον «Καραβόγιαννο» όπου πολλές γυναίκες γευματίζουν, ενώ χαρούμενες είναι και η Annita και η Joe, Αγγλίδες που τα τελευταία χρόνια λειτουργούν το μπαράκι flamingo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Παρασκευή το απόγευμα οι συγγενείς του ζευγαριού ετοίμαζαν τα δωράκια, μικρά μπουκαλάκια με λάδι, για τις καλεσμένες τους στο Avatara, με την ιδιοκτήτρια Βίκυ να προτείνει χυμό σπιρουλίνα για να ανακτήσουν δυνάμεις.

Το βράδυ, οι επισκέπτριες συγκεντρώθηκαν σε ένα κοκτέιλ πάρτυ, με τίτλο… cuntail party στο Ohana Saloon, η ιδιοκτήτρια του οποίου, Μισέλ είχε οργανώσει στα τέλη Μαϊου το queer ranch festival συγκεντρώνοντας πάνω από 350 άτομα.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου, ήταν η μεγάλη γιορτή με την κεντρική τελετή, εξ ού και η ημερομηνία αποτυπώθηκε στις καλεσμένες με χένα τατού και μετά από αυτήν το κοινό ξεχύθηκε να γιορτάσει στη Σκάλα.

Το πρωί του Σαββάτου, μία γιορτή κολύμβησης περίμενε τις καλεσμένες που δεν δίστασαν να κολυμπήσουν από τη Σκάλα έως το βράχο, που ο μύθος θέλει τη Σαπφώ να γράφει εκεί τα ποιήματά της, με την Τζέλη Χατζηδημητρίου να μας θυμίζει ότι από εκείνη, τη Σαπφώ έμαθε ότι «το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο είναι να κάνεις ό,τι αγαπάς»…

Η Κυριακή περιλαμβάνει brunch στο νέο σπίτι του νεόνυμφου ζευγαριού στο χωριό, όπου σκοπεύουν να μείνουν μόνιμα, με μοναδικά εδέσματα διαλεγμένα και σερβιρισμένα από τις δραστήριες γυναίκες του Γυναικείου Συνεταιρισμού Μεσοτόπου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Βουλή τα ακτοπλοϊκά βάσανα της Λήμνου και του Αη Στράτη

Ερώτηση που υπογράφεται από 14 βουλευτές κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Εάν γίνει επαναχάραξη, η Νότια παράκαμψη θα χαθεί για πάντα»

Η επιστολή των υποστηρικτών της Νότιας παράκαμψης στον Νίκο Ταχιάο
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Βασανιστικό παστούρωμα για τρεις κατσίκες στη Μυτιλήνη

Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, έπαθε σοκ όταν είδε τα δεμένα ζώα και κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Χριστόφα στην παιδική χαρά της Ακαδημίας

Στόχος η αναβάθμιση και η συμμόρφωση με τις σύγχρονες προδιαγραφές
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή των Ζευγάδων στο Ίππειος

Με διανομή παραδοσιακού φαγητού
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αποκριάτικες εκδηλώσεις από το «Ακράσι»

Γιορτή παράδοσης, χορού και κεφιού σε δύο βραδιές που υπόσχονται να μείνουν αξέχαστες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

Με επισημότητα και ιστορική αναδρομή στη ναυτιλία και το ταχυδρομείο της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ομιλία για τον έλεγχο του νερού στους αρχαίους Πολιτισμούς στη Μυτιλήνη

Ομιλία του Καθηγητή του ΕΜΠ Νικόλαου Μαμάση στο Τμήμα Περιβάλλοντος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σημαντικές αποφάσεις για το εμπόριο, τις υποδομές και την ονοματοδοσία

Συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή τα καμώματα Βούλγαρη με τις κλήσεις σε πειθαρχικά την ώρα του μαθήματος

Αναφορά από την βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και άλλους βουλευτες του Κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Δήμος αναλαμβάνει δράση μετά την άρνηση των Φιλανθρωπικών και τη μήνυση Ζερδελή

Η Δημοτική Αρχή μελετά με προσοχή της επόμενες κινήσεις της για την διαχείριση των νεκροταφείων στη Μυτιλήνη και περιμένει οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά σε καμινάδα στη Μυτιλήνη

Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας