«Γεμάτες καρέκλες αλλά περιορισμένα κέρδη στην εστίαση της Λέσβου»
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ΑΣΠΙΔΑ, Δήμος Καραμπεάζης αναφέρεται στην αύξηση της κίνησης λόγω τουρισμού, όμως σημειώνει ότι η ακρίβεια και τα αυξημένα έξοδα ροκανίζουν τον τζίρο των μαγαζιών εστίασης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2024

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στα καταστήματα εστίασης της Λέσβου συγκριτικά με πέρυσι την ίδια περίοδο, ωστόσο όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΑΣΠΙΔΑ, Δήμος Καραμπεάζης αυτό δεν έχει ανάλογο αντίκρισμα στον τζίρο και κυρίως στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Όπως σημείωσε ο κ. Καραμπεάζης, το γεγονός ότι φέτος έχουμε μεγαλύτερη τουριστική κίνηση σε σύγκριση με προηγούμενα καλοκαίρια φαίνεται και στα καταστήματα καφέ και εστίασης όπου βλέπουμε Τούρκους αλλά και ευρωπαίους τουρίστες κάποιες φορές.
«Πράγματι η κίνηση είναι αυξημένη, επισημαίνει ο Δήμος Καραμπεάζης και βλέπουμε σχεδόν όλη την εβδομάδα Τούρκους τουρίστες στα μαγαζιά. Παράλληλα βλέπουμε και ευρωπαίους, τους οποίους δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια τουλάχιστον στην πόλη της Μυτιλήνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει ανάλογη εικόνα και στα ταμεία των καταστημάτων.
Ο τζίρος που σίγουρα είναι αυξημένος, αφού αναγκαστήκαμε να ανεβάσουμε τις τιμές λόγω ακρίβειας δεν αντιστοιχεί απαραίτητα και σε κέρδη για την επιχείρηση, η οποία έχει πολύ αυξημένο κοστολόγιο λειτουργίας. Από πού να πιάσει κανείς, από το ηλεκτρικό ρεύμα που θα αυξηθεί ξανά; Από την φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές ή από τα νέα περίεργα συστήματα σύνδεσης της ταμειακής μηχανής με τα POS που έχουν κάνει τη ζωή των καταστηματαρχών πολύ δύσκολη.
Από εκεί και πέρα η κίνηση στα καταστήματα δεν αντιστοιχεί σε μεγάλη κατανάλωση. Οι πελάτες μας και ειδικά οι ντόπιοι που έχουν χτυπηθεί από την ακρίβεια δεν έχουν την δυνατότητα για μεγάλες καταναλώσεις».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα της Μυτιλήνης και των χωριών, ο κ. Καραμπεάζης σημείωσε ότι την περίοδο του κορονοϊού και τα χρόνια που ακολούθησαν έβαλαν λουκέτο σε 50 καταστήματα εστίασης περίπου.
«Το ζήτημα είναι ότι πλέον έχει αλλάξει ο τρόπος δουλειάς στα καταστήματά μας. Κάποτε ένας άνθρωπος που ήξερε να μαγειρεύει ωραία φαγητά και να συμπεριφέρεται ευγενικά στον κόσμο μπορούσε να έχει ένα κατάστημα και να το διατηρεί. Πλέον αυτό δεν αρκεί. Όλες οι νέες τεχνολογίες και τα νέα συστήματα, οι προϋποθέσεις και όλα τα υπόλοιπα που έχουν μπει στην ατζέντα των επαγγελματιών της εστίασης έχουν δυσκολέψει την ζωή τους και δεν είναι καθόλου εύκολο να κρατήσει μια επιχείρηση, κυρίως οι επιχειρήσεις της παλιάς περιόδου που είχαν μάθει να εργάζονται με συγκεκριμένο τρόπο.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι μετά το πρώτο κύμα λουκέτων εξαιτίας του κορονοϊού θα έχουμε δεύτερο κύμα λουκέτων στην εστίαση κυρίως στις ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους που έρχονται. Ήδη όσοι έχουν πάρει πρώτη γεύση από την φορολογία της φετινής χρονιάς είναι πολύ προβληματισμένοι».
Ειδική αναφορά στο ζήτημα του προσωπικού έκανε ο αντιπρόεδρος της ΑΣΠΙΔΑΣ, σημειώνοντας ότι αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για τα καταστήματα εστίασης.
«Δεν βρίσκουμε προσωπικό και έτσι τις περισσότερες φορές παίρνουμε στη δουλειά άτομα χωρίς εμπειρία τα οποία όπως είναι φυσικό χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοσθούν. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς προσωπικό με εμπειρία που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της δουλειάς. Δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι οι μισθοί και η ασφάλιση, διότι πλέον όλες οι επιχειρήσεις δίνουν το νόμιμο μεροκάματο και φυσικά ασφαλίζουν τους εργαζόμενούς τους. Παραδέχομαι ότι είναι δύσκολη η δουλειά στην εστίαση, ωστόσο εκτιμώ ότι πολύς κόσμος επιλέγει να παίρνει ένα επίδομα και να μην εργάζεται από το να εργαστεί στην εστίαση».